Életmód

Érintés, melyet garantáltan élvezel

A női energiával gyógyítás, a vitalizálás és energetizálás, az egyensúly és életenergia módszerei testközelből. Kipróbáltunk néhány különleges masszázst.
Különleges masszázsok Vámpírszérum: Saját véreddel a szépségért

Ma-uri – A női energiával gyógyító

A MA-URI masszázs alapvetően a HUNA titkos tanra épül, melyet a legenda szerint 5000 évvel ezelőtt a csillagok szülöttei – akik a Plejádok csillagképből, magyar nevén Fiastyúkból érkeztek – hoztak el a mai Hawaiin élő őseinknek. A HUNA tanítása az élet dinamikus és kreatív megközelítésére összpontosít.

Mit tapasztaltunk?

Smink, ékszerek és ruha nélkül kell a masszőrasztalra hasalni, a fenék és ágyék köré tekert törölköző az egyetlen „ruhadarab” rajtam. Biztosan van, akit ez a meztelenség nem zavar – én feszülten várom, hogy a „szeánsz” kezdetét vegye. Körben gyertyák égnek, halk, hullámzó zene szól, és míg a masszőrre várok, majdnem elalszom. Félálmomban aztán jön a felmelegített – de nem forró – olaj a hátamra, és megszűnik a világ, már tudom, valami jó következik.

A nyak, a lapocka, a hát és a gerinc teljes hossza, a csípő is sorra kerül, a masszőr alkarjával először erős, de nem fájdalmas nyomásokkal halad, aztán finom és lágy elsimító mozdulatokkal folytatja. Mozgását és hangosabb ki- és belégzését mindvégig a zenére hangolja. A mozdulatokban – mint utóbb magyarázza – szándékosan nincs olyan fogás, amitől a masszírozott egy pillanatra is alárendelt helyzetben, „gúzsba kötve” érezné magát.

 

Itt nem pusztán megfogják és arrébb teszik a kart, a lábat, hanem finoman emelik, alkarral nyomják, majd simítják, és a tökéletes összpontosítás, odafigyelés, a mozdulatok egymásra hangoltsága miatt gondolom majd a végén: ez az a masszázs, amit minden pasinak meg kéne tanítani.  
Az eddig próbált masszázsokhoz képest a legmeglepőbb élmény, hogy a kezelés során végig az az érzésem van, mintha egyszerre többen is végeznék, pedig (és erről többször meg is győződöm, amikor egy-egy pillanatra kinyitom a szemem) egy masszőr táncol csak körülöttem. A hát, a csípő masszírozása közben a bőröm beszívja az olajat, de mindjárt újabb adag csorog rám, s észre sem veszem, már a lábam következik.  

 

Eközben a testem szorgalmasan jelez, az izmok feszültségére, görcseire utaló jeleket pedig a masszőr mindvégig figyeli, a bőr hőmérséklete, szárazsága is mutatja, hol kell egy kicsit tovább időznie, hol vannak a kritikus pontok, hol van szükség az energiák kiegyenlítésére, a feszkó oldására.
A lábizmok masszírozásánál azonnal észreveszi, hogy futás után gyakran elsumákolom a nyújtást, és azt sem tagadhatom le, hogy a napjaimat az irodában töltöm. Azoknak, akik ülő munkát végeznek – s nekem is – a hát, a vállak és a nyak, de a csukló és az ujjak is érzékeny, enyhén fájdalmas területek lesznek. Ezeken a testtájakon lesz a legnagyobb a feszültség az izmokban. És ez az a feszültség, amit a polinéz eredetű Ma-uri enyhít, s miközben lazítja az ízületeket, egyensúlyt teremt a testben, gyógyít és fejleszti az agyi kapacitást, először felélénkít, majd kissé elnyom, erősíti az önbizalmat, méregtelenít és elsimítja az arc „gondráncait”. Persze nem csak a krónikus stresszben szenvedőknek lehet hasznos a kezelés. Kismamák is bátran bevállalhatják, és segít a hiperaktív gyerekek lecsillapításában is.

Mi itt próbáltuk ki.

„Bambusz spa” módszer – Vitalitás és energizálás

Az eredetileg tajvani módszer lényege, hogy a terapeuta – a csi, a jin és jang, illetve a fengsuj alapelveit szem előtt tartva – hengeres bambuszszárak mozgatásával energizálja az arcot vagy a test egészét. Az élet isteni lényegének is tartott csi kiemelt szerepet kap a kínai eredetű orvoslásban. A csi biztosítja a homeosztázis egyensúlyát, a folyékony és a szilárd anyagok mozgását, de serkentő, melegítő és védő funkciója mellett biztosítja az anyagcserét is, a magunkhoz vett anyagokból a szervezet saját anyagává történő átalakítást. Kínában úgy tartják, hogy a testünk tökéletes működéséért 14, egymás melletti meridián együttes és összehangolt működésére van szükség, csak így lehetséges, hogy az életet jelentő energiák megfelelően áramolhassanak, megteremtve a szervezet tökéletes energiaszintjét. A meridiánok az idegpályákhoz hasonlóan futnak a testünkben, de nem azonosak azzal.

Fotó: adage.hu
Fotó: adage.hu

A „bambusz Spa” rituálé célja, hogy a meridiánok mentén haladva, az akupresszúrás pontok érintésével és a fengsuj kedvelt növényének, a szerencsebambusznak a közvetítésével helyreálljon, illetve megerősödjön a szervezet energiaszintje, elérve hogy a csi áramlása ne ütközzön akadályokba.

Mit tapasztaltunk?

A jólesően meleg bambuszszárat úgy görgette az arcomon a masszőr, mint amikor tésztát nyújtunk a sodrófával. Kellemes érzés volt, éreztem, ahogy felerősödik a vérkeringésem, és éreztem, hogy „kicsattan” az arcom. Miután az arcom egyik felével elkészült, egy tükröt adott a kezembe, és döbbenetes látványban volt részem: a kezelt arcfelem nagyjából 10 évvel tűnt fiatalabbnak, mint a másik. Nem is akartam elhinni. A kezelés végén az arcbőröm jólesően feszült, és a tapintása lágy, selymes volt. A hatás másnapra nemhogy csökkent volna, hanem még szebb volt a bőröm, pont, ahogyan ígérték.

Mi itt próbáltuk ki.

Ájurvéda – egyensúly és életenergia

Az Ájurvéda holisztikus rendszer, vagyis a szervezet egészét mindig összefüggéseiben vizsgálja, nemcsak a szervrendszerek vonatkozásában, hanem a test, a lélek és az elme egységében is. Nem a tüneteket, hanem a kiváltó okot igyekszik megszüntetni. Alapelve, hogy amikor a szervezet pszichésen vagy fizikailag túlterhelt, az öt alkotóelem – a föld, a tűz, a víz, a levegő, az éter –, illetve a három életenergia – a vata, a pitta, a kapha – egyensúlya megbomlik. Ekkor az agni, az életenergia központja, amely egyben az emésztés tüze is, hibásan kezd működni, így testünk anyagcsere-folyamatai gyengülnek, s a bevitt méreganyagok felhalmozódnak a szervezetünkben. Ha visszaáll az egyensúly, a test képes lesz megszabadulni ezektől a mérgektől is.

Bár az Ájurvéda megkülönböztet test- és személyiségtípusokat, s ezekhez rendeli a különböző kezeléseket, valójában minden esetet egyedinek tekint. A cél a szervezet egyensúlyának helyreállítása, de mindig az adott egyénre jellemző egyensúlyi helyzethez képest.

Abhyanga – ájurvédikus masszázs
Ez az egyén adottságainak figyelembevételével kiválasztott meleg gyógynövényolajokkal végzett egésztest-masszázs az Ájurvédában az egyik legfontosabb kezelés. Az izmok tónusának javítására, ízületi gondok, hát-, derékfájdalmak kezelésére ajánlott. Csökkenti a stressz káros hatásait, nyugtat és relaxál, javítja a szellemi éberséget, hatékony az álmatlanság ellen, javítja a vérkeringést, méregtelenít, és eltávolítja a narancsbőrt. A sok olaj rendkívüli módon feltölti a bőrt, emiatt az egyik legmegfiatalítóbb kezelésként tartják számon világszerte.

Mit tapasztaltunk?

Különleges masszázsokFélhomály, finom illat, halk zene és egy törölköző – legalábbis kezdetben – a test körül. Az Abhyanga masszázst próbáltam ki. A kezelés intenzív fejmasszázzsal kezdődött, miután kiderült, hogy milyen személyiségtípusba tartozom – ez lényeges, hogy a megfelelő olaj kerüljön a bőrömre. A forró olaj – amelyet előttem „fűtenek fel”, végigcsorgott a fejbőrömön. Mennyei érzés volt. A fejmasszázs határozott és gyors mozdulatokkal történik, mégis kellemes érzést váltott ki. Ezt követte az arc masszázsa, mely közben teljesen kikapcsolsz. Finom, kellemes nyomó, simító mozdulatok – ha nem ültem volna, biztosan elalszom. Ezután egy különleges asztalon folytatódott a teljes test olajos masszázsa. Az asztal különleges fából készült, bírnia kell a hatalmas olajmennyiséget, amelyet a masszőr használ a masszázs alatt. Ennek a masszázsnak nagy előnye, hogy olyan területeket is „megdolgoznak”, amely a legtöbb masszázsfajtánál kivételt képez, mint például has és mellkas. „Elsőre ritkán alszanak el a vendégek, mert kíváncsiak arra, ami történik” – avat be a masszőr. Hát én nagyon közel voltam hozzá.

Minden egyes alkalommal a szinte forró olaj bőrrel érintkezve olyan érzést váltott ki, amelytől szó szerint libabőrös lettem. Tudtam, hogy újra megyek. A masszázs végeztével egy puhító, melegítő eljárás veszi kezdetét, amely az ayurvédikus masszázs lényege: ezekkel a lezáró hőterápiákkal kitágulnak a bőr pórusai, és így távoznak el a masszázs során a mozdulatoknak és a gyógynövényes olajoknak köszönhetően felszabadult méreganyagok a verejtékmirigyeken, illetve a kiválasztó szerveken keresztül. A hőterápia történhet gyógynövényes gőzöléssel, illetve a batyus átdörzsöléssel (batyukban meleg tejben főtt rizs vagy gyógynövény van) – én az előbbit kaptam. A masszázs befejeztével teljesen újjászülettem. Mintha új energiákat kaptam volna, frissnek és energikusnak éreztem magam. A bőröm a az olajtól selymes és üde lett. Éjszaka pedig annyira jól aludtam, mint azelőtt talán soha. Reggel pedig kipihenten és „tettre készen” ébredtem.

Mi itt próbáltuk ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top