Életmód

Szeresd a tested, és lefogysz

A fogyásban és a dohányzásról való leszokásban sokkal többet segít a saját test megkedvelése, mint bármilyen gyakorlat, derítette ki egy új kutatás.

A testképgyakorlatok között szerepelnek tükör előtt végzett feladatok. A résztvevő nők a tükörképükre néznek, de a testrészeik kritizálása helyett azon vonásaikra kell összpontosítaniuk, melyeket kedvelnek. A terápia előnyeire akkor derült fény, amikor a kutatók azt kezdték vizsgálni, miként hat a testmozgás a leszokásra a 18–24 éves nők körében.
Először is 43 fiatal nőt kérdeztek ki, és kiderült, hogy a leszokás során a hízás és a testképük miatt aggódtak leginkább. Ekkor határozták el, hogy a testképet is tanulmányozni fogják. „Ez nagyon hasznosnak bizonyult, mert a résztvevők 44 százaléka nyilatkozott úgy, hogy visszaszokna a dohányzásra, ha elkezdene hízni” – mondta el a szerző, Melissa Napolitani, a Temple Egyetem Elhízáskutatási és Oktatási Központjának klinikai pszichológusa.
A kutatók felfedezték, hogy a testképpel foglalkozó csoport tagjainak 10 százaléka 1 hét elteltével is kitartott a leszokás mellett, és többet is fogytak, mint az edzésre járók. „A testképfejlesztő tréning hasznos lehet a leszokáshoz, mert olyan képességeket és eszközöket ad, melyek segítségével az emberek jobban érzik magukat a bőrükben, és nem gyújtanak rá csak azért, hogy kordában tartsák a súlyukat” – mondta Napolitano.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top