Életmód

Milyen társ illik hozzám?

Bár a kémia mindennél fontosabb a szerelemben, az is számít, hogy személyiségjegyei alapján összeillik-e két ember. A különbözőség nem feltétlen akadálya a vonzalomnak, de nem mindegy, mekkora próbatétel elé állítják egymást a szerelmesek.

Alapvetően vannak az „észvezérelt”, illetve a „szívpárti” emberek. A táborokon belül tartózkodók általában jobban megértik egymást, de nincs barikád a két oldal között, sőt gyakori az átjárás – legfeljebb küzdelmesebb a kommunikáció. Dr. Bikfalvi Réka pszichológussal számba vettünk négy személyiségtípust, és hogy ki illik legjobban hozzájuk.

A Vezető
Messziről megismerszik az észvezérelt táboron belül. Ahol ő megjelenik, ott föl sem merül, hogy valaki más dirigáljon. Vagy ha igen, akkor vetélytársára akadt, és megmérkőznek. Az életnek hatékonynak kell lennie egy Vezető körül, érzelgősségre nincs idő, a nyavalygás elgyengít, és az esendőség látszatát kelti, márpedig egy Vezető nem mutathat gyengeséget. A romantikát nevetségesnek tartja, ha olyan helyzetbe keveredik, amelyben nem ő dönt, agresszív lesz. Két nagy kihívás létezik számára: az, hogy tanuljon valakitől – és a szerelem. Vagyis: az alázat, egy másik hatalom elfogadása. Ilyenkor kifordul önmagából, feszült lesz, a szerelmet „borzalmasnak” találja, és szeretné ezt az „ügyet” mielőbb lezárni, kontrollálni.

Az Okostojás
A racionalitás és a mérhetőség szempontjain kívül mást nem ismer ez az észvezérelt típus. Egy nagy szent mértéknek kíván megfelelni, és a világ jelenségeit, köztük embertársait is folyton mérlegre teszi. Mivel a világban sok az esendőség, és az emberek könnyűnek találtatnak, kritizálja, lenézi őket, amit nem is rejt véka alá. Az Okostojás egész életében boldog könyvelő vagy adminisztrátor tud lenni, egyedül a sürgetéssel lehet a tönk szélére juttatni: ha nincs ideje arra, hogy precizitását kiélje, és nem tud mindent ellenőrizni, frusztrált lesz és pánikba esik. Mindezt gyakran a másikon vezeti le kekeckedéssel, nem fogalmazza meg érzéseit.

A Partiarc
Az „érezzük jól magunkat” elv alapján él. Igazi életművész, a társaság középpontja, mindenkit ismer, mindent tud. Elbűvölően sziporkázó, szellemes, nagy dumás, szívesen pletykál, csípős, de sosem gonosz. Ő az, aki folyton elkésik a buliból, de ha végre megérkezik, mindenki rá figyel. Nem lehet „csak egy mondatra” felhívni, mert azonnal olyan kérdés- és információözönt zúdít rád, hogy szóhoz sem jutsz. Aki igazán bele tud gázolni ennek a szívpárti embernek a lelkivilágába, az éppen a Vezető, akit idegesít a szószátyársága, időrablónak és felszínesnek látja. A Partiarc számára viszont hasznos lehet egy Vezető mellett lehorgonyozni, mert hatékonyságot, összeszedettséget tanulhat tőle – ha sikerül. A Vezetőt viszont – a szerelem múltával – idegesíteni fogja, hogy életművész társa mindig a napos oldalon szeret tartózkodni, és nem veszi tudomásul, hogy az élet csak munka, léhaságokra nincs idő.

A Gondoskodó
Akkor boldog, ha törődhet valakivel, igazi szívember. Ő az, aki kérés nélkül is megkínál papír zsebkendővel, ha hallja, hogy szipogsz, akinek fát lehet vágni a hátán. A végtelenségig ki lehet használni, mert mindig készséges, minden bűnt megért és megbocsát – ha megbánást tanúsítasz. Amint visszautasítod a segítségét, megsértődik, mert úgy érzi, őt magát lökted el. De igazán az rendíti meg, ha rosszindulattal találkozik – olyankor önmarcangolásba kezd, és megkérdőjelezi az élete értelmét. Segítséget sosem kér és nehezen fogad el.

Milyen társ illik hozzám?Lehet igaz, hogy az ellentétek, vagyis az ész- és a szívemberek vonzzák egymást, de az a kapcsolat inkább héjanászra emlékeztet. Ha össze is csiszolódnak, általában egy láthatatlan „szótárt” kell a fejükben forgatniuk, hogy megértsék egymást – ami lehet izgalmas, csak fáradságos.

Útmutatás a négy típushoz
„Nyilván torzít minden tipizálás, hiszen senki nem tartozik egyetlen személyiségkategóriába. Mindenkiben van valamennyi a típusokból, csak az arányok változók, helyzetfüggők – szögezi le dr. Bikfalvi Réka egészségfejlesztő szakpszichológus, a Lélekkel az Egészségért Alapítvány vezetője. – Mégis hasznosak a sztereotípiák, mert eligazítanak, mire számíthatunk a másik embertől. Megtanulhatunk általuk a másik fejével gondolkodni, az ő szótárát használva reagálni. Hiszen sokszor a Bábel tornyában sincs akkora zűrzavar és tanácstalanság, mint amikor két különböző típusú ember próbál egymással szót érteni. Nem lehetetlen, de ismerni kell a másik nyelvét, és azon kell megszólalni.”

Ki való egy Vezetőhöz?
Bizonyos tekintetben jól jár, aki Vezető férfit vagy nőt fog ki társnak. Nyugodtan hátradőlhet, mert nincs olyan csáva, amiből a párja ki ne húzná, és a jég hátán is ő fog parancsolni. Egyetlen hibát nem szabad elkövetni mellette: ne akarjunk dönteni semmiben. Vagy ha igen, akkor találjunk ki két, számunkra jó megoldást, amelyek között a Vezető „dönthet”. Két irányító típus egymás mellett a „két dudás egy csárdában” helyzetre emlékeztethet. Könnyebb lehet, ha egyikükben erőteljesen jelen van a Gondoskodó típus is. Egy hasonlóképpen száraz Okostojás mellett viszont jól érzi magát – egy nyelvet beszélnek.

Kit kényeztethet a Gondoskodó?
A legalkalmazkodóbb, erősen érzelemvezérelt típus. Egy túlzottan észvezérelt ember mellett boldogtalanná válhat, úgy érzi, megfullad, mert túláradó szeretete nem tud kibontakozni. Nehézséget okozhat az is, hogy megválogassa, kire és mennyit áldoz „önmagából”. Gyakran megtalálják szenvedélybetegek, önsorsrontók. Mindegyik típus lehet jó társa, ha megbecsüli és élvezi a gondoskodását.

Ki viseli el az Okostojást?
A Vezető tekintélyét, dominanciáját legjobban az Okostojás tűri, sőt igényli – ha az kellő időt ad neki, és értékeli a szaktudását. Két Okostojás reggelig tud vitatkozni apró részleteken, szakmai „tényeket” boncolgatva. A szívemberek nehéz vitapartnerek számukra, hiszen „érzelmekkel nem érdemes vitába szállni”. Az ilyen emberek sokszor zavarják tényszerű életüket. Ugyanakkor magával tudja őket ragadni a kreativitás és a művészet: sokáig képesek csodálni a Partiarcot – mert nem értik.

Ki pörög a Partiarccal?
Az élet napos oldalán sok ember elfér még a Partiarc mellett, egy kivétellel: aki nem figyel rá, nem érzi jól magát, netán unatkozik mellette. Ilyenkor szinte megsemmisül, és látványos sértődéseket, nagy jeleneteket rendez. Aki viszont értékeli őt – például egy Gondoskodó –, annak roppant szórakoztató, kreatív és eleven társa lehet.

Milyen társ illik hozzám?Cikkünk a Nők Lapja Psziché Párkapcsolat különszámában jelent meg.
A tartalomból:

  • Csernus Imre: Fájdalom nélkül nincs boldogság
  • Párban, mégis magányosan
  • Vágyak az ágyban – Mersz beszélni róluk?
  • Teszteld! Készen állsz a házasságra?
  • Miért lép félre a férfi?
  • Házasságleckék – nem csak kezdőknek
  • Ha a nőből anya lesz – mit érez a férfi?
  • Egyedülálló anya társat keres
  • Házassági szerződés – megéri megkötni?
  • Jó, ha a párod a legjobb barátod? 

Ha szeretnél előfizetni a magazinra, itt megteheted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top