Életmód

Megvan a hosszú kapcsolat titka

Középkorú és idős házaspárok megkérdezése alapján jutottak a kutatók arra a felismerésre, hogy a hosszú, boldog kapcsolat kulcsa a sok ölelés és kedveskedés.
Még több olvasnivaló a párkapcsolatokról a Nők Lapja Psziché oldalán – katt ide!

A felmérés ezenkívül azt is kimutatta, hogy a gyengédség fontosabb a férfiak számára, és ők azok, akik elégedettebbek a kapcsolatuk minőségével, míg a nők inkább a szexuális életükkel kapcsolatban éreznek így – áll az Indianai Egyetem Kinsey Intézetének tanulmányában.

A vizsgálatban több mint ezer párt vontak be Amerikából, Brazíliából, Japánból és Spanyolországból. A résztvevők életkora 40–70 év volt, és átlagosan 25 éve voltak együtt a partnerükkel.

A férfiak főképp akkor voltak elégedettek a kapcsolatukkal, ha jó egészségnek örvendtek, és úgy tapasztalták, hogy rendszeresen ki tudják szexuálisan elégíteni a párjukat. A sok ölelés és kedveskedés szintén hozzájárult ehhez. Mindkét nemre igaz, hogy annál jobbnak ítélték a házasságukat, minél régebb óta voltak együtt, és minél gyakrabban éltek nemi életet.

Legboldogabbnak a japán párok bizonyultak, őket követték az amerikaiak, a brazilok és a spanyolok. Általánosságban elmondható, hogy minél több szexuális partnere volt egy férfinak élete során, annál kevésbé érezte jónak a jelenlegi kapcsolatát.

A nők esetében az elégedettség mértéke az idő múlásával nőtt. Legkevésbé azokat találták boldognak, akik kevesebb, mint 15 éve voltak együtt a párjukkal, a régebbi kapcsolatban élőknél azonban jelentősen jobb volt az arány. „Ennek több magyarázata is lehet. Elképzelhető, hogy az idő múlásával változnak a hölgyek elvárásai, a gyerekek kirepülésével pedig nagy nyomás kerül le a vállukról. Másrészről azonban könnyen lehet, hogy az a házasság, amelyben nem jó a szex, nem is tart sokáig” – véli Julia Heiman, az intézet igazgatója.

„Felismertük, hogy szexuális elégedettség és a boldog kapcsolat nem minden kultúrában jelenti ugyanazt. A következő lépés annak megértése, hogy az egyén egészségi és fizikai állapota és a szexuális élményei összefüggésben vannak a partnere megelégedésével. Így reméljük, hogy inkább a párokra, mint az egyénre összpontosítva tudjuk ezentúl vizsgálni a kérdést” – tette hozzá a kutató.

A tanulmány az Archives of Sexual Behavior című lap augusztusi számában jelenik meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top