Életmód

Figyeli a tested az életmentő mobil

Olyan mobiltelefont mutattak be, amely figyeli a szívritmust és egyéb életfunkciókat. Baj esetén riasztást is küld a kütyü (és a mögötte álló orvoscsapat), így akár valakinek az életét is megmenthetik.
A szingapúri ePhone International gyártja a különleges telefont, amely EPI Life névre hallgat. A telefonba beépítettek egy EKG műszert, amit a mobil tulajdonosa bármikor bevethet, és lekérheti az EKG eredményét. A kapott görbét nem magának kell elemeznie, a telefonhoz jár a “Health Concierge” szolgáltatás is. Ez azt jelenti, hogy a kapott eredményt a telefon GPRS kapcsolaton keresztül automatikusan elküldi a gyártó központjába, ahol orvosok állnak készenlétben a nap 24 órájában, hogy a beküldött eredményeket értékeljék. A telefon használója tehát egy SMS-t kap az EKG mérés után – az ígéretek szerint perceken belül -, ebben az elemzés eredményéről és az esetleges teendőkről tájékoztatják az illetőt. Ha nagyon nagy lenne a baj, akkor fel is hívják, és összekötik egy szakemberrel vagy a legközelebbi kórház egyik munkatársával.
 
Életmentő mobil
 
Életmentő mobil
 
A hírek szerint egyelőre csak Szingapúrban, Malajziában és Hong Kongban lehet megvásárolni a telefont. Azt gondolhatnánk, hogy a kórházi kapcsolatfelvétel is csak ezekre a helyekre vonatkozik, de az EPI honlapján azt állítják, hogy globális orvoshálózattal rendelkeznek, így a vásárlóik utazáskor is nyugodtak lehetnek. 

Azt nem részletezték, hogy pontosan milyen módszerrel tudja egy telefonméretű készülék figyelni a szívritmust, de állítólag nem kell bajlódni bonyolult használati utasítással és elektródákkal. A mobil az EKG mellett vérnyomást, illetve vércukor- és koleszterin-szintet is tud mérni, bár azt sem írják le, hogy ezeket pontosan hogyan is kell használni. Azt viszont igen, hogy ezeket az adatokat el lehet tárolni a neten – természetesen bizalmas információként kezelik -, így bárhonnan és bármikor hozzájuk tud férni a telefon tulajdonosa.

 
Életmentő mobil
 
S hogy mindez mennyibe kerül? A gyártó honlapján 792 dollárért, azaz körülbelül 176 ezer forintért lehet megvásárolni magát a készüléket. Emellé viszont plusz díjat is kell fizetni a “Health Concierge” szolgáltatásért. 332 dollárral, azaz majdnem 74 ezer forinttal többet kell fizetni, ha az “alapcsomagot”  is kérjük a készülék mellé, ez havonta maximum tíz EKG elemzést tartalmaz, egy éven keresztül. Aki korlátlan számú EKG-eredménnyel akar “gazdálkodni”, annak 2400 dollárt, tehát több, mint félmillió forintot kell fizetnie a telefonért és az egyéves előfizetésért.

Noha egyelőre szinte elérhetetlennek tűnik a “zsebben hordható orvos”, a hírek szerint az ePhone International más gyártókkal is szívesen megosztaná a technológiát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top