Életmód

Elhízás ellen fokhagyma

Egy római közmondás úgy tartja, aki nem eszik fokhagymát, az mindenkinek gyanús. Ezt a remek csodaszert immár több mint ötezer éve használja az emberiség, ha egészséges, akkor étekként, ha beteg, akkor meg gyógyszerként.

Nem csupán Európában örvend elképesztő népszerűségnek, hanem Asszíriában, Egyiptomban, Indiában és Kínában is úgy tekintenek rá, mint az egyik legfontosabb gyógyszerre és táplálékkiegészítőre. Élettani hatását sehol nem vitatják, hihetetlenül előnyös kémiai összetételével több mint 1200 gyógyszertani és több száz egyéb tanulmány foglalkozik, bizonyítván a csodatevő fokhagyma remek hatását.

Évezredes múltra tekintő gyógyászati eljárás

A fokhagyma azon kevés természetes anyag közé tartozik, amelynek előnyös hatásait nemcsak a népi gyógymódok hívei, de a tudomány is elismeri. Létezik egy elmélet, amelynek neve „evidence based medicine”. Lényege, hogy nem csupán a modern eszközöket veti be a megelőzés és a betegségek legyőzése érdekében, hanem az évezredes múltra tekintő gyógyászati eljárásokat is. Nos, ilyen a fokhagyma is! Érdekes módon ma a fokhagymát éppen a civilizációs betegségek elleni küzdelemben használjuk leginkább, mint például a különféle fertőző betegségek és keringési problémák. Az érelmeszesedés, a magas vérnyomás, a szívpanaszok, a magas koleszterinszint elleni egyik leghatékonyabb természetes fegyver ugyanis a fokhagyma.

Elhízás ellen fokhagyma

Több mint kétszáz biológiailag aktív anyag

A fokhagymában – ebben az aprócska zöldségünkben – több mint kétszáz olyan anyag van, amely biológiailag aktív. Ilyenek a különböző vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak és enzimek. Amiért azonban a leginkább elismerjük képességeit, az a benne lévő allicin, ami erős antibiotikus hatású. Az allicin gyakorlatilag emésztés közben keletkezik, méghozzá a fokhagymában lévő allinból, az allináz enzim hatására. A népi gyógyászatban régóta használják, lehetőségként a magas vérnyomás szabályozásában, az elhízás elleni harcban, illetve „fiatalító” szerként is. Normalizálja a szapora szívműködést, fokozza a szív teljesítőképességét, valamint a szív koszorúereiben is megakadályozza a vérrögképződést. Tapasztalatok szerint az érelmeszesedés megelőzésére, a koleszterinszint csökkentésére és gyógyítására is hatásos gyógyszerünk lehet.

Legújabb népbetegségünk, a rák megelőzésében és kezelésében is igen fontosnak bizonyul a fokhagyma – ha sokat fogyasztunk belőle, akkor a gyomor-, a vastagbél- és a bőrrák kialakulásának kockázatát is csökkenthetjük. Ez oka, hogy a fokhagyma védi sejtjeinket – mind a vörös, mind a fehér vérsejteket – a károsodástól, azaz az oxidációtól. Éppen ezért a szakemberek arra buzdítanak, fogyasszunk belőle mindennap, minél többet. Nyersen és ételeinkhez adva egyaránt jó hatást érhetünk el vele, a lényeg, hogy ha lehet, egyetlen nap se teljen el fokhagyma nélkül. Ha attól tartunk, hogy kellemetlenné teszi a leheletünket, fogyasszuk ostyába csomagolva, vagy kapszula formájában. De mindenképpen fogyasszuk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top