Életmód

Felpörgetve – energiaitalok és hatásaik

Néha úgy érezzük, hogy pluszenergiára van szükségünk, legyen szó vizsgáról, késő estig tartó munkáról vagy akár nyáresti bulizásról. De az egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan jutunk hozzá.

A legnépszerűbb „felpörgető”-szerek közé tartoznak az energiaitalok. Az elnevezés azonban megtévesztő lehet, mert ezek nem az elhasznált energia pótlására, sokkal inkább pluszenergiák mozgósítására hivatottak.

Felpörgetve - energiaitalok és hatásaik

Átmenetileg „felpörgetve”

Az energiaitalok magas koffeintartalmuknak köszönhetik átmeneti élénkítő hatásukat. Bár a hatás gyorsan kialakul, az élénkség nem tartós, ráadásul nagyobb fáradtságot hagy maga után. Ennek magyarázata, hogy az átmeneti felpörgetett állapot az eredeti fáradt állapottól további extra energiát igényel – ez pedig megterheli az amúgy is fáradt szervezetet.
– Egészséges emberek bizonyos élethelyzetekben alkalmazhatják ezeket – mondja Tihanyi András dietetikus –, például az álmosságot elűzni vágyók, más anyagokkal kombinálva, de néha elit sportolók is használják. Fontos tudni, hogy a sportolók folyadékpótlására nem megfelelő ital.

Hatás és tünetek

Felpörgetve - energiaitalok és hatásaikA kínálat hatalmas: édes, koffeintartalmú, szénsavas, akad olyan típus, amely két csésze kávénak felel meg, és hatása is ahhoz hasonló. Ezeket az italokat gyakran vitaminokkal, aminosavakkal dúsítják, sok ízesítő- és tartósítóanyagot, valamint mesterséges színezéket tartalmaznak. Ma már kapható cukormentes változatban is, ami azért érdekes, mert a szakember szerint az energiaitalok erénye pontosan a gyorsan felszívódó cukor és koffein élénkítő hatásában rejlik.
– A koffein fő hatása, hogy tágítja az agyi, míg szűkíti a vázizmok ereit, így több vér áramlik át az agyon – mondja dr. Tóth Szabolcs intenzív terápiás szakorvos. – Ezt a hatást erősíti a cukor, mivel több vér, több oxigén és több tápanyag kerül az agyba, így alakul ki élénkítő hatásuk.
A szakember szerint rendszeres fogyasztásuk szívritmuszavarokhoz, állandó ingerültséghez, türelmetlenséghez vezethet. Májkárosodást is okozhat, főként akkor, ha alkohollal vagy droggal (speed) kombinálják.
Tihanyi András szerint a fogyasztóknak leggyakrabban a koffein mellékhatásaival kell számolniuk: szorongás, izomrángatózás a túladagolás egyéb tüneteivel együtt már egyszeri 250 mg-os koffeinadagnál felléphet (rendszeres koffeinfogyasztók hasonlót nagyobb adagoknál sem feltétlenül tapasztalnak). Rendszeres nagy mennyiségű fogyasztás utáni elhagyáskor pedig a megvonás tünetei jelentkeznek, ami a koffeinnél 3–5 napig elhúzódó fáradtságot, levertséget, fejfájást jelenthet.

Ne vigyük túlzásba, és ne keverjük alkohollal

A hatás természetesen egyénenként változik. Bár függőséget nem okoz, mégsem ajánlatos túlzásba vinni.
– Egészséges embernél napi egy-két energiaital átmeneti fogyasztása általában nem okoz különösebb kellemetlenségeket, az alvást természetesen megzavarhatja. Aki a koffeintartalmú italokat nem bírja, arra kedvezőtlenül hat, annak az energiaitalok fogyasztása nem javasolt – véli a dietetikus.
Az energiaitalok egy másik gyakori összetevője a taurin, amely a sejtek tápanyagfelvételét és energiaellátását segíti. Ez egy természetes aminosav, amelyet alkohollal kombinálva mérgező vegyületek alakulhatnak ki. Több energiaital tartalmaz guaranakivonatot is, amelynek hatása a koffein hatásával közel azonos. A vitaminok is fokozzák az anyagcserét: például az inozit, amely egy B-vitamin-származék, fontos szerepet játszik az idegrendszer és az agy működésében. Mint ahogy a szénsav is élénkít: megnyitja a gyomorszájat, így serkenti a folyadék továbbhaladását a vékonybélhez, gyorsítva a felszívódást.

Mit fogyasszunk helyettük?

Legyen szó vizsgáról, munkáról vagy buliról, tény, hogy néha muszáj helytállnunk akkor is, amikor másra sem vágyunk, csak egy kis pihenésre. De egyáltalán nem biztos, hogy az energiaital az egyetlen megoldás. A természetes élénkítőszerek is képesek átmenetileg plusz-„energiát” adni, vagy fokozni éberségünket.
– Ihatunk például kávét cukorral – javasolja a dietetikus. – A leggyakrabban használt „természetes” élénkítők a tea, a kávé, a guarana. A tea más jellegű hatást is kifejt: enyhe feszültségoldó hatása is lehet. A fő hatóanyagként koffeint tartalmazó növények – a kávé és a guarana is idesorolható – többsége közel azonos hatással bír, ám ezeknél az adagolás pontatlansága és egyéb okok miatt a tiszta koffeinnél gyakrabban jelentkezhetnek kellemetlen reakciók. A zöld tea nagyobb mennyiségben adott körülmények között akár mérgező is lehet a májra, ezért túlzásba vinni nem szabad.
A dietetikus szerint azok az emberek, akik olyan génvariánssal rendelkeznek, melynek eredményeként testükben lassabb a koffein lebontása, hajlamosabbak a koszorúér-betegségekre, náluk dózisfüggően fokozhatja a miokardiális (szív-) infarktus kockázatát! A mérsékelt kávéfogyasztás viszont nagyon sok ember számára kifejezetten egészségesnek mondható.

A zöld tea túlzott fogyasztása mérgező lehet a májra, ezért nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását.
A zöld tea túlzott fogyasztása mérgező lehet a májra,
ezért nem szabad túlzásba vinni

Próbáld ki inkább ezeket:
Aromaterápia. Az aromaterápia is alkalmas, ha egy kis felfrissülésre vágyunk. A ginszeng, propolisz, méhpempő, citrusgyümölcsök, citromfű, borsmenta, valamint a lime és az eukaliptusz frissítő hatásúak.
Étcsokoládé. A minél magasabb kakaótartalmú csokoládé fokozza az agyműködést, így javítja a szellemi munka hatékonyságát.
Sport. A szellemi frissesség megtartásának legegyszerűbb formája. A vérnyomás és a pulzus emelésével gyorsítja a vérkeringést és az anyagcserét, valamint oxigénben gazdag vérrel látja el a szervezet sejtjeit.
Hideg-meleg zuhany. Egészséges embereknél egy jóleső zuhany – felváltva meleget és hideget engedve – élénkíti a vérkeringést, így frissebbek leszünk. A fokozatosság itt is fontos.

Természetes élénkítőket ősidők óta használ az ember. Elsődlegesen azért, hogy mind fizikailag, mind szellemileg éberebb legyen, másodsorban pedig finom ízük miatt. Hatásukra javul az agyi keringés, ezáltal csökken a fáradtságérzet. A természetes élénkítők fogalma nagyon tág, sok illegális drog besorolású növény beleeshet, például az efedra, amely amellett, hogy illegális, veszélyes is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top