Életmód

Ünnepi lakomák bűntudat nélkül

A mennyei karácsonyi menü láttán nehéz mértéket tartani, ám ahhoz, hogy a nagy falatozásnak ne hasfájás legyen a vége, érdemes pár tippet megfogadni.

Diétához igazítva
Ha szigorú diétát tartasz, karácsonykor kisebb adagokban, 3-4 étkezésre elosztva kóstold végig az ünnepi menüt, nyugodtan, alaposan megrágva minden falatot. Kerüld a nassolást és az éjszakai evést, így esélye se lehet a hasfájásnak. A napi 1,5-2 liter folyadék bevitelére is ügyelj, a víz és a cukormentes tea mellé a koccintásokhoz minőségi száraz borokat válassz.

Ünnepi lakomák bűntudat nélkülVitaminsziget
Álljon az étkezőasztalon egy gyümölcsökkel dúsan rakott tál. Így a gyerekek akárhányszor elmennek mellette, lecsípnek majd egy szőlőszemet vagy bedobnak egy édes fügét. A frissen facsart citromból készült limonádé is hasznos, nemcsak a benne lévő vitamin miatt, hanem azért is, mert segíti az emésztést. A nagy evészetek utáni esetleges hasmenésre a banán, puffadásra és szélképződésre pedig az ananász lehet gyógyír.

Könnyített menü
Olaj helyett grillen vagy párolva készítsd az ételeket. A zsíros harcsa és ponty helyett busát tálalj a családnak, vörös húsból csak egy fogás legyen, a többihez inkább szárnyasokat használj fel. Köretként a zöldségek és gyümölcsök kapjanak főszerepet, így biztos, hogy senki nem rontja el a gyomrát.

Tejtermékek

Nagy könnyebbséget jelentenek az ünnepi fogások elkészítésekor is a számtalan formában
és ízben kapható tejtermékek. A joghurtok, kefirek támogatják az egészséges bélflóra kialakítását, egyensúlyának megőrzését, és javíthatják a természetes védekezőképességet is. Ezért a probiotikus tejtermékek hosszan tartó, jótékony hatásáról a téli szünetben se mondj le.


Tudtad?

• A magyar nők 71 százalékát gyötrik emésztési problémák, amit a stressz, a helytelen táplálkozási szokások, a túl gyors evés, illetve a gyomor számára nehezen feldolgozható ételek okoznak.
• Az elégtelen emésztés gyakori kísérője a rossz hangulat és közérzet. Ez rövid távon csak az életminőségre van negatív hatással, de hosszú távon az egészségi állapotot is kedvezőtlenül befolyásolhatja.
• Ha a szervezet nem tudja megfelelően feldolgozni a tápanyagokat, akkor azok dupla annyi idő alatt haladnak át a rajta, mint normál esetben. Általában 12–48 óra szükséges a táplálék emésztéséhez, ha ez több időt vesz igénybe, kellemetlen teltségérzés, puffadás jelentkezhet.
• Az immunrendszer védelme miatt is fontos a belek megfelelő működése. A szükséges vitaminok és ásványi anyagok előállítása mellett ugyanis az egészséges bélflóra kialakításáért is felelős, és meggátolja a baktériumok, gombák és vírusok megtelepedését.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top