Életmód

Árt a szépségnek a futás?

Ha kifogást keresnél arra, miért nem mész futni a barátnőddel, íme a legújabb: a túlzásba vitt futás állítólag egyáltalán nem tesz jót a fiatalos, sima arcbőrnek. Sőt, "futóarcot" csinál.

Egyre több nő fordul szakemberhez lógó, ráncos arcbőre miatt, amelyet a szakemberek többek között a a rendszeres futás mellékhatásának tudnak be – nyilván olyan nőknél, akik ennek a sportnak hódolnak. A futóarcként emlegetett kozmetikai probléma állítólag az arcbőr rázkódása, a mozgás miatti fogyás és a környezeti hatások, mint a napfény, vagy a száraz, hideg levegő együttes hatásaként jelentkezhet.

Tipikus futóarc és pulykanyak: Madonna
Madonna: tipikus futóarc
és pulykanyak

Fotó: dailymail.co.uk

Állítólag főleg a negyven fölötti nőknél tapasztalják a szakemberek a futóarcot: a testedzés miatt a hirtelen zsírvesztés következtében az arcbőr veszít a rugalmasságából, beesett, szikár és ráncos lesz. A megkérdezett plasztikai sebészek elmondták, hogy a problémával egyre gyakrabban találkoznak: a becslések szerint a ránctalanításra jelentkező pácienseinek 25 százaléka rendszeres futó.

A futás számos kedvező hatását az egészségünkre és a szépségünkre persze továbbra sem kérdőjelezik meg, és távol álljon tőlünk, hogy bárki kedvét elvegyük a testmozgástól. De mégis mit tehetünk a ráncosodás ellen? Amerikában például már egyre többen viselnek olyan, műanyag szerkentyűt a nyakukban, amely kimondottan az állkapocs lógását és a pulykanyak kialakulását minimalizálja.

Mindenképpen érdemes betartani néhány egyszerű praktikát: használj izzadságálló napkrémet, viselj sapkát, lehetőleg puha talajon kocogj és egyél egészségesen, belekalkulálva a mozgásnál felhasznált kalóriákat is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top