Életmód

A nő, akin nem fog a hideg

Erős paprika, lóbalzsam és gyömbér: egy fázós ember számára aranyat ér – tudom, miről beszélek.

Sokan sokféle dolgot mondtak már arra, miért fázom állandóan. A jógaoktató barátnőm szerint az életenergia pang bennem, háziorvosom keringési problémák után nyomoz, pszichológus barátnőm idegi vonalon gyanítja a megoldást, tánctanár barátom egyértelműen a mozgáshiányra fogja a bajom, míg kedvenc nagypapám szerint nem iszom elég vörösbort. Ahány ember, annyiféle tanács, hogyan vegyem fel a kesztyűt az állandó didergés és a jéghideg végtagok ellen. 

Bár az évek során megszerettem a vörösbort és táncolni is sokat járok, idővel saját melegítő praktikáim is lettek. Nem is akármilyenek. Íme, az egyéni forgatókönyvem mínuszokra:

6.30–8.00: ébredés, tus, öltözködés

Vízforraló bekapcsol, nagy pohár gyömbéres zöld tea fölött eszméletszerzés. Miért jó ez? A zöld tea élénkít, a gyömbér javítja a vérkeringést, frissít és melegít. 

A hideg-meleg váltós zuhany kötelező, beindul a vérkeringés, az agy kitisztul, ráadásul a visszerek és a narancsbőr ellen is hatásos fegyver. Száradás után a lábamat, lábfejemet melegítő sportkrémmel dörzsölöm be, amitől bár kipirul a bőr, egy-két órán át olyan meleg marad, hogy még a ruha is átmelegszik tőle. 

Télen a hideg elleni védelem a nőies öltözködés rovására megy, a farmer alatt kötelező elem a sztreccs futónadrág, az atléta alatt a derékmelegítő, a bélelt csizmába pedig bekerül egy extra, szigetelő fóliával ellátott, hőszigetelő talpbetét.

9.00–17.30: munka

Jelen munkahelyemen nincs gond, van fűtés, vízforraló és meleg víz is, a hideg ellen nem kell védekeznem, de pár bögre mézes gyömbéres tea így is lecsúszik; ebédkor pedig mindenbe, amibe csak lehet, bekerül a csípős paprika. 

18.00–00.00: sport, vacsora, tus, alvás

Munka után, amikor csak belefér, uszodába vagy jógázni megyek – ide nem a mozgás öröme vonz, sokkal inkább az azt követő szauna. Ide szinte mindig eukaliptuszcseppekkel érkezem; serkenti a vérkeringést és élénkít. 

A melegítő varázsszérumok java azonban csak eztán jön. Az esti tus után gyakran lekerül a fürdőpolcról a paprikás, pontosabban kapszaicines masszázsolaj, ami olyan csípős, hogy az ember tényleg majdnem meggyullad tőle – de ez még mindig sokkal jobb érzés, mint fázni. A termékleírásból kiderül, a csípős olaj tisztítja az ereket és a nyirokrendszert, de a narancsbőr ellen is hatásos. 

Hasonló hatást lehet elérni az extra erős melegítő lóbalzsammal, ami úgy melegíti az izmokat, hogy a bőrt nem szedi szét. Összetevőkben nagyon gazdag zselé, számtalan ismeretlen eredetű anyag mellett tartalmaz piros szőlőlevelet, vadgesztenyét, citromfüvet, kamillát, komlót, mezei macskagyökeret, cickafarkat, fagyöngyöt és édesköményt. Lefekvés előtt ezzel szoktam bekenni a lábfejem, jéghideg lábakkal nem megy az alvás. 

Lóbalzsam – Német állatorvosok eredetileg versenylovak érzékeny ízületeire fejlesztették ki a zselét, a gyógynövényekben gazdag szer azonban azokra is jótékony hatással volt, akik a lovak ízületeit masszírozták a szerrel. Elsősorban ízületi és izomfájdalmak, lumbágó csillapítására jó, de fürdővízben feloldva meghűlés ellen is kiváló.

 

És ha ez nem volna így is bőven elég, akkor még nem említettem az infralámpát, a villanypárnát, a kistermoszt, a nagytermoszt, a hőálló bögrét, a melegíthető terápiás párnát, a melegítő hatású mélytisztító arczselét és a sportolók számára kifejlesztett hőtapaszt.

Ha hideg ellen van jó tipped, oszd meg velünk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top