Életmód

10 kütyüs tipp fogyókúrához

Összeszedtünk pár kütyüt, ami segíthet felturbózni a fogyókúrádat. Van olyan ötlet is, amihez nem is kell túl messzire menni: ott lehet kéznél a mobilodban vagy a számítógépeden!
Ha olyan kütyükről van szó, amik közvetve vagy közvetlenül hozzájárulhatnak a fogyókúrához vagy az egészséges életmódhoz, hatalmas a választék. Ez (is) olyan terület, aminek nagy jelentőséget tulajdonítunk, hajlandóak vagyunk rá kisebb-nagyobb összegeket fordítani. Éppen ezért érdemes a gyártóknak is agyalniuk a különféle hasznos (vagy éppen hasznosnak feltüntetett) ketyeréken, amivel elkápráztathatnak minket – a pénztárcákkal egyetemben. Nehéz minden kategóriát körüljárni egy cikkben, ezért mi is inkább csak kiragadunk pár érdekes, meghökkentő, szórakoztató, hasznos vagy éppen vicces példát.

Velünk mozognak

Az utóbbi évek legnagyobb fogyis-kütyüs újdonsága sokak szerint a Wii volt, illetve annak fitneszes kiegészítői. A Nintendo játékkonzoljának sikere a mozgásérzékelőjének és a hozzá kapcsolódó, az egész családot vagy társaságot megmozgató játékoknak volt köszönhető. A Wii Fit, illetve később a Fit Plus kiegészítő kifejezetten az otthoni edzéshez nyújt segítséget. Egy, elsőre leginkább egy szobai mérlegre vagy sztep-padra hasonlító eszköz, az egyensúlyozó tábla (azaz balance board) figyeli a mozgásunkat az alapján, hogy hol és hogyan nehezedik rá a lábunk. A gép egy teljes edzésprogramot rak össze nekünk, amit lépésről lépésre mutogat és csinál velünk végig, és amit aztán a gép naptárában is követhetünk. Mindeközben kedves, vicces, pozitív visszajelzéseket kapunk a géptől, ha ügyesen csináltuk a gyakorlatokat… és akkor is, ha kevésbé ügyesen. Az első verzióban, a Fit-ben négy különböző mozgási forma volt: jóga, izomerősítő gyakorlatok, aerobic és az egyensúlyozásra épülő játékok, ezt bővítették az új verzióban további funkciókkal. Hasonlóan mókásnak ígérkezik a Microsoft idén novemberben érkező új játéka, a Kinect, ám ehhez még csak tábla vagy egyéb mozgásérzékelős kiegészítő sem kell, mivel itt beépített kamerák figyelik a játékos testét és annak mozgását.

 
10 kütyüs tipp fogyókúrához
 
Sokak szerint olyan szórakoztató a torna a Wii-vel, hogy szinte elrepül vele az edzéssel töltött idő, és észre sem vesszük, hogy szakad rólunk a wiiz. De azért megvan ugyanaz a hátránya, mint minden otthon végezhető sportnak: rá kell szánni magunkat. Márpedig az otthoni edzést könnyű elsunnyogni mindenféle kifogással.

Aki olyan edzőkütyüre vágyik, amivel a házat is elhagyhatja, és mondjuk futás közben használhatja, annak például a Nike és az Adidas is tartogat valamit – még a sportcipőkön kívül is. Az Adidas az idei év elején mutatta be a miCoach névre hallgató kütyüjét, amit technetes kollégánk tesztelt is nemrégiben. A csuklópántos modulból és pulzusszámlálóból álló miCoach Zone méri az elégetett kalória mennyiségét, az edzési időt és a pulzusszámot, valamint különféle színekkel is jelzi, hogy szerinte éppen könnyed, közepes vagy maximális erőt fejtünk-e ki. A drágább verzió, a miCoach Pacer olyat is tud pluszban az előzők mellett, hogy már MP3 lejátszót is lehet csatlakoztatni, és a zenehallgatás mellett utasításokat is kaphatunk, természetesen az edzéssel és a teljesítményünkkel kapcsolatban. Ehhez már egy lépésszámláló is jár, a rögzített edzési adatainkat, eredményeinket pedig fel tudjuk tölteni a netre, a hozzá járó szoftver segítségével.

 
Forrás: Technet
Forrás: Technet
 
Hasonló funkciókat természetesen számos más fitneszkütyü is tud. Például a Nike+ Sportband, bár ebből a pulzusszámláló funkció pont kimaradt, de ugyanúgy méri a teljesítményt, amit aztán később feltölthetünk a számítógépünkre és a Nike Running oldalára, illetve iPhone-t vagy iPod-ot rácsatlakoztatva plusz funkciók is elérhetők.

Technetes kollégánk egyébként inkább a Nokia ingyenes szoftverére esküszik: a Nokia Sports Tracker segítségével szokta a bringatúra közben rögzíteni a lényeges adatokat, például a GPS koordinátákat, sebességet, tengerszint feletti magasságot. Ezeket néhány gombnyomással fel lehet tölteni a programhoz tartozó saját fiókba, ahol aztán grafikonokat lehet vele készíteni, és elemezgetni.

 
Forrás: Technet
Forrás: Technet
 
Kéznél vannak mobilon, számítógépen

Mobilon természetesen nem csak a Nokia Sports Trackerrel tuningolhatjuk az edzést. Egyrészt, egy időben a gyártók ráálltak a kifejetetten sportoláshoz szánt mobilokra, ilyen volt például a Nokia 5500 Sport vagy a Sony Ericsson W710i. Másrészt rengeteg fitneszes-fogyis mobilos alkalmazást lehet letölteni, elég csak a “diet”, “fitness”, “training” vagy “weight” szavakra rákeresni az helyeken, ahol a mobilunkra letölthető programok vannak. Kalóriaszámolók, teljesítménymérők és -nyilvántartók, motivátorok és videós edzők várnak minket, a telefonunktól és a beleépített funkcióktól függően.

 
10 kütyüs tipp fogyókúrához

 

10 kütyüs tipp fogyókúrához
 
Ehhez természetesen olyan telefon kell, amire lehet külön alkalmazásokat letölteni és telepíteni. De még akár egy ősrégi telefon is szerepet vállalhat a diétánkban. Láttunk már olyat, hogy valaki a telefonjában jegyzetelte, mikor hány kalóriát fogyasztott, és a mobil naptárjába pötyögte a diétájához kapcsolódó adatokat. Hasznos tud lenni, ha pillanatok alatt, hetekre előre meg tudjuk mondani, mikorra tervezhetünk bulit, mondjuk annak megfelelően, hogy mikorra esnek a szénhidrát-napjaink a 90 napos diétában.

Ilyen adatokat természetesen számítógépen is vezethetünk, akár az edzéstervünkkel egyetemben. Készíthetünk saját kis táblázatot, vagy akár használhatunk valamilyen előre legyártott formát is. A Google dokumentum-kezelőjében, a Google Docs-ban számos előregyártott “template” közül válogathatunk – igaz, csak angol nyelven. De találhatunk itt diéta-recepteket (amiket természetesen fenntartással kezelünk, ha nem ismerjük), illetve olyan táblázatokat, amiben azt vezetjük, mit ettünk és mennyit mozogtunk. Sőt, akad itt mini-edzésterv is: Karon Karter pilates edző például itt osztott meg egy pilates, egy súlyzós és egy kardió edzésterv-félét, mellette olyan táblázattal, amiben vezethetjük is az eredményeket.

 
10 kütyüs tipp fogyókúrához
 
A táblázatot egyébként mással is megoszthatjuk, így a barátaink versenyezhetnek velünk, vagy, ha ehhez nincs kedvünk, csak biztathatnak minket a kommentjeinkkel. Aki kevéssé szégyellős, bárki által hozzáférhetővé teheti a dokumentumát az eredményeivel. Az ilyesmi itthon biztosan nem túl nagy divat, de azért megmutatjuk például egy Larry nevű fickó dokumentumát, aki pár hónapig gondosan töltögette egy táblázatban – néhány haverjával karöltve -, mikor, mennyit és mit mozgott, hány pihenőnapot tartott, és hogyan haladt. Larry táblázatában pár hónap után megszakadnak ugyan a bejegyzések, de ötletadónak jó lehet arra, hogy akár egyedül, akár barátnőkkel közösen elkezdjük vezetni, mit “alkottunk”. Már ha hajlandóak vagyunk még ezzel is gyötörni, motiválni magunkat.

Néha meg hülyének néznek

Ha fogyóról van szó, számos furcsaság és elborult ötlet is eszébe jut a gyártóknak, ezek közül is muszáj néhányat megemlítenünk. Pár éve rengetegen szórakoztak a Hula széken, ami állítólag ülve fogyaszt, csak csípőkörzéseket kell vele végezni. Nemrégiben pedig olyan kütyüt mutatta be Japánban Calorie Breath néven, amivel a gyomrot lehet edzeni, hogy összemenjen. A működési mechanizmusáról nem sok minden derül ki, de a neve alapján a légzéssel lehet kapcsolatban, már ha egyáltalán valóban kapcsolatban van bármivel is a hiszékenységen kívül.

 
10 kütyüs tipp fogyókúrához
10 kütyüs tipp fogyókúrához

 

Elektromos fogyasztó öveket is vesznek az emberek még mindig (kedvencünk közülük a Hello Kitty gyártója, a Sanrio által piacra dobott példány). Pedig ezekkel kapcsolatban már az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Felügyelet (FTB) is vizsgálatot indított évekkel ezelőtt. 2003-ra zárult le az eljárás a három legnagyobb “fogyiöv-gyártó” ellen, mindegyiküket többmillió dolláros bírság megfizetésére kötelezték. Azt is megtiltották nekik, hogy azt sugallják a reklámjaikban, hogy kizárólag a vibráló öv hatására fogyna az ember, vagy izomfejlődés indulna be.
 
10 kütyüs tipp fogyókúrához

 

Sajnos, bármilyen fogyókúrás kütyüről is van szó, a mozgást nekünk kell végeznünk, és a diétát is nekünk kell megállnunk, ezt senki nem teheti meg helyettünk. Ha valahol azt ígérik, nekünk a kisujjunkat sem kell mozdítanunk az eredményért, ott valami bűzlik! Neked volt már tapasztalatod valamelyik, a cikkben említett kütyüvel vagy programmal? Vagy itt nem szerepelt az, ami nálad bevált?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top