Életmód

Játékkal kezelhető az anorexia?

Aki étkezési problémákkal küzd, még egy gyümölcs láttán sem tud annak zamatára gondolni, csak arra, mennyi kalóriát tartalmaz. Az étkezési zavar új kezelési módja pont a gondolkodásnak ezt a rugalmatlanságát használja ki.

Az anorexiások a részletekre koncentrálnak, téves elképzeléseik vannak, és képtelenek szélesíteni a látókörükön. Ilyen tekintetben hasonlítanak a skizofrén betegekhez. Ez inspirálta Kate Tchanturia pszichológust, hogy kipróbáljon egy új skizofrénterápiát, mely javítja a gondolkodásmódot, szélesíti a látókört, és a berögzült abnormális állapotból kimozdítja a beteget. Ennek során alacsony stresszes állapotban, játékos formában újraprogramozzák az agyat, így amikor legközelebb meglát a kezelt személy egy gyümölcsöt, értékelni fogja az ízét, és nem csak az energiatartalmára koncentrál.
Ez azonban csak egy kiegészítő terápia, a fő tünetek – korlátozott ételbevitel, az alacsony súly megtartása – kezeléséhez dietetikus szükséges.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top