Életmód

Ijesztgetik a gyerekeket a neten

Egy számítástechnikai biztonsági vállalat tanulmánya szerint az internetet használó gyermekeknek közel kétharmadát érték már a világhálón elrettentő élmények.
A Norton Online Family Report című, 14 országban 1700 gyermek és 7000 felnőtt közreműködésével készült felmérésben az internetezési szokásokat vizsgálták. A kutatásból kiderül, hogy a megkérdezett gyerekek csaknem kétharmadának volt már része valamilyen elrettentő élményben netezés közben. A leggyakoribb negatív tapasztalatok a pornográfia, az erőszak, illetve az ismeretlenek zaklatók közeledései voltak.
A düh, a feldúltság és a félelem volt a leggyakrabban megfogalmazott három érzés, amelyet a gyermekek meghökkentő élményeik kapcsán említettek. A felmérésben részt vevő kiskorúak több mint fele érezte magát felelősnek a negatív élmény kialakulásáért.
 
A gyerekek 70 százaléka azt mondta, ha valami rossz élményben lenne része, szüleihez fordulna segítségért. Majdnem 50 százalék viszont azt mondta, hogy szüleinél sokkal óvatosabb, miközben 20 százalék szerint a szülőknek fogalmuk sincs az internet világáról.
 
A tanulmányban a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy azok a szülők, akik eddig nem tették, mihamarabb vegyenek részt gyermekeik online életében. Főként azokra a családokra igaz ez, ahol a fiatalok legkevesebb heti 11 órát töltenek az interneten.
 
Hogy mik lehetnek a veszélyek, és mit tehet a szülő, azzal kapcsolatban már mi is jelentkeztünk egy összeállítással, de a tanulmány készítője is létrehozott egy oldalt, ami többek között magyarul is elérhető.
 
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top