Életmód

Megfejtették, miért vagyunk lusták mozogni

Most már ezt is tudjuk: a genetika számlájára írható, hogy sokak számára miért terhes a testmozgás.

Megfejtették, miért utálunk mozogniKutatók állítják, megtalálták azokat a géneket, amik testmozgás közben az izmokban egy speciális enzimet termelnek. Ez az enzim katalizátorként működik, a szervezetben lejátszódó folyamatok reakciósebességét növeli, meggyorsítja, hogy az étel energiává alakuljon át. Kutatók szerint pedig sokkal energikusabbak azok, akik szervezetében ebből az enzimből több termelődik.

Megfigyelésüket egérkísérletekkel igazolták: azok az egerek, akik izomzatában beindult az enzimtermelés, 20 perc alatt 1 km-t tudtak megtenni, szemben azokkal, akiknek szervezetéből hiányzott az enzimtermelésért felelős gén, ők mindössze 40 métert tudtak lesétálni.

Az enzimtermelődést két gén kontrollálja, ha nincs elég enzim, a testmozgásra való hajlam drasztikusan csökken. Dr. Gregory Steinberg, a McMaster Egyetem vezető kutatója szerint a felfedezésnek köszönhetően a jövőben azokon is segíteni tudnak majd, akiknek nehezére esik a testmozgás – itt főleg a túlsúlyosokra és az asztmás betegekre gondolnak.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top