Életmód

Egy macska ökolábnyoma nagyobb, mint egy etióp emberé

Hasznos és szórakoztató rendezvény volt a National Geographic Ökonapja, ám az egyetlen biztos tény, hogy semmi sem biztos – derült ki az előadásokból. Magyarországnak és polgárainak egyenként is nagyon sok dolguk van, az atomenergia pedig nem is akkora ostobaság.

Egy torontói professzor az elmúlt években kidolgozott egy univerzális módszert, amellyel bárki lemérheti, pontosan mennyivel járul hozzá a környezet szennyezéséhez. Az ökológiai lábnyom fogalma a teszt egyszerűségének hála elterjedt, aki pedig elvégezte, az általában rögtön sokkal égetőbbnek kezdte érezni a problémát, mint előtte. A környezetvédelem sokak számára a mai napig egy távoli, az egyént nem érintő probléma, amely ügyért ugyan tehetünk mi is, de a lényegi döntések úgyis a politikusokon, nagyvállalatokon múlnak – legalábbis a közhiedelem szerint. Aki azonban tudja, mekkora az ökológiai lábnyoma – azaz hogy hány hektár földterületre van szükség ahhoz, hogy kitermeljék azt az energiát, amely a tesztet elvégző hétköznapi életéhez szükséges –, az azt is tudja, milyen nagy a felelőssége. Csak egy gyors példa: egy jól tartott magyarországi házimacska ökolábnyoma, azaz energiaszükséglete nagyobb, mint egy etióp családfőé.

Több fotó galériánkban!
Több fotó galériánkban
Fotó: Neményi Márton

A National Geographic magazin Ökonapján kiderült, mit jelent ez. A Millenárison már szombat délelőtt látszott, hogy a lényeg legalább annyira a gyerekek rászoktatása a környezettudatosságra, mint a felnőttek felvilágosítása. Az Alma együttestől a játékokon át az interaktív installációkig a rendezvény teljes egészében „gyerekkompatibilis” volt, kivéve persze a szakmai konferenciát. A tó körüli füves részeket felosztották az energia, az étkezés, a háztartás és a közlekedés témája szerint, a gyerekek pedig kihasználtak mindent, amit meg lehetett nyomni, mászni, ki lehetett pecázni, el lehetett vinni vagy össze lehetett kombinálni, természetesen, miután kikunyerálták a kötelező állatos arcfestést.

A lényeg persze mégiscsak a konferencia volt, olyan kaliberű kutatókkal, mint Guy Turchany professzor, Mika János éghajlatkutató vagy Juhász Árpád geológus. Az egész rendezvény inkább arra volt jó, hogy összegezzen, emlékeztessen minket a veszélyekre és tévhitekre, mint hogy új megvilágításba helyezze a kérdést (bár ez utóbbira is volt példa), mindenesetre nem unatkozott senki. Szerencsére riogatásnak, didaktikus szólamoknak, tanórahangulatnak nyoma sem volt.

A klasszikus tudós-csokornyakkendőben érkező Guy Turchany rögtön többszörösen túllépte a húszperces keretet, még úgy is, hogy főleg általánosságokról volt szó: rendszerelméletről, arról, hogy minden mindennel összefügg, a mostani helyzet pedig meglehetősen baljós, bár nem meglepő. Kiderült: a civilizáció rég kibillent az egyensúlyból, amit a természettel kellene ápolnia. Ez sem új fejlemény: Angkor is azért omlott össze, mert egyszerűen túl nagyra nőtt, és nem volt képes fenntartani az egészséges viszonyt a környező vidékkel. A politikusokra pedig nem érdemes várni – üzente Turchany.

Több fotó galériánkban!
Több fotó galériánkban
Fotó: Neményi Márton

Egyszer és mindenkorra: klímaváltozás mégpedig van, és számolni kell vele. Erre könnyedén rámutatott Juhász Árpád geológus, aki elmondta: a Föld legmegbízhatóbb hőmérői a gleccserek, amelyek nem az éves kilengéseket, hanem az évtizedes folyamatokat mutatják. A gleccserek pedig még soha nem voltak ennyire megfogyatkozva, mint ma, tehát melegszünk. Az azonban még mindig nem biztos, hogy mindezt az ember okozza – mondta Mika János éghajlatkutató, aki többször is „ortodox meteorológusként” aposztrofálta magát, aki csak a tényekre hagyatkozik, nem a divatos trendeket népszerűsíti. Kiderült: egyáltalán nem kizárt, hogy mi vagyunk a felelősek, ám erre egyelőre semmi bizonyíték. Még az ezt a nézetet hangoztató hivatalos nemzetközi szerv is csak annyit mond: kilencven százalék, hogy az ember a hunyó, ám azt nem tudni, hogy számolták ki mindezt. Egyelőre azt sem tudjuk, milyen mértékű és sebességű lesz a melegedés: száz év alatt lehet, hogy hat, de lehet, hogy csak fél fokot emelkedik a bolygó átlaghőmérséklete.

Az előadások közül még Péntek András, a MOL stratégiai igazgatójának informatív húszpercese emelkedett ki. Ő, bár „gonosz közgazdász”, nem a sötét oldalt képviselte, egyszerűen elmondta, honnan és hogyan szerezhetnénk minél környezetbarátabb energiát. Kiderült, hogy sajnos a megújuló források még mindig csak nagyon kis arányban vannak jelen, azaz hiába a sok szónoklat és sikersztori, még mindig a földgáz az úr. Vannak Magyarországnál sokkal pazarlóbb helyek is (például Moszkva), de összességében „még mindig a világ után kullogunk”. Globálisan nagyjából 14 százalék a megújuló energia aránya az összeshez képest. Bár Péntek nem foglalt állást az atomenergia mellett, elmondta: nem szabad kihagyni a számításból csak azért, mert a közhangulat az atomerőművek ellen dolgozik. Egy nukleáriserőműnyi energia kitermeléséhez például hat bős–nagymarosi vízlépcsőre lenne szükség.
Összességében tehát: az egyetlen biztos pont, hogy semmi sem biztos. Éppen ezért fontosabb a környezettudatos élet, mint valaha. Aki még nem műveli, kezdje például a következő szemétlevitelnél.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top