Életmód

Elhanyagolják szüleiket a gazdagok?

Egy új tanulmány szerint a gazdagabb emberek kisebb valószínűséggel gondoskodnak idős szüleikről, mint azok, akik kevesebb fizetést visznek haza.

A kutatás szerint a nők minden tízszázalékos keresetnövekedéssel 36 százalékkal kevesebb, a férfiak pedig 18 százalékkal kevesebb időt fordítanak szüleik gondozására. Ha ráadásul van egy olyan testvér vagy másik személy, aki tud segíteni a szülőknek, a hatás még ennél is rosszabb.

Olena Nizalova, a Kijevi Közgazdaság-tudományi Egyetem kutatója elmondta, kutatása azt bizonyítja, hogy a megfizethetőbb ellátásra irányuló jelenlegi nemzetközi politikák nem férnek össze egymással. Az idősek gondozása azért egyre nehezebb, mert a születési arányszám folyamatosan csökken, az emberek egyre hosszabb ideig élnek, és rekordszámú ember vonul nyugdíjba mostanában.
A közgazdászok azt javasolják, hogy a teher csökkentése érdekében több nőnek kellene munkát vállalnia, fel kellene emelni a nyugdíjkorhatárt, hogy ezzel lehessen növelni a munkaerőt. Az idősek családtagjait és barátait pedig arra kellene ösztönözni, hogy ők is nyújtsanak több informális segítséget.

A 2790 amerikai férfi és nő részvételével készült tanulmány eredményeit a közgazdasági Nobel-díjasok találkozóján teszik közzé a németországi Lindauban.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top