Életmód

Út a boldog házassághoz

Ahogyan az életet is feloszthatjuk egységekre, úgy a házasságnak is van egy íve és négy szakasza. Aki ezeket ismeri, az krízisektől nem esik kétségbe, mert tudja, hogy nincs helyrehozhatatlan baj, csak egy új szakaszába lépett a kapcsolat.

A jól működő, boldog házasság nem egy állandó állapot, amely az esküvő napján veszi kezdetét, és a felek életének végéig tart, inkább egy növekedési folyamatról van szó, amely sok munkával és tudatos odafigyeléssel érik be. Ha elültetnek egy paradicsommagot, irreális elvárás, hogy másnap a reggeli mellé friss, lédús paradicsomokat szüreteljenek róla. Ha azonban ismerik a növény fejlődésének természetes menetét, türelmet tanulhatnak az érés idején, és ki tudják várni a termést. A házasság szakaszainak ismerete azért fontos, mert feltárja a fejlődés lehetőségét, segít az átmenetek kezelésében, sőt lehetőséget ad, hogy gyorsítsuk egy-egy szakasz lefolyását, és továbblépjünk a következőbe. Hiszen minden fázis a maga leckéivel egy végső cél irányába mutat: a rendezett, kiegyensúlyozott, életerős szeretetkapcsolat felé.

Álomszakasz
Ebben a szakaszban minden olyan, mint egy beteljesült álom. A pár a naiv ártatlanság korszakát éli, mint Ádám és Éva a paradicsomban. A várakozások az udvarlás során szerzett tapasztalatokból táplálkoznak, hiszen az együtt járás idején mindig csinosnak, ápoltnak, tökéletesnek látjuk a másikat. Csak az együttélés során derül ki, hogy társunknak is lehet rossz szagú a lehelete ébredés után, és olykor még horkol is. A szerelmesek pánikszerűen kerülik a konfliktusokat, hiszen azok azt sugallnák, hogy ők mégsem olyan fantasztikus pár, mint amilyenek lenni szeretnének. Ezért elkezdik szőnyeg alá söpörni a problémákat, míg akkora pukli nem lesz a szoba közepén, hogy hasra esnek benne. Az álomszakaszban csak „mi” van, az „én” háttérbe szorul. Egyetlen estét sem tudnak a párok elképzelni egymás nélkül, mindenhová együtt mennek. Az álomszakaszban a partnerek még nem ismerik a másikat annyira, hogy önmagáért szerethessék – abba a képbe szerelmesek, amelyet a fejükben megfestettek róla. A tapasztalatok aztán vagy megerősítik, vagy módosítják ezt a képet, és ettől függően szeretik meg egymást egyre mélyebben és tudatosabban, vagy kezdenek a másiktól eltávolodni, és kételkedni választásuk helyességében.

Út a boldog házassághoz


Az illúzióvesztés szakasza

A párkapcsolat első szakaszát az álomhoz hasonlítottuk, az álmoknak azonban az a természetük, hogy egyszer véget érnek. „Hogyan jutottunk idáig?” – ez a pár fő kérdése, és a felek egyszer csak furcsa, addig ismeretlen helyzetben találják magukat. Eddig hatalmas rugalmassággal kezeltek mindent, ami a kapcsolatukat érintette, nagy áldozatokra voltak hajlandók egymásért. Most viszont a sok elfojtás felszínre tör, és szembenéznek az eddig lenyelt konfliktusaikkal. Ebben a helyzetben óriásinak látszik a kontraszt a korábbi vélt konfliktusmentesség és a mostani sűrű veszekedések között. A viták sokszor a kontrollvesztésig fajulnak, és elhangoznak olyan kifejezések is, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak. Megvalósul a mondás, miszerint a házasság olyan, mint egy régi parasztház, amelyet két udvar vesz körül. Az első a díszes rész, amelyet kifelé is mutatnak, ott van a „cicám” és a „galambom” – hátul pedig a gazdasági udvar, ahol a „tyúk” és a „marha” lakik. A legtöbb házaspár ebben a szakaszban válik el – ám tudni kell, hogy minden újabb házasságukban egyre gyorsabban le fog csengeni az álomszakasz, és egyre hamarabb jutnak el az illúzióvesztésig. Így válás helyett inkább meg kellene tanulniuk azt, amire ez az időszak tanítani akar: azt szeretni, aki a másik a maga valójában, nem pedig azt a képet dédelgetni, amelyet a fejükben megrajzoltak róla.

 

Mihalec Gábor: Gyűrű-kúra

Út a boldog házassághozA hiánypótló kézikönyv nemcsak a házasságra való felkészülést segíti, de annak minden szakaszában értékes kapaszkodóként szolgál. Prof. dr. Bagdy Emőke és dr. Ranschburg Jenő kiemelt ajánlásával.
Rendeld meg a Polc.hu-n!

A felfedezés szakasza
Milyen kár, hogy a házasok több mint fele soha sem éri el kapcsolatának ezt az állomását! A legtöbben az illúzióvesztés fázisában kétségbeesnek és feladják. Pedig ha tudnák, hogy teljesen normális, amit átélnek, és eljön az idő, amikor újra vágyni fognak arra, hogy együtt öregedjenek meg… Akinek ez mégis sikerül, az újra felfedezi a párját, és egy nagyon hasonló dinamikájú állapotba jut vele, mint amit az álomszakaszban átélt. Csak mivel a rózsaszín felhők már hiányoznak, ez a fázis sokkal józanabb és mélyebb. A felfedezés szakaszában megtanuljuk a párunk egész személyiségét tisztelni, elfogadni, és értékelni a különbözőségeit. Megengedjük a másiknak, hogy az legyen, aki valójában, és nem kényszerítjük, hogy igazodjon ahhoz a képhez, amelyet magunkban megfestettünk róla.

A mélység szakasza
Ebben a szakaszban a pár végre hátradőlhet, és élvezheti mindannak a gyümölcsét, amiért az előző három fázisban olyan sokat dolgozott. Az összecsiszolódás végbement, a személyiségükből kiálló éles sorják lekoptak, és a két „én” egy közös „mi”-ként simul egymáshoz. Erre az időre már jól megtanultak kommunikálni egymással, kezelni a konfliktusokat, és általános harmónia uralkodik közöttük a célokban, értékrendben, tervekben. Az intimitás szintje magas, a bizalmat semmi sem veszélyezteti, a szexualitás témája nem kelt fájdalmat, a pár nyíltan beszélget egymással az elvárásairól, élményeiről. Zsarolásnak, hűtlenségnek, manipulációnak az árnyéka sem jelenik meg a kapcsolatban. Túl szép, hogy igaz legyen? Ilyen csak a mesében és a filmekben van? Nem! Ez a tudatosan felépített és megélt kapcsolat eredménye. Ha a pár végigküzdötte magát az előző három szakaszon, és levonta a tanulságokat, akkor mostanra elérkezett egy feszültségmentes, egymás iránt mélyen elkötelezett szeretet szintjére. Mindenkinek szívből ajánlom, hogy járja végig ezt az utat – érdemes!

Út a boldog házassághozCikkünk a Nők Lapja Psziché legfrissebb számában jelent meg.
A tartalomból:

  • Boldogság, gyere haza!
  • Egy nap a pszichiátrián
  • A szülésről őszintén
  • Megnevelhetünk-e egy férfit?
  • Hogyan legyünk optimisták?
  • Szextabuk nyomában

    Ha szeretnél előfizetni a magazinra, itt és most megteheted.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top