Életmód

A félelmed erősíti önmagát

Rosszul vagy, és a világból is kirohannál, ha meglátsz egy pókot? Van egy hírünk a számodra: a félelemtől fóbiád tárgyát sokkal nagyobbnak látod, mint amekkora a valóságban – ez derült ki egy új kutatásból.

Az Ohiói Állami Egyetem kutatói vizsgálatukban 57 pókiszonyban szenvedő önkéntest arra kértek, hogy 5 alkalommal merészkedjenek közel egy madárpókhoz, majd becsüljék meg a méretét. Érdekes módon az eredményekből az derült ki, hogy minél jobban félt egy résztvevő a póktól, annál nagyobbra becsülte annak méretét.
Michael Vasey, a kutatás vezetője azt is elmondta, hogy így maga a félelem is erősíti önmagát, hiszen ha valaki nagyobbnak érzékeli a pókot, mert fél tőle, az ezzel valóban ijesztőbben is fog rá hatni. „Amíg elkerülhetjük félelmünk tárgyát, nem jövünk rá, hogy tévedünk, ezért ebben a helyzeten ragadunk. Vagyis ha nagyobbnak érzékeljük a pókok méretét, mint amekkorák, akkor eleve jobban fogunk tőle félni. A félelem pedig egy potenciális része ennek a körnek, ami a fóbiát táplálja” – tette hozzá a kutató. A szakértők szerint az eredmények hozzásegíthetik a különböző fóbiákkal küzdő emberek hatékonyabb kezelését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top