Életmód

Jó az alakom. Vagy mégsem?

Egy nemrégiben elvégzett kutatás szerint a nők nagy része mások véleménye alapján ítéli meg saját külalakját.
Jó az alakom. Vagy mégsem? 11 dolog, amire nem vagyunk büszkék

A tanulmány szerint a kutatásban részt vevő hölgyek döntő hányada az alapján ítélte meg testi adottságait, hogy rokonaik, barátaik, illetve más, számukra fontos emberek miképp vélekedtek róluk. Pedig ahogy Tracy Tylka, az Ohio State University pszichológusa kiemelte, „azok a nők, akik inkább testük működésére összpontosítanak, mintsem arra, hogy mások szemében milyennek tűnnek, sokkal pozitívabb testképpel bírnak, és hajlamosabbak azt enni, amit a szervezetük kíván, ahelyett hogy a társadalom által „megkövetelt” ételtípusokat választanák”. Tehát minél inkább becsüljük és szeretjük önmagunkat, annál megbízhatóbban jelzi testünk az éhséget és a telítettség érzését, és kevésbé fenyeget minket az a veszély, hogy pusztán érzelmeink vezérelnek minket, és csak azért eszünk, mert előttünk az étel.

Tylka kiemelte, hogy sokszor visszafelé sülhet el, ha a barátaink és családunk fogyásra buzdítanak minket. Jóakaróink hajlamosak az étkezési szokásokra, kalóriaszámlálásra és az adagok csökkentésére felhívni a figyelmet, így valójában sokszor nem is testünk valódi jelzéseire összpontosítunk. „Ha valaki miatt rosszul érzed magad a bőrödben, az érzelmeid fognak vezérelni. Ha pedig érzelmi okokból kifolyólag étkezel, akkor nagyobb eséllyel fogsz meghízni, mint lefogyni – tette hozzá a pszichológus. – Természetesen saját tetteinkért elsősorban mi vagyunk felelősek. Nem azt akarjuk sugallni tehát, hogy kizárólag az a fontos, hogy mások elfogadjanak minket, de tény, hogy a mai társadalom sok esetben súly és külalak alapján ítéli meg az embereket. Ezen jó lenne változtatni.”

 

Forrás: medindia

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top