Életmód

Szerelemhormon védi az újszülötteket

A szülés utáni depresszióban szenvedő édesanyák gyermekei fokozottan ki vannak téve egyes mentális betegségeknek. Az oxitocin – vagy más néven szerelemhormon – azonban segíthet a kockázatok csökkentésében.

Izraeli kutatók 155 édesanyát és gyermeküket vizsgálták. A szülést követő egy évben depressziós anyák gyermekeinek 60 százaléka küszködött hatéves korára valamilyen mentális problémával, főleg szorongással és viselkedészavarokkal. A depressziótól nem szenvedő anyák gyermekeinek körében ez az arány mindössze 15 százalék volt. A beteg anyák gyermekei emellett szegényesebb szókinccsel rendelkeztek, társaiknál kevésbé voltak játékosak és kreatívak, kevésbé kötődtek az anyjukhoz, nem működtek rendesen a társas kapcsolataik és mások fájdalmának átérzése is problémát okozott számukra.
Ezeknek a kicsiknek és édesanyjuknak kevesebb oxitocin volt kimutatható a nyálkahártyájukból, ráadásul rendelkeztek egy olyan génnel is, amely fokozottan fogékonnyá teszi őket a depresszióra – mondta el a kutatás vezetője Ruth Feldman, a Bar-Ilan Egyetem Gonda Agykutató Központjának pszichológiaprofesszora. A depressziós anyák mentális betegségektől nem szenvedő gyermekei szervezetében megfelelőnek bizonyult az oxitocin szintje.
„Úgy tapasztaltuk, hogy az oxitocin megvédi a gyermekeket anyjuk depressziójának káros következményeitől. Felfedezésünk segíthet a szülés utáni depresszió kezelésében, és megoldást nyújthat a gyerekek oxitocinszintjének helyrehozatala tekintetében is” – nyilatkozta Feldman.

A felfedezést az Amerikai Neuropszichofarmakológiai Kollégium Hawaiin tartandó konferenciáján fogják részletesen bemutatni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top