Életmód

Szakítás után újrakezdés – árt vagy előre visz?

Szakítás után újra egymásra talált párok életének elemzéséből kiderült, hogy az ilyen előélettel rendelkező kapcsolatokban az esetek nagy részében a konfliktusok csak mélyülnek, és nagy valószínűséggel válással végződnek.

Amber Vennum, a Kansas Állami Egyetem docense arra volt kíváncsi, miért kötnek ki egyesek ismételten egymás karjaiban, és mindez hogyan befolyásolja kapcsolatukat. Kutatása során Vennum számos pártól gyűjtött információt, akik közt egyesek már túl voltak egy vagy több szakításon, mások viszont először voltak együtt. A begyűjtött adatok alapján arra kereste a választ, mennyire van befolyással egy pár kapcsolatára a felmelegített viszony, meg lehet-e jósolni a kapcsolat minőségét, illetve azt, mi lesz a párral 14 hét elteltével.
Kiderült, hogy az újra összejövő párok sokkal hajlamosabbak arra, hogy olyan radikális lépéseket tegyenek, mint az összeköltözés, a közös háziállat vásárlása vagy éppen a gyerekvállalás, ezzel párhuzamosan azonban jóval elégedetlenebbek az életükkel, rosszabbul kommunikálnak párjukkal, több olyan döntést hoznak, amelynek negatív következménye van a kapcsolatukra nézve, alacsonyabb az önbizalmuk, és jóval nagyobb bizonytalanságot éreznek a közös jövőjükkel kapcsolatban is.
Vennum azt is megvizsgálta, miként hatnak ezek az általa ciklikusnak elnevezett kapcsolatok a házasságra, és azt találta, hogy akik házasságkötés előtt többször is szakítottak, majd újra összejöttek, jóval bizonytalanabbul vágtak bele a közös életbe, és jóval több konfliktusuk volt a házasságuk során, ami az évek múlásával csak tovább romlott, sőt a házasság első három éve alatt ezek a párok nagyobb valószínűséggel váltak szét. Vennum jelenleg azon dolgozik, hogy eddigi megfigyeléseit kiadásra kész állapotba rendezze, de addig is azt üzeni minden frissen szakított párnak, hogy lehetőleg ne jöjjenek újra össze.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top