Életmód

Mennyire fontos a vér szerinti apa?

A gyermekek általában akkor is megfelelően fejlődnek, ha a vér szerinti apjuk nélkül kell felnőniük – állítólag.
Valóban nyom nélkül eltűnnének ezek a pillanatok?
Valóban nyom nélkül eltűnnének
ezek a pillanatok?

Tudományosan még szinte alig kutatták, hogy miképpen fejlődnek azok a gyermekek, akik egy korai válás miatt nem tartják a kapcsolatot apjukkal, vagy csak halvány emlékeket őriznek róluk. Német kutatók arra keresték a választ, hogy van-e egyáltalán szerepe a vér szerinti apának a gyermek boldogulásában és önmegismerésében? Megfigyeléseik egészen megdöbbentő eredményre vezettek, írja a német pszichológiai szaklap, a Psychologie Heute.

A gyerekeket nem éri a korosztályuk többi tagjánál nagyobb megterhelés, állapítja meg egy aktuális tanulmány, amiben a Müncheni Egyetem pszichológushallgatói 700, 9 és 19 év közötti érintett gyermeket és fiatalt kérdeztek meg. A vizsgálatban részt vevőket négy csoportra osztották: az első csoportba azok tartoztak, akik az apjukkal kapcsolatosan semmiféle emlékkel nem rendelkeztek; a másik három csoportba azokat sorolták, akiknek a szülők válása után még voltak az apjukkal kapcsolatos emlékeik, illetve akik a válást követően kapcsolatban maradtak az apjukkal, a negyedik csoportba pedig a mindkét szülővel együtt élő gyermekeket osztották.

Megfigyelték, hogy azok a gyerekek, akik emlék nélkül maradtak, a szülők válásakor általában 1 évesek voltak, a szülők pedig az esetek döntő többségben nem házasodtak össze. A többi gyermek a válás időpontjában legalább ötéves volt, és a szülők nyolcan százaléka házasságban élt. Függetlenül attól, hogy válás után a gyermek kapcsolata hogyan is alakult az apjával, a gyermekek későbbi fejlődését ez nem befolyásolta. Az elvált szülők gyermekei sem a saját csoportjukon belül, sem a korosztályuk vér szerinti szülőkkel együtt élő tagjaival összehasonlítva sem mutattak eltérést – nem mutatták depresszió jeleit, de iskolai tanulmányaik sem voltak rosszabbak.

Sem a legfiatalabbak, sem a fiatal felnőttek nem érezték, hogy nagyobb teher nyomná őket azért, mert soha nem voltak kapcsolatban vér szerinti apjukkal. Apaképük nem olyan pozitív, mint azoké, akik vér szerinti szüleikkel élnek, s bár apjukról idealizált képet alkottak, teljes mértékben elhatárolódtak tőle.

A(z) “Szerinted nyomot hagy a gyerekben, ha a vér szerinti apja nélkül kell felnőnie?” című szavazás véget ért!
A szavazók többségének véleménye szerint:
Nem tesz jót neki, az biztos, de a vér szerinti apa hiánya nem a legrosszabb, ami egy gyerekkel történhet.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top