Életmód

Szilveszterre lefogyok!

Karácsonykor nem kell lemondanod semmiről, élvezd nyugodtan a finom ételeket szeretteiddel. De az ünnep másnapjától állítsd helyre a károkat! Három minidiétánkkal ellensúlyozhatod a sok édesség, zsír és alkohol okozta pusztítást. Egy kilót fogsz fogyni öt nap alatt. Így megkönnyebbülve köszöntheted az újévet.

Ha az jár az eszedben, hogy a hízástól való félelmedben inkább nem eszel szenteste sem, verd ki azonnal a fejedből ezt a gondolatot! Nem tudod majd távol tartani magad a töltött káposztától, a süteményektől, a bortól és a pezsgőtől. Kivéve persze, ha nem akarsz egyedül otthon maradni. De tényleg megéri?

Természetesen létezik olyan megoldás is, hogy eszel is, mégsem hízol meg. Nagyon egyszerű a képlet: csak egyszer legyél féktelen. Az ebéd alatt. Vacsoraidőben állj vissza a helyes útra. Ezeken az oldalakon dietetikusunk három „típusebédet” mutat be: az elsőt az édességeket imádók, a másodikat a zsíros, fűszeres ételek kedvelői, a harmadikat pedig azok számára, akik képtelenek ellenállni az alkohol kísértésének. Hozzávetőlegesen kiszámította, mennyi kalóriát veszel magadhoz nagyjából a rokonokkal és barátokkal elköltött étkezések során, majd megmutatja azokat a megoldásokat, amelyek helyrehozzák a (nem csak mennyiségi) túlzások okozta károkat.

Válaszd ki saját minidiétádat!

Szilveszterre lefogyok!Mit kell tehát tenned? Mindenekelőtt karácsony este ne úgy ülj asztalhoz, hogy az utolsó morzsáig mindent elpusztítasz. Kis friss gyümölcs vagy saláta, egy csésze zöldségleves, esetleg keserű tea elegendő, hogy ne érezd a mardosó éhséget. Ezek abban is segítenek, hogy utólag ne nehezítsd meg az emésztést, amely a megszokottnál sokkal több étel miatt már amúgy is súlyos kihívásnak néz elébe. Ez a mértékletesebb stílus, ezt kövesd a következő napokban. A további oldalakon három különleges diétát találsz, mindegyik kalóriatartalma alacsony, és ezeket az étrendeket kövesd december 26. ebédjétől kezdve egészen 31-ig. Így szilveszter vacsoráján újabb nagy lemondások nélkül ünnepelhetsz. Ha délben csak könnyű uzsonnát eszel, 1000 kalóriányi bónusszal gazdálkodhatsz szabadon: ha ezt nem léped túl, nem kell többet diétáznod. Ha igen, akkor másnap csak gyümölcsöt, zöldséget vagy főtt húst és halat ehetsz (kicsit megismételve a december 26-ai menüt).

Figyelj az egyensúlyra!

Az étrendek kalóriatartalma eltérő, és leginkább a felhasznált tápanyagok különböztetik meg őket egymástól.

– Ne azt a menüt válaszd, amit a legjobban szeretsz, vagy ami ízlésednek a leginkább megfelel, hanem azt, amelyik a leginkább megfelelő mohóságod hatásainak eltüntetésére – javasolja a dietetikus. – Egy példa, hogy értsd a lényeget. Ha karácsonykor túl sok édességet ettél, akkor a hús és a hal fehérjéit, no meg a zöldséget részesítsd előnyben, akkor is, ha szívesebben ennél tésztát és rizst. A cukorban túl gazdag gyümölcsöket is kerüld!

MILYEN KARÁCSONYI EBÉDET KÉSZÍTESZ?
Tanulmányozd összeállításunkat, és rá fogsz jönni, melyik étrend ideális számodra.

1. Ebéd
SOK SZÉNHIDRÁT ÉS ÉDESSÉG
Sós, sajtos-virslis párna
rizzsel töltött zöldségek
rántott hús krumplipürével
egy szelet kuglóf
öt-hat szem datolya
összesen = kb. 2000 kalória
 2. Ebéd
SOK ZSÍR ÉS PROTEIN
vegyesfelvágott-tál
(nyers sonka, tarja, szalámi)
libamáj gyümölccsel
narancsos kappan zöldségekkel
egy mandulás sütemény
+ négy dió
összesen= kb. 1700 kalória
 3. Ebéd
SOK ALKOHOL
lazacfelfújt vodkával
gyümölcsös aperitif
húsos ravioli naranccsal
és zöldségekkel
egy pohár édes pezsgő
három kuglófkockával
kb. 1000 kalória

1. Étrend
HA TÚL SOK SÜTIT ETTÉL…
Ahhoz, hogy helyreállítsd táplálkozásod egyensúlyát a szénhidrátokban gazdag étkezések (ilyen például az első mintaebéd) után, december 26. és 31. között a fehérjékre és a zöldségekre kell helyezned a hangsúlyt. Kerüld viszont a magas cukortartalmú gyümölcsöket, például a szőlőt, az aszalt gyümölcsöket, a banánt.

Szilveszterre lefogyok!

  • Mindennap

Reggeli: egy pohár natúr joghurt (1,5 deci, 82 kcal), 30 gramm teljes kiőrlésű gabona (106 kcal)
Tízórai a délelőtt közepén: egy kávé cukor nélkül (1 kcal)
Ebéd: 15 deka főtt csirke (150 kcal), 10 deka sárgarépa-saláta egy kanál extra szűz olívaolajjal (80 kcal), két darab teljes kiőrlésű rozsból készült keksz (2 deka, 60 kcal)
Vacsora: 5 deka puhított, fűszerezett felsálszelet egy kanál extra szűz olívaolajjal és egy kanál citromlével fűszerezve (120 kcal), 6 deka rukkola 100 gramm paradicsommal és egy kanál extra szűz olívaolajjal (78 kcal), két darab teljes kiőrlésű rozsból készült keksz (2 deka, 60 kcal)

  • December 26.

Ebéd: 15 deka főtt busa egy kanál extra szűz olívaolajjal (170 kcal), 20 deka édeskömény-saláta egy kanál extra szűz olívaolajjal (63 kcal), két darab teljes kiőrlésű rozsból készült keksz (2 deka 60 kcal)
Vacsora: 5 deka mascarpone sajt (280 kcal), 5 deka fejes saláta két kanál extra szűz olívaolajjal (100 kcal), két darab teljes kiőrlésű rozsból készült keksz (2 deka, 60 kcal)

  • December 27.

Ebéd: 5 deka teljes kiőrlésű gabonából készült tészta egy kanál extra szűz olívaolajjal (221 kcal), 15 deka főtt pulyka fűszerekkel (160 kcal), 10 deka fejeskáposzta-saláta egy kanál extra szűz olívaolajjal (64 kcal), két darab teljes kiőrlésű rozsból készült keksz (2 deka, 60 kcal)
Vacsora: 6 deka főtt sonka zsír nélkül (79 kcal), 10 deka vékony csíkokra vágott nyers cukkini egy kanál olajjal (101 kcal), két darab teljes kiőrlésű rozsból készült keksz (2 deka, 60 kcal)

  • December 28.

Ebéd: 6 deka barna rizs két kanál extra szűz olívaolajjal ízesítve (200 kcal), 10 deka pulykamell két kanál extra szűz olívaolajjal (110 kcal), 5 deka cikóriasaláta egy kanál extra szűz olívaolajjal (101 kcal), két darab teljes kiőrlésű rozsból készült keksz (2 deka, 60 kcal)
Vacsora: 5 deka parmezán sajt (183 kcal), 5 deka nyers spenót egy kanál extra szűz olívaolajjal (100 kcal), két darab teljes kiőrlésű rozsból készült keksz (2 deka, 60 kcal)

  • December 29.

Ebéd: 6 deka teljes kiőrlésű gabonából készült tészta egy kanál extra szűz olívaolajjal (257 kcal),
15 deka gőzben főtt marhahúsfalatkák (155 kcal), 20 deka piros és sárga paprika nyersen, egy kanál olajjal ízesítve (107 kcal), két darab teljes kiőrlésű rozsból készült keksz (2 deka, 60 kcal)
Vacsora: 10 deka lazacfilé gőzben főzve (213 kcal), 20 deka paradicsomsaláta egy kanál extra
szűz olívaolajjal (85 kcal), két darab teljes kiőrlésű rozsból készült keksz (2 deka, 60 kcal)

TÖBB PROBIOTIKUMOT EGY HÓNAPON KERESZTÜL
A karácsonyi tobzódás után mindig jót tesz az emésztőrendszer tisztítása. Ehhez elegendő, ha esténként iszunk egy pohár vizet, amelyben egy kanál magnézium-karbonátot oldottunk fel. Ez az oldat vizet szív a vastagbélbe, így elősegíti a maradványok és a mérgező anyagok távozását. Szilvesztertől egy hónapon keresztül fogyassz probiotikumot (például joghurtot) tartalmazó készítményt, így egyensúlyba kerül az emésztőrendszer sok evéstől a feje tetejére állított baktériumflórája.

Ízesített helyett válasz natúr joghurtot.
Ízesített helyett válasz natúr joghurtot, amibe bátran rakhatsz idénygyümölcsöket

2. Étrend

HA TÚL SOK ZSÍROSAT ETTÉL
De akkor is, ha túl sok állati fehérje és só került a tányérodra, mint például a második ebédnél. Hogy újra formába kerülj, vegetáriánus étrendet kell követned, gabonával és zöldségekkel.

  • Mindennap

Reggeli: 1,5 deci félzsíros tej (90 kcal), 2 deka barna kenyér, két kanál sovány túró (106 kcal)
Tízórai a délelőtt közepén: egy sovány joghurt (74 kcal)
Uzsonna: 2 deka barna kenyér (75 kcal)
Ebéd: 15 deka főtt karfiol (45 kcal), 5 deka só nélküli kenyér (135 kcal), 10 deka friss ananász (53 kcal)
Vacsora: rizs lencsével, 3 deka rizs és 3 deka száraz lencse (vagy 10 deka konzerv), egy kanál olajjal ízesítve (226 kcal) ü 20 deka főtt sárgarépa (80 kcal)

  • December 26.

Ebéd: 10 deka szójatofu (85 kcal), 20 deka főtt cukkini egy kanál extra szűz olívaolajjal (132 kcal), 5 deka só nélküli kenyér (135 kcal), 10 deka erdei gyümölcs (30 kcal)
Vacsora: csicseriborsó-leves 3 deka száraz csicseriborsóval (vagy 10 deka konzervvel), 5 deka tésztával és egy kanál extra szűz olívaolajjal, (280 kcal), 10 deka főtt burgonya (94 kcal)

  • December 27.

Ebéd: 5 deka főtt tönkölybúza 10 deka párolt kelbimbóval és egy kanál olajjal (282 kcal), 13 deka konzervbab egy kanál olajjal (250 kcal), egy narancs (20 deka, 82 kcal)
Vacsora: 4 deka zabpehellyel készült zabpástétom, 10 deka burgonya, 10 deka sárgarépa és egy kanál extra szűz olívaolaj (316 kcal), 20 deka gyümölcssaláta friss gyümölcsből (80 kcal)

A kelbimbó rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz
A kelbimbó rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz

  • December 28.

Ebéd: 7 deka főtt lóbab vagy 2 deka száraz csicseriborsó megfőzve (vagy 8 deka konzerv) egy kanál olajjal ízesítve (361 kcal), 20 deka főtt brokkoli egy kanál olajjal ízesítve (128 kcal), 10 deka friss ananász (53 kcal)
Vacsora: 20 deka serpenyőben párolt, mélyhűtött vegyes zöldségből, valamint a párolás végén hozzáadott egy kanál extra szűz olívaolajból készült zöldségleves (200 kcal), 5 deka datolyaszilva (137 kcal)

  • December 29.

Ebéd: 15 deka lazacsteak serpenyőben sütve (250 kcal), 20 deka főtt burgonya (188 kcal) 10 deka szőlő (78 kcal)
Vacsora: árpaleves 3 deka árpából, 10 deka burgonyából, 10 deka sárgarépából és 5 deka póréhagymából és egy kanál nyersen hozzáadott extra szűz olívaolajból (260 kcal), 20 deka párolt zöldbab egy kanál olajjal ízesítve (172 kcal), 10 deka mandarin (45 kcal)

NÖVÉNYEK A MÉREGTELENÍTÉSHEZ

Gyógyír a májnak és a veséknek. Készíttess a gyógynövényboltban dolgozó szakértővel egyenlő arányban pitypangból, articsókából, csalánból, nyírfából és zsurlóból álló keveréket. Tegyél egy kanállal a keverékből egy csésze forrásban lévő vízbe, majd hagyd benne tíz percig, szűrd le, és igyál belőle naponta háromszor étkezés után, egy hónapon keresztül.
A folyadékok eltávolításának elősegítése érdekében vegyél be egyujjnyi vízben feloldott 20 csepp nyírfa- vagy jávateakivonatot naponta háromszor az étkezések előtt. Májadnak viszont úgy tudsz segíteni, ha az étkezések előtt beveszel 10-15 grépfrútmagcseppet.

3. Étrend

HA TÚL SOK ALKOHOLT ITTÁL
Segít a detoxikáló étrend!
Szilveszterig gyümölcslé, turmixok, zöldségek, friss sajtok és sok víz.
És a tested fellélegzik.

  • Mindennap

Szilveszterre lefogyok!Rögtön ébredés után:
egy pohár langyos víz egy szelet citrommal (0 kcal)
Reggeli: turmix 1 deci tejből és 15 deka banánból (220 kcal)
Tízórai a délelőtt közepén: egy csésze árpakávé fél kanál cukorral (10 kcal)
Uzsonna: 20 deka édeskömény (66 kcal), 2 deka sós keksz (86 kcal)
Víz: legalább 2 liter naponta (0 kcal)

  • December 26.

Ebéd: 5 deka zellerből, 10 deka fejes salátából, 5 deka endíviából és egy kanál olajból centrifugált ital (82 kcal), 10 deka sovány sajt (225 kcal)
Vacsora:  10 deka burgonyából, 10 deka édesköményből és egy kanál hidegen préselt olajból készült pástétom (200 kcal), 5 deka kenyér (123 kcal), 15 deka frissen facsart gyümölcslé (60 kcal)

  • December 27.

Ebéd: 5 deka sovány sajt (112 kcal), 20 deka édesköményből, 5 deka zellerből és 10 deka paradicsomból készült saláta egy kanál olajjal ízesítve (183 kcal), 5 deka kenyér (123 kcal)
Vacsora: 20 deka spenótból és egy kanál olajból készített pástétom (120 kcal), 10 deka nyers articsókából készült saláta 2 deka parmezánnal és egy kanál extra szűz olívaolajjal (212 Kcal), 5 deka kenyér (123 kcal), 1 dl paradicsomlé (20 kcal)

  • December 28.

Ebéd: 10 deka fejes salátából, 10 deka répából egy kanál olajjal centrifugált ital (137 kcal), 15 deka tehéntúró (219 kcal), 20 deka főtt levélcikória egy kanál extra szűz olívaolajjal ízesítve (122 kcal), 5 deka kenyér (123 kcal)
Vacsora: 5 deka burgonyából és 20 deka póréhagymából egy kanál olajjal készült pástétom (200 kcal), 5 deka kenyér (123 kcal), 1 deci frissen facsart narancslé (50 kcal)

  • December 29.

Ebéd: 10 deka mozzarella (300 kcal), 5 deka vegyes idénysaláta 1 kanál extra szűz olíva-olajjal (95 kcal), 5 deka kenyér (123 kcal)
Vacsora: 20 deka articsókából egy kanál extra szűz olívaolajjal készült pástétom (200 kcal), 15 deka busa roston egy kanál extra szűz olívaolajjal (141 kcal), 5 deka kenyér (123 kcal), 1 deci frissen facsart grépfrútlé (50 kcal)

  • December 30.

Ebéd: 1 deka zöld cikóriából, 5 deka endíviából, 2 deka petrezselyemből és fél deci joghurtból centrifugált ital (58 kcal), 10 deka friss kecskesajt (367 kcal), 5 deka kenyér (123 kcal)
Vacsora: 20 deka vegyes mélyhűtött zöldségből egy kanál extra szűz olívaolajjal készült pástétom (200 kcal), 20 deka főtt, sütőben sült édeskömény 3 deka reszelt parmezán sajttal (181 kcal), 1 dl frissen facsart narancslé (50 kcal)

BELSŐ TISZTÍTÁS GYÓGYITALOKKAL
A túl sok alkohol, akárcsak a túl sok zsír és állati fehérje, kemény próbatétel elé állítja a májat és a vesét. Ezért készíts gyógyitalt! Egyenlő arányban össze kell keverni macskagyökeret, golgotavirágot, galagonyát és méhfüvet (valamennyi enyhén nyugtató hatású). Tegyél egy kanállal egy csészényi forrásban lévő vízbe, hagyd ázni tíz percig, mielőtt leszűrnéd. Naponta háromszor igyál belőle az étkezések között.

 

A cikkünk a Nők Lapja Egészség decemberi számában jelent meg.

A magazin tartalmából:

  • Ő valahogy más! Segítsünk a pszichés betegen!
  • Élelmiszernek látszik, mi az?
  • Karácsony veszélyek nélkül
  • 7 jel, ami csontritkulásra utal

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top