Életmód

Csak 23 órás lesz a hétvége

Egy órát vesztünk az amúgy is egynapos hétvégéből. De legalább itt a nyári időszámítás.

Az óraátállítás miatt 23 órás lesz a hétvégeEljött a tavaszi óraátállítás ideje, most vasárnap hajnali 2-kor kell 3-ra állítani az órát. Persze nem fogunk emiatt hajnalban kipattanni az ágyból, főleg hogy ezt a mobilok és számítógépek többnyire maguktól megoldják. Így sokan már csak arra kelünk vasárnap, hogy a szokásosnál rövidebb a napunk. Este viszont már annak örülhetünk, hogy nyáriasan későn sötétedik.

Mivel a múlt heti hosszú hétvégét 24-én szombaton dolgozzuk le, az átállás miatt most csak 23 óránk marad a hétvégéből.

Az óraátállításokkal hatmilliárd forintnyi fogyasztást spórolunk meg a MAVIR, azaz a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. szerint, akik 1949 óta elemzik az adatokat. Ez 30-40 ezer háztartás éves fogyasztásának felel meg. Ezzel szemben néhány éve egy amerikai kutatás azt hozta ki, hogy a megváltozott fogyasztási szokások és a technika fejlődése miatt ma már nem tudunk ezzel megtakarítani. Elsősorban azért, mert a közvilágítás bekapcsolását újabban eleve a sötétedés idejéhez igazítják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top