Életmód

Így járnak az önimádó férfiak

Nemcsak a kapcsolata mehet tönkre, de az egészsége is veszélybe kerülhet annak a férfinak, aki túlzottan szereti önmagát.

Egy, a PLoS One folyóiratban közzétett új kutatásból kiderült, a narcizmus növelheti a stressz szintjét.
A Michigan és a Virginia Egyetem kutatásába összesen 106 egyetemi hallgatót vontak be, akikkel egy 40 kérdésből álló tesztet töltettek ki. A tudósok emellett a diákoktól nyálmintát is vettek, hogy kimutassák a kortizolszintjüket.
Az eredményekből kiderült, hogy azok a férfiak, akik magas pontszámot értek el a két destruktív narcisztikus vonást mérő skálán (hősiesség és a jogosultság), azok lényegesen magasabb kortizolszinttel (stresszhormon-szinttel) is rendelkeztek. A kortizol hormon emelkedett értéke pedig magas vérnyomáshoz és szívproblémákhoz is vezethet, vagyis hosszú távon rossz hatással van az egészségre.
Érdekes azonban, hogy a narcisztikus nők esetében nem lehetett megfigyelni ezt az összefüggést. Sara Konrath, a kutatás vezetője szerint az eredmények rávilágítottak arra, hogy a narcizmus nemcsak a kapcsolatokra van romboló hatással, hanem az egyén egészségére is.
A kutató azt is elmondta, hogy a jövőbeli kutatások ezért erre a kérdésre fognak irányulni, vagyis hogy kiderítsék, a nők vajon a férfiakkal ellentétben miért nem reagálnak fizikailag is a narcizmusra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top