Életmód

A vércukorszint a fogyás kulcsa

Sokszor az "ájult éhségen" buknak el a fogyókúráink. A dietetikus szerint diétázni mindenki képes, ha megígéri magának, hogy nem fog koplalni.
A sikeres fogyás alapja a stabil a vércukorszint

„A kocsiba is rendszeresen kell benzint tankolni, hogy menjen, és bizony leáll, ha kifogyott. Valahogy így működünk mi is. Ha nem jutunk elegendő tápértékű ételhez, akkor leállunk. Egy ideig még a májunkban vagy az izmainkban lévő kisebb glükózmennyiség biztosítja a tartalékot, de aztán ez is kevés lesz. Ha este ettünk utoljára és aludtunk 7-8 órát, majd kihagyjuk a reggelit és ebédre is alig eszünk, ne csodálkozzunk, hogy testünk működése lelassul. Az érzékenyebbek el is ájulhatnak, míg mások csak rosszabbul érzik magukat” – magyarázza Schmidt Judit dietetikus.

A „leesett a cukrom” kifejezés mögött legtöbbször a szervezetünkben lejátszódó úgynevezett hipoglikémiás folyamat áll.
A normális, éhgyomorra mért vércukorszint 3,3–6,0 mmol/l között van, ám ha vércukorszintünk ennél az értéknél kisebb, szervezetünkben azonnal beindulnak az elhárító mechanizmusok.

Számos jellel figyelmeztet testünk, hogy minél előbb tegyünk valamit a kórosan lecsökkent cukorszint ellen. Ha egész nap nem eszünk semmit, kora délutánra az éhség miatt egyre ingerlékenyebbé válunk, fejünk tompán fájni kezd és képtelenek vagyunk koncentrálni. Ilyenkor szokatlan szívdobogásunk lehet, kezünk remegni kezd, egész testünk verejtékezik, miközben egyre kínzóbb az éhségérzetünk. És mindez addig nem múlik el, amíg nem eszünk valamit.

Mit csinálsz ilyenkor?

Nyilván eszel. Ami persze rendben is van, csakhogy a nagyobb mennyiségű, hirtelen érkező tápanyaggal bejuttatott glükóz feldolgozásához még nagyobb adag inzulinra van szüksége a szervezetednek, hogy aztán a táplálék ténylegesen energiává tudjon alakulni. Azonban mivel a szervezeted nem képes a glükózból nyert összes energiát hasznosítani, ezért inkább zsírrá alakítja azt. Ezután már csak ördögi körbe lépsz, ha a zsírtól koplalással próbálsz megszabadulni.

A sikeres fogyás alapja éppen ezért az, hogy stabilizáld a vércukorszintedet! „Ha túlzottan leesik, a farkaséhség miatt sokkal többet akarunk enni, mint amennyire szükségünk lenne és mivel mindezt kontroll nélkül tesszük, ezért a »túlélés« érdekében a cukorban, zsírban gazdagabb ételt fogjuk keresni. Másrészt az inzulin nevű hormonnak van egyfajta zsírraktározást elősegítő hatása is, így még az is hozzájárulhat a hízáshoz, ha tartósan vagy sokszor magas az inzulinszintünk.”

A sikeres fogyás alapja a stabil a vércukorszint

A kövér embernek mozognia kell

Már csak azért is fontos a sport, mert a vércukorszintnek bizony a testsúlyban is meghatározó szerepe van. Könnyen túlsúlyhoz vezethet például az inzulinrezisztencia is, amikor ugyan van rendes inzulintermelődés, de a sejtek nem képesek azt felvenni (lásd PCOS betegség). „Jó hír azonban, hogy a sejtek inzulin iránti érzékenysége testmozgással fokozható. Ami persze visszafelé is igaz. A kövérebb emberek, mivel testükben a zsír szinte elfedi sejtjeik inzulinreceptorait, ezért hajlamosabbak a szénhidrátháztartás zavaraira. Náluk többnyire nagyobb is az éhgyomri és étkezést követő vércukorszint. De fogyással, rendszeres sporttal a 2-es típusú cukorbetegség vissza is fordítható.”

Miért ájulunk el az éhségtől?

A hipoglikémia nem betegség, hanem egy állapot. Annak a jele, hogy a vérben keringő glükózt, vagyis szőlőcukrot gyorsabban veszik fel a környező szövetek, mint ahogy azt szervezetünk képes bejuttatni a keringésbe. Vagyis elkezdenek éhezni azok a szervek, szövetek, amelyek a működésükhöz szükséges energiát a szőlőcukorból nyerik. És mivel a legfontosabb ilyen szervünk az agy, amelynek egyetlen tápanyagforrása a szőlőcukor, ezért a hipoglikémia gyakran ájulással, eszméletvesztéssel jár. Teendő: minél előbb normalizáld a vércukorszintedet. Ezért azoknál, akikkel ez már többször előfordult, mindig legyen valami harapnivaló (keksz, müzliszelet, aszalt gyümölcs, gyümölcslé, banán vagy magvak).

Én nem bírok éhezni

Érthető, ha valaki nem akar koplalni, hiszen nem vagyunk egyformák, másképp reagálunk a vércukorszint ingadozásaira.
„Nem mindenki bírja jól az éhezést, vagy a nem kellő mennyiségű energia elfogyasztását, míg más hetekig vígan koplal. De a súlycsökkentő diéta (közismert nevén a fogyókúra) nem egyenlő a koplalással. Régen rossz, ha valaki úgy akar fogyni, hogy nem eszik. Enni ilyenkor is kell, de gyakrabban, kisebb adagokat, olyan összetételű ételt, amivel elkerülhető a hirtelen vércukorszint-ingadozás, vagyis együnk minél rostdúsabb táplálékokat.”

A sikeres fogyás alapja a stabil a vércukorszintNe szőlőcukorral éld túl a napot!

Ha mégis diétába vagy komolyabb edzéstervbe kezdtél, ne feledd, a szőlőcukor csak átmeneti megoldás! Ezért jó, ha edzés alatt, amikor már úgy érzed, kezdesz rosszul lenni, bekapsz néhány szemet. „Elég lehet 1-2 tabletta is, de igyunk rá vizet is! Ezzel hamar rendeződik az állapot, ha nem túl súlyos. De nagyon fontos, hogy ez nem helyettesíti a normál étkezést. Utána mindenképpen együnk valami tartalmasabbat: például egy szendvicset, sajtos-zöldséges tésztát (ha lehet, ne fehérlisztből), együnk gyümölcsöt, ihatunk tejes turmixot, ehetünk korpás, zabpelyhes kekszet, lényeg, hogy összetett szénhidrátot is tartalmazzon, ami lassabban szívódik fel, és hosszabb időre megemeli a vércukorszintet. Így elkerülhető a visszacsapás, vagyis az, hogy a túl hirtelen megemelkedett vércukorszint az inzulin hatására ismét lezuhanjon és a testsúlyunk ugyanilyen ping-pong szerűen ingadozzon.”

Mi a GI?

A glikémiás index (GI) a táplálékok sorrendjét jelenti 0-tól 100-ig a vércukorszintre gyakorolt hatás alapján. Ide kattintva azt is megtudod, miért jó azt ismerni. A GI-táblázatokban az értékeket az is befolyásolja, hogyan készíted el az ételt. A GI értékét például növeli minden olyan konyhai technika, ami megsérti a növények sejtfalát, ilyen az intenzív főzés, turmixolás, aprítás, reszelés, de a vízben való oldás is (üdítőitalok, cukros tea). Viszont  a párolás, vagy az ételben lévő, illetve azzal együtt fogyasztott fehérje, zsír és rost akár csökkentheti a GI-értéket.

   GI  Élelmiszer
nagyon magas  90-100% szőlőcukor, malátacukor, méz, cukros üdítőitalok, gabona-, kukorica-, rizspehely
magas  70-90% (répa- vagy nád)cukor, fehérlisztből készült pékáruk és főtt tészták, szőlő, tejberizs
közepes  50-70% kukorica, főtt rizs, banán, cukrozatlan gyümölcslé
alacsony  30-50% tej, joghurt, kefir, a legtöbb hazai gyümölcs, durumbúzából készült spagetti és makaróni
 30% alatt bab, lencse, dió, mogyoró, retek, paprika, paradicsom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top