Életmód

A szerelmi csalódás fájhat a legjobban

Egy munka elvesztése vagy egy iskolai sikertelenség bizonyítottan kisebb fájdalommal jár, mint a szerelmi vagy családi okokból érzett bánat.

„A szociális kapcsolatok szerintünk a legsarkalatosabb összetevői az emberi sajnálatnak. Egy tönkrement házasság, egy rossz szerelmi kapcsolat, és az elvesztett idő, amit a családdal tölthettünk volna, a legfájóbbak az életben” – magyarázta Neal Roese, a Northwestern Egyetem kutatója. A szociális kapcsolatok iránti sajnálat a kutatók szerint azért válthat ki ilyen erős érzelmeket, mert az emberek alapvető kötődésérzését fenyegetik. A hovatartozás ugyanis nagyon fontos az életben, mivel mint alapvető emberi motívum, szorosan összekapcsolódik a jóléttel és a mentális egészséggel.
A kutatók összesen öt kísérletet végeztek, amelyekhez 108 és 549 közötti számú férfi és női résztvevőt vontak be. A kutatások a sajnálat érzésének kutatására irányultak, és kiderült, hogy a szerelem és más szociális döntések – mint például a szakítás vagy a hűtlenség – sokkal erősebb hatással vannak az emberre, mint a munka elvesztése vagy az iskolai kudarcok. „A hovatartozás érzése nemcsak egy alapvető emberi tulajdonság, hanem a sajnálat érzésének is lényeges összetevője” – fűzte hozzá a kutató.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top