Életmód

Válságban kevesebb fiú születik

A nehezebb gazdasági helyzet, a stresszes életvitel hatására a nők nagyobb valószínűséggel hoznak lányt a világra – derül ki egy friss kutatásból.

Az Oxford Egyetem munkatársai amerikai kutatókkal együttműködve megfigyelték például, hogy a szeptember 11-i terrortámadás utáni hónapokban New Yorkban a megszokottnál kevesebb fiú született, és hasonló dolog történt anno Kelet-Németországban is, ahol a berlini fal leomlását követő gazdasági káosz eredményeként csökkent a fiú utódok száma.
A mostani tanulmány során közel négyszáz, Anglia különböző részein élő nőt kísértek figyelemmel a szakemberek, akik gyermekvállalásra készülve naplót vezettek mindennapjaikról, szexuális életükről, illetve arról, mennyi idegeskedés jellemzi a mindennapjaikat. A terhességet megelőző hónapokban valamennyi résztvevő stresszhormonjainak a szintjét – beleértve a kortizolét is – megmérték.
A világra jött gyermekek közül 58 volt fiú és 72 lány, szemben az angliai átlaggal, ahol 105 fiúra többnyire 100 lány jut. A vizsgálatok kimutatták, hogy azoknál a nőknél, ahol terhesség előtt a legmagasabb volt a kortizol szintje, az újszülöttek nemének aránya egyértelműen eltolódott a lányok irányába, a legtöbb idegeskedést átéltek pedig már 75 százalékkal kisebb valószínűséggel szültek fiút, mint lányt.
Dr. Cecilia Pyper, az Oxford Egyetem kutatója beszámolt róla, hogy a kortizolszint főleg azoknál emelkedik meg, akik hosszú távú gondokkal küzdenek a munkájuk vagy a párkapcsolatuk terén, illetve akik anyagi gondokkal küszködnek. Az azonban nem egyértelmű, hogy a hormonszint emelkedése miért csökkenti a fiú utódok számát, hiszen az újszülöttek nemét az apa spermájában található kromoszómák határozzák meg, így az már a fogantatás pillanatában eldől. Előfordulhat azonban, hogy a kortizolszint megemelkedése valamilyen módon megnehezíti a hímnemű embrióknak a méhbe történő beágyazódását, ezért ilyen esetekben gyakrabban fordul elő vetélés, és ennek eredménye, hogy végül kevesebb fiú jön világra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top