Életmód

Hatéveseknek szóló diétás könyvet adtak ki

Nagy felháborodást váltott ki az amerikai orvosok és az internetezők körében egy hatéves kislányoknak szóló diétás könyv, amely azt üzeni az elhízott gyerekeknek, hogy ha lefogynak, valóra válhatnak az álmaik.

Maggie diétára megy – ez a gyerekkönyv címe, amely arról szól, hogyan lesz egy 14 éves túlsúlyos lányból sikeres fogyókúrája után élsportoló. A kiadványt az egyik amerikai webáruház 6–12 éves kislányoknak kínálja, az Amazonon azonban még kisebb lányok, 4–8 évesek szüleinek figyelmébe ajánlják.

A könyvborítón a főszereplő, kövér kislány, Maggie egy jó pár mérettel kisebb ruhát tart maga elé a tükör előtt, amelyben sokkal soványabb önmagát látja. Egy gyerekkönyvekkel foglalkozó internetes oldal kiakadt a rajzon, és azt javasolja a könyv írójának, hogy legközelebb arról írjon könyvet, hogy Maggie anyukája végre vesz egy megfelelő méretű ruhát a kislányának, és nem degradálja a saját gyerekét.

Forrás: dailymail.co.uk
Forrás: dailymail.co.uk

A könyv íróját bizonyára megfontolt üzleti érdekek vezérelték, hiszen a téma iránt egyre nagyobb az érdeklődés az Egyesült Államokban, ahol évről évre egyre több az elhízott gyerek. Sokan mégsem értenek egyet az íróval, mert úgy gondolják, nem attól válnak valóra egy gyerek álmai, ha leadja a súlyfeleslegét.

Sőt, a könyvet kritizálók szerint az ehhez hasonló üzenetek súlyos betegségekhez vezethetnek: 1999 óta egyre nő a táplálkozási zavarokkal kezelt 12 év alatti gyerekek száma. A témával foglalkozó pszichológusok állítják, hogy a gyerekek már 6-7 éves korban azt hiszik, hogy a méreteik alapján ítélik meg őket, és hogy a kövér emberek sosem lehetnek népszerűek.

Egy brit táplálkozási szakértő viszont azt nyilatkozta, hogy a diéta önmagában nem okozhat problémát, ha valóban indokolt, és orvosi felügyelet mellett végzi a gyerek. A gondok ott kezdődnek, ha a negatív testkép miatt egyre kevesebb lesz a kicsik önbizalma.

A könyvet kínáló webáruházhoz is érkeztek ellenérzésű bejegyzések a kiadvánnyal kapcsolatban, az egyik kommentelő például ezt írta: „Nem lehet párhuzamot vonni a karcsúság és az egészséges önbizalom között. Az iskolában mindenkinek meg kell felelni, amihez pedig szükség van önbizalomra, akár sovány, akár kövér gyerekről van szó.”

A Maggie diétára megy írója, a hawaii Paul Kramer egyébként nem először próbálkozik gyerekeknek szóló könyvvel, az ő nevéhez fűződik a Ne rettegj az ágyba pisiléstől! című kiadvány is. A diétás könyvet októbertől lehet megvásárolni a webáruházakban, de már előjegyezhető.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top