Életmód

5 mindennapi dolog, amitől depressziós lehetsz

Mi is meglepődtünk, amikor megláttuk, mennyi mindennapi dolog segítheti elő a depresszió kialakulását. Kávé, cigi, diétázás, íme az ötös feketelista.

5 furcsa ok a depresszióra1. Utcai fények

Ha túl sok fény szűrődik be a hálószobába, az jóval több puszta kellemetlenségnél. Az agy hipokampuszát befolyásolhatják az éjszakai fények, és mivel ez a terület felel a depressziós állapotokért (is), ha nem tud zavartalanul működni, előbb-utóbb felbukkanhatnak a depresszió tünetei. Nem véletlen, hogy pihentető alváshoz a szakértők kivétel nélkül jól elsötétített hálószobát ajánlanak.

2. Kávé, tea és az ördögi kör

Nem alszunk éjjel, ettől aztán teljesen nyomorultul érezzük magunkat napközben. Bögreszám isszuk a kávékat, hogy valahogy kibírjuk a nap végéig, aztán eljön az este és megint nem tudunk aludni, annyi a szervezetünkben a koffein. A sorozatos álmatlan éjszakák csak növelik a depresszióba zuhanás esélyeit. Az aranyszabály egyszerű, és nem is olyan nehéz betartani: délután négytől kerülendő minden, amiben koffein van.

3. Az Atkins-diéta

Dr. Atkins világhírű szénhidrátmentes diétájának is lehetnek – az egyoldalú, túlzásba vitt fehérjebevitelen túl – további káros mellékhatásai. A módszer által tiltott szénhidrát ugyanis megemeli a szerotoninszintet, ami azért a bizonyos „jól érzem magam” állapotért felel. Akik teljes mértékben megvonják ezt maguktól, ne lepődjenek meg a hirtelen hangulatváltozásaikon, csak a szervezetük követelne egy alapvető tápanyagot. Nem azt mondjuk, hogy most mindenki vesse rá magát egy tálca sütire, de mértékkel nem árthat.

4. Nyár, napsütés…

…depresszió. Bármilyen meglepő, nem csak téli depresszió létezik. Egy hormonális betegségtől szenvedők a túl sok napsütéstől kerülnek ilyen állapotba. A télivel ellentétben a nyári depresszióval küzdők főbb tünetei az álmatlanság és a csökkenő étvágy. A folyamatos fáradtságtól ráadásul nehezebben küzdenek meg a stresszhelyzetekkel is. Úgy tűnik, a nyár sem mindenkinek csupa móka és kacagás.

5 furcsa ok a depresszióra5. Dohányzás

Azt régóta tudjuk, hogy a dohányzás árt az egészségnek, az azonban már újabb felfedezés, hogy depressziót is előidézhet. A nikotin megemeli az örömérzetért felelős dopaminszintet a szervezetben, ezért érezzük jobban magunkat, ha stresszhelyzetben rágyújtunk. Ha azonban minden feszült pillanatban cigisdoboz után nyúlunk, akkor az agyunk előbb-utóbb nem fog magától dopamint termelni, és amint leállunk a füstöléssel, beállhat egy depressziós állapot. Leszokást fontolgatóknak itt egy újabb érv.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top