Életmód

Napi 14 óra edzés – mindent a feszes fenékért

Te is megszállottan fogyózol és edzel, hogy a közelgő tengerparti nyaralásra formába hozd magad? Csak óvatosan, mert a kampányszerű edzés könnyen balul sülhet el, és a hatása sem tart sokáig.

Emlékszel Heidi Montagra, a plasztikai műtétek rekordernőjére? A fiatal lány – aki egyébként utólag nagyon is megbánta az operációkat a csúnya hegek és az elhúzódó fájdalmak miatt – újra elrettentő tettével keltett hírverést. Az amerikai valóságshow-hősnő az elmúlt két hónapban minden nap felváltva futott és súlyt emelt: hajnali öttől este hétig edzett, hogy egy medencebulira formába hozza magát.

Napi 14 órát edzett
Napi 14 órát edzett
14 kilogrammtól szabadult meg
14 kg-tól szabadult meg
Műtét előtt és után
Műtét előtt és után

Hogy Heidi képes volt napi 14 órát edzeni, elég extrém, de ha azt vesszük, hogy 2009 novemberében összesen tíz plasztikai műtétet hajtottak végre a testén és az arcán mindössze egy nap alatt, már meg sem lepődünk. Az extrém edzésprogram eredményeként egyébként a lány 14 kilogrammtól szabadult meg, és most hullámzó hasizmokkal feszít a medence szélén. Nemsokára bizonyára egy fitneszmagazin címlapjáról fog ránk mosolyogni.

A Harvard egyik pszichológusa szerint ekkora megterhelést a szervezet nagyon nehezen képes elviselni, ami könnyen a visszaüthet: a sérült, edzésre képtelen ember könnyen depresszióba eshet. Különösen a nők számára okozhat a túlzásba vitt edzés egészségügyi gondokat, például hormonális problémákat vagy csonttörést. A vágy, hogy teljes mértékben kontrollt gyakoroljunk a testünkre, könnyen evési rendellenességek, bulimia vagy anorexia kialakulásához is vezethet.

Az edzés mindenesetre a plasztikánál természetesebb módja a testformálásnak, de a túlzásba vitt dolgok soha nem vezetnek jóra. Ha Heidi nem is tanul a hibáiból, mi azért megtehetjük.

Amilyen a felépülés, olyan a leépülés

Napi 14 óra edzés - mindent a feszes fenékértBaranyai Judit, aki az első magyar sportreality személyi edzője, a Nők Lapja Cafe megkeresésére elmondta, hogy a kampányszerű edzés veszélyes az egészségre és nem is hoz tartós eredményt. Egy átlagos szervezetnek két hónapra van szüksége ahhoz, hogy egyáltalán megszokja a terhelést, vagyis mindenképpen fokozatosan kell elkezdeni edzeni. A szakember szerint egyéni adottságoktól függően heti három-öt alkalom 40-60 perces futás vagy más aerob mozgás – esetleg erősítéssel kiegészítve – hosszú távon egészséges és viszonylag gyorsan formássá alakít.

„Amilyen a felépülés, olyan a leépülés” – mondja az edző, vagyis éppen annyi idő alatt lehet visszahízni a leadott kilókat, illetve visszanyerni eredeti alakunkat, amennyi ideig a testedzés tartott. Vagyis ha Heidi a medenceparti után nem folytatja az edzést, két hónap alatt nagyjából úgy fog kinézni, mint előtte. De ez igaz azokra a csajokra is, akik a nyaralásra vagy egy esküvőre akarják hirtelen formába hozni a testüket: a testedzés elhagyásával a mozgásra szánt idő alatt vissza is áll az eredeti állapot. „A plasztikázott test ráadásul sokkal sérülékenyebb is, gondoljunk csak a hegekre, amelyekkel ennek a lánynak a teste tele van” – magyarázza Judit.

Az edző a sportvalóságshow keretében öt átlagembert, köztük Szántó Dávid sportriportert készíti fel egy őszi maratonra. A felkészülés négy hónapig tart, a futók eleinte heti háromszor 40 percet edzenek, majd fokozatosan emelik a mennyiséget. Hogy hogyan bírják a terhelést, mennyire kitartóak, és valóban sikerül-e nekik a maratoni táv teljesítése, arról minden hétfőn este az egyik sportcsatornán láthatunk összefoglalót a Dávid futása – A maratoni csata című műsorban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top