Életmód

Notebookot vennél? Ne hagyd magad átverni!

Bár nem szabad általánosítani, előfordul, hogy a nőket jóval kevésbé tartják hozzáértőnek egy-egy számítástechnikai boltban, és igyekeznek ránksózni olyasmit, amit gyorsan megbánunk. Bizony, az is gyakran megesik, hogy félinformációkkal, akciókba bújtatva kiszórt selejttel próbálják meg a vásárlókat megetetni. Alábbi írásunkban segíteni szeretnénk, összefoglalva a notebookok vásárlásához szükséges alapvető tudnivalókat.

Szóval, valamilyen hordozható kütyü kellene? Végül is, itt a nyár, lehet menni ezerfelé, és közben nem árt egy megbízható gép, amivel filmet nézhetsz a vonaton, internetezhetsz a tóparton, esetleg távmunka-jelleggel benézhetsz a munkahelyi feladataid közé száz vagy ezer kilométer távolságból. Természetesen a megoldás egy notebook, vagy valamilyen egyéb hordozható számítógép, de nem mindegy, milyen!

 
Ne higgyünk a reklámoknak!

Igen, a legelső és legfontosabb tanács: a reklámok önmagukban sokszor félrevezetőek. Ha egy nagy áruházlánc csupán annyit ír a hirdetésben, hogy akciós notebookjukban „erős processzor” dolgozik, az bizony néha csak annyit jelent, hogy kiváló levélnehezék. Emellett még megannyi hasonló szlogennel találkozhatunk: csúcssebességű internet, hatalmas látószögű kijelző, megnövelt akku-élettartam és a többiek.

A jelszó: „tényeket akarunk”! Mindig nézzünk utána, pontosan milyen feladatra szeretnénk noteszgépet venni, és milyen hardverre van ehhez szükség. A boltban pedig tartsuk magunkat az általunk, vagy megbízható, hozzáértő ismerőseink által ajánlott minimumokhoz, és kérjünk minél pontosabb információkat. Megszívlelendő jótanács, hogy szánjunk a dologra elég időt és energiát: ne az első utunkba eső hipermarketet válasszuk, ahol hevenyészve összerakott tucatárut kapunk és a helyi eladók néha még a vásárlóknál is tudatlanabbak az áru részleteit illetően. Egyre több a kifejezetten notebookokkal foglalkozó szakbolt, és a hagyományos számítástechnikai boltokban is hozzáértő személyzet segít. Az internetes szakáruházakat is ki lehet próbálni, itt pedig e-mailben vagy fórumokban érdeklődhetünk a részletek felől.
 

Netbook: az apróság előnyei és hátrányai

Szóval, az előzetes ijesztgetés után lássunk hozzá a vásárláshoz! Mint írtuk, az első kérdés mindenképpen az, mire szeretnénk használni az új gépet, és persze az sem elhanyagolható, mennyi pénzünk van rá – e kettő „metszetéből” lehet nagyjából belőni a számunkra ideális notebook típusát.

A belépő szintű kategória tulajdonképpen a notebookok „kisöccse”, a netbook.  (Ebbe a kategóriába tartozik az a két, dizájnerek által átfazonírozott kütyü, amit korábban megnéztünk.) Kinézetre egy ilyen gép hasonló a nagyobb laptopokhoz, ám mérete töredéke azoknak. Természetesen a méretcsökkenéssel az jár együtt, hogy ezekbe a gépekbe nem is tudnak belezsúfolni annyi „vasat”, így teljesítményük és funkcionalitásuk valamivel szerényebb. Az ilyen minimasinákat akkor érdemes fontolóra venni, ha nem akarunk gépigényes szoftvereket használni, és nem akarunk napi 8-10 órát gépelni sem az apró billentyűkön. Ideális viszont egy netbook akkor, ha sokat utazunk, mozgunk, és nem szeretnénk terjedelmes és nehéz multimédiás óriáslaptopot cipelni. Internetes böngészésre, levelezésre, hagyományos felbontású filmek megnézésére tökéletes egy ilyen apróság.

 
Aktuális mintadarabunk az Acer Aspire ONE D250-0Bb modellje. A több színben kapható masina a már használhatónak mondható billentyűzetkiosztással és -mérettel rendelkezik, kijelzője is 10 hüvelykes – ezen már nem kell műszerész-nagyítóval keresgélni a betűket. Az energiatakarékos Intel Atom N270 processzor átlagosan jónak mondható egy ilyen gép számára, az 1 gigabájt memória szinén megfelelő – ezekből ne nagyon elégedjünk meg gyengébbel illetve kevesebbel más modell esetében sem! Mindig nézzük meg azt is, milyen kommunikációs lehetőségek vannak a gépben: az Aspire ONE esetében a Wi-Fi mellett hagyományos, „drótos” hálózati csatlakozót is találunk. USB csatlakozóból három is van, ez sem elhanyagolható szempont, régebbi netbookokban alig egy-két USB port volt, ami gyakran kevés. Extraként ez a gép beépített webkamerát tartalmaz netes videós csacsogáshoz, és a kártyaolvasó sem általános megoldás minden netbookon, ezzel például a digitális kamera által készített fotókat olvashatjuk be gyorsan és kényelmesen.
 
Notebookot vennél? Ne hagyd magad átverni!
 
Az Aspire ONE D250-0Bb ára a cikk megírásának időpontjában átlagosan 85 ezer forint körül mozog, ebbe még egy – kissé régi, ámde megbízható – Windows XP operációs rendszer is beletartozik. Ez egy viszonylag általános netbook-árkategória: olcsóbban leginkább régebbi, kiforratlan, nehezen kezelhető modelleket kapunk, drágábban meg már átcsúszunk a jóval többet tudó hagyományos notebookok világába.

 
Belépő: olcsó notebookok

A hagyományos noteszgépek általában 14-5 hüvelykes kijelzővel szerelt, az Intel Atomoknál fejlettebb processzorokkal dolgozó modellek, amelyekkel hagyományos számítógépes feladatokat is elláthatunk. Az internetezés mellett itt már normális teljesítménnyel futnak az általános programok: az irodai szoftverek, képnézegetők, videólejátszók és egyebek nem okozhatnak problémát egy ilyen gépnek.

Mintául a Lenovo G550G család egyik tagját választottuk. Processzora kétmagos, 2,2 gigahertzes Intel T4400, memóriából már 3 gigabájtot kapunk. A processzor a 120-140 ezer forint környéki árkategóriában teljesen átlagosnak számít, a memória ebben a szegmensben gyakran csak 2 giga, tehát itt még többet is kapunk a pénzünkért. Fontos, hogy míg a netbookokba még fizikailag nem fér bele a DVD drive, a hagyományos notebookokban már alapvető alkatrésznek számít, itt is kapunk egy újraírásra is képes lejátszót.

 
Notebookot vennél? Ne hagyd magad átverni!

 

A netbookokon gyakran még nem magyar kiosztású a billentyűzet, normál noteszgépen azonban már szinte alapkövetelmény a lokalizáció, nem kell vakon keresgélnünk az ékezetes betűket e modellen sem. A kommunikációs lehetőségek mellé itt már felzárkózik a Bluetooth, tehát akár telefonunkkal is összekapcsolható vezeték nélkül.

Amire ebben a kategóriában még érdemes odafigyelni, az a grafikus vezérlő vagy videókártya. Míg a netbookok általában csak a legalapabb felbontású filmek lejátszására képesek, a notebookok belépő szintű modelljei esetében már találhatunk nagy felbontású, tehát HD filmek lejátszására alkalmasakat is. Ugyan a G550G-ben még mindig csak az alaplapra integrált, tehát nem különálló a vezérlő, ám az Intel GMA 4500MHD nevében is benne foglaltatik, hogy képes a méretesebb videók zökkenőmentes lejátszására. Vigyázat, ezen az árszinten sok más notebookot még az ennél jóval szimplább Intelekkel szerelik, amiken nem is álmodhatunk HD-s lejátszásról! A többi funkció (csatlakozók típusa és száma, kommunikációs típusok) általában minimum ugyanolyan, vagy jobb szintű ezekben a gépekben, mint az előző kategóriában (és ez majd a többi, felsőbb szintre is vonatkozik), tehát ne válasszunk notebookot 1-2 USB csatlakozóval, vagy Wi-Fi nélkül, az ilyenek régiek és elavultak!

A Lenovo G550 ára 320 gigabájtos merevlemezzel, ám előre telepített operációs rendszer nélkül 135 ezer forint körül alakul, nagyjából ez a hasonló szintű modellek árszintje is – vásárláskor nézzük meg, van-e operációs rendszer a gépen, mert ha nincs, vagy valamilyen használhatatlan, látszatmegoldás (például FreeDos vagy hasonlók) lenne rajta, a Windows ára pluszköltség lesz.

Irány a multimédia

Ha még ennél is többet szánunk leendő notebookunkra, akkor a multimédiás, középszinten játékra is alkalmas gépek táborába jutunk. Itt igazából már kevesebb a különbség a belépő kategóriához képest, mint a belépő kategória és a netbookok között: legtöbbször erősebb processzor, több memória fogad, kissé gazdagabb a felszereltség, és ami nagyon fontos, erős, dedikált grafikus vezérlőt építenek az ilyen gépekbe.

Akkor érdemes ilyen kategóriájú noteszgépet választani, ha a netezés és alapszintű programok használata mellett játszanánk is valamilyen nemrég megjelent játékkal, esetleg képet szerkesztünk Photoshoppal, vagy hasonló, erőigényesebb alkalmazást futtatunk. Sokan döntenek manapság úgy, hogy munkagépként, az eddigi asztali PC kiváltására is notebookot választanak, ők is ebben a kategóriában keresgélnek.

Áldozatunk itt a Dell Inspiron 1564 M i5 modellje, amely az erős igásló notebookos megfelelője. A legújabb Intel processzorok egyike, az i5 ketyeg benne, memóriája 4 gigabájtos. Ugyan kijelzője a Lenovóéhoz hasonlóan 15,6 hüvelyk átmérőjű, ám itt már jóval nagyobb a kontrasztarány, szélesebb a láthatósági szög, szebbek a színek. Itt persze vannak mindenféle számadatok, meg hangzatos technológia-nevek, de ezzel kapcsolatban a legtöbben abban hisznek, hogy meg kell nézni, csak és kizárólag akkor láthatjuk a különbségeket kijelző és kijelző között.

 
Notebookot vennél? Ne hagyd magad átverni!
 
A már tárgyalt „szűk keresztmetszet”, a grafikus vezérlő itt egy erős ATI Radeon HD 4330 képében oldódik meg. Ha NVIDIA vagy ATI kártyát látsz a gép leírásában, nagy valószínűség szerint jól választasz (bár persze itt is vannak régebbi, gyengébb változatok), és a vezérlő 512 megabájtos kapacitása is teljesen jó. Egy ilyennel meghajtva már a modernebb, 3D-s játékokkal sem lesz nagy gond, a videók lejátszása pedig a legnagyobb felbontásokig is gyors és tűéles.

A Dell Inspiron 1564 M i5 a cikkírás idején 230 ezer forint környékén kapható, amely a hasonló kategóriájú gépek 200-240 ezer forintos átlagába jól belefér.

Határ a csillagos ég

Az ennél feljebb lévő kategóriával már csak érintőlegesen foglalkozunk, legalábbis ebben a cikkben. Ezek ugyanis már tényleg csúcsgépek, amelyeket nem tömegesen vásárolnak naponta. Csupán a céltalan és gonosz irigykedés miatt szúrjuk be mintaként a Toshiba Quosmio X300-15G modelljét, amely gyakorlatilag a notebookok között a Rolls-Royce kategóriában indul. Ultragyors Intel Core2 Extreme QX9300 processzor hajtja ezt az erőgépet, amelyben egyszerre két grafikus vezérlő (NVIDIA GeForce 9800M GTS) közös munkájának gyümölcse a bármilyen játékkal és multimédiával megbirkózó kép, amely a kristálytiszta, TruBrite technológiával tökéletesre csiszolt, 17 hüvelykes kijelzőre érkezik. Két merevlemez egészíti ki az összképet, a külcsín is extra vadító, ám a gépet valószínűleg csak csendben káromkodva lehetne cipelni nap mint nap – hiába, a teljesítményért nem csak pénzben, de súlyban is meg kell fizetni!

 
Notebookot vennél? Ne hagyd magad átverni!
 
Lényeg a lényeg, aki ilyen extra kategóriájú gépcsodára vágyik, mindenképpen kérjen segítséget szakértőktől, ennyi pénzt nem szabad egy gyors döntés alapján kivágni az ablakon!

Nem csak notebookból áll a világ

Természetesen a hagyományos noteszgépek mellett egyre több egyéb megoldás tör be a köztudatba, például az Apple által kifejlesztett iPad, amely az iPhone és a notebookok közötti divatos félmegoldás. Az iPad és a hasonló, úgynevezett tablet gépek még csak mostanában szivárognak be Magyarországra, ezért hazai vásárlási helyzetükkel kapcsolatban még nincsenek túlzottan nagy tapasztalatok, de amennyiben érdekes az Olvasó számára a notebookokon kívüli hordozható kütyük világa, ezekből is összehozunk egy körképet.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top