Életmód

Tovább élnek a gyermekes férfiak?

Egy új tanulmány szerint a gyermektelen férfiaknál magasabb a szívbetegség okozta halálozás kockázata, mint a gyermekes apákban.

Az eredményekből az is kiderült, hogy az egygyermekes apáknál valamivel magasabb a szív- és érrendszeri panaszok kialakulásának kockázata. A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy ez nem a meddőség és a szívbetegség kockázata közötti összefüggést mutatja, hanem a gyermekvállalásról való lemondás és a szívbetegség kapcsolatát.
A Human Reproduction legfrissebb számában megjelent kutatásban több mint egy évtizedet felölelő felmérést elemeztek, amelyekben összesen 135 ezer férfi vett részt. A férfiak vagy házasok voltak, vagy elváltak, és egyikük kórtörténetében sem fordult elő korábban szívbetegség vagy stroke. A kutatási időszakban a férfiak körülbelül 10 százaléka halt meg, ezek mintegy 20 százaléka szívbetegség miatt. Számos egyéb tényező figyelembevételével az eredmények azt mutatták, hogy a gyermektelen férfiak esetében 17 százalékkal magasabb a szívbetegség okozta halálozás kockázata. A kutatók ugyanakkor azt is hozzátették, hogy a gyermektelenség és a szívbetegség között nem sikerült ok-okozati összefüggést kimutatni.
A kutatók arra is rámutattak tanulmányukban, hogy a szaporodás folyamatában az emberi genom több mint egyharmada részt vesz, ez alapján tehát feltételezhető, hogy a termékenységi állapot jelentős összefüggésben állhat a férfiak hosszú távú egészségével és a betegségek kockázatával. A szakértők ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az eredmények csupán összefüggést, nem ok-okozati összefüggést mutatnak a gyermektelenség és a szívbetegség kockázata között.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top