Életmód

Már szerződésben is tiltják a munkahelyi szerelmet

A munkahelyi szerelem a humánerőforrás-osztály rémálma. Miért is?

Nemrég arról írtunk, hogy virágzik a munkahelyi szerelem, mindig is sokan voltak azok, akik párjukat a munkahelyen találták meg. Ez persze mind szép és jó, ám a munkahelyi románcokat nem mindegyik munkáltató hagyja szó nélkül, hiszen nagyon gyakori, hogy a munkahelyi viszony rossz hatással van a munkamorálra, a teljesítményre, de a többi kolléga is kényelmetlenül érezheti magát – és akkor még nem beszéltünk a munkahelyi pletyka erejéről. A legrosszabb forgatókönyv ugyanakkor mégis az, amikor egy pár szakít.

fotó: aznow.biz

Fotó: aznow.biz

„Két éve egy ingatlanirodában lettem asszisztens, fél évre rá pedig összejöttem a felettesemmel. Eleinte titkoltuk a dolgot, pár hónap után azonban felvállaltuk, hogy együtt vagyunk. Nem áltattam magam, tudtam, hogy megy a rosszindulatú pletyka, de ez valahogy nem érdekelt. Akkor lett igazán rossz a helyzet, amikor a pasim úgy döntött, hogy visszamegy a volt barátnőjéhez. Hirtelen pokollá változott az életem, képtelen voltam jól viselni a helyzetet, nehezemre esett normális beosztottként viselkedni. A vége az lett, hogy felmondtam” – meséli Klára (29), aki új munkahelyén eltökélt: nem ismerkedik. 

Mivel jellemző, hogy a viszony a munka rovására megy, a vállalatok jelentős része külön üzletpolitikával rendelkezik ilyen esetekre. Bár itthon a munka törvénykönyve nem tartalmaz erre vonatkozó szabályokat, s ez a téma inkább etikai kérdésnek minősül, néhány cégnél tiltják a munkahelyi párkapcsolatot – elsősorban a felettes és beosztott közötti viszonyt nézik rossz szemmel, hiszen itt fennáll a jogtalan előléptetés, jutalmazás veszélye. A közigazgatásban például bár házastársak, illetve bejegyzett élettársak dolgozhatnak azonos szervezeti egységben, főnök-beosztott kapcsolat nem lehet közöttük.

Néhány amerikai vállalat komolyabban veszi a kérdést, és úgynevezett szerelemszerződést – love contract – írat alá a párokkal. A felek aláírásukkal igazolják, hogy ők egy pár, tartós kapcsolatban élnek, és írásban is megerősítik: tudomásul vették a vállalat párkapcsolatra vonatkozó irányelveit; párkapcsolati problémák esetén szintén ezek szellemében járnak el. Párkapcsolati problémáikat munkahelyen kívül intézik el, szexuálisan nem közelednek egymáshoz, a kollégákat nem hozzák kellemetlen helyzetbe, és így tovább. „Szerződésszegés” esetén kirúgás várható.

A gyakorlat persze mindig rácáfol az elméletre – különösen ha még szerződés sincs, legfeljebb a nagyfőnök néz csúnyán, ha túl intim vége lesz egy vállalati bulinak. Ez nem lehet hivatalos felmondási ok, de azért sok helyen akad olyan, akit belső viszony miatt rúgtak ki – ugyanakkor bámulatos előléptetésekre is bőven látni példát; még ha ezek sok helyen inkább csak a jó ízlésbe ütköznek és nem szerződési pontokba.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top