Életmód

Orrukon át esznek a legelvetemültebb diétázók

10 nap alatt 5-10 kilós súlyveszteséget ígér a legújabb extrém fogyókúrás őrület. "Mindössze" az evésről kell teljesen lemondanod, na meg el kell viselned egy csövet az orrodban.
Kép: medicaldaily.com
Kép: medicaldaily.com

A tengerentúlon hódító úgynevezett K-E (ketogén enterális) diéta lényege, hogy a fogyni vágyó páciens orrába egy vékony műanyag csövet vezetnek, és 10 napon át kizárólag ezen keresztül táplálják egy speciális folyadékkal.

A lötty szénhidrátmentes: vízből, fehérjékből, valamint más tápanyagokból készítik el, és napi 800 kalóriát tartalmaz. Ennek hatására állítólag beindul a ketózis folyamata, amely során a szervezet cukor helyett zsírt éget. A folyadékon kívül csak vizet és teát szabad fogyasztani.

A kezelés a cső behelyezésén és eltávolításán kívül nem igényel orvosi felügyeletet vagy kórházi tartózkodást, a delikvensnek „csupán” azt kell kibírnia, hogy éjjel-nappal egy műanyag cső figyel az orrában, és mindenhová magával kell cipelnie a hozzá tartozó, folyadékot tartalmazó tasakot is.

A fogyókúrázó a kezelés alatt nem érez éhséget, sőt kifejezetten étvágytalan. A módszer legkellemetlenebb mellékhatásai – legalábbis a szakemberek szerint – a büdös lehelet és a székrekedés.

A 10 napos diéta ára az Egyesült Államokban 1500 dollár, azaz nagyjából 340 000 forint. A New York Times beszámolója szerint a módszer a tengerentúlon mostanság a menyasszonyok körében számít a legdivatosabbnak, akik rövid idő alatt szeretnének minél nagyobb súlyfeleslegtől megszabadulni, hogy beleférjenek az esküvői ruhájukba. 

Akár ihatná is 

Kovács-Nagy Eszter Anna, a Nők Lapja Café böjtszakértő-dietetikusa leszögezte, hogy totálisan értelmetlennek tartja a módszert. Mint mondta, ez a diéta bizonyos szempontból olyan, mint egy egy léböjtkúra, azzal a különbséggel, hogy fehérjebevitel is történik. A szakember úgy véli azonban, hogy a csöves táplálás teljesen felesleges önkínzás, hiszen erre csak olyankor van szükség, ha a beteg nem képes szájon át táplálkozni. Egy egészséges ember akár ihatná is a folyadékot, a hatása ugyanaz lenne. 

A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy mivel életmódváltással ez a fogyókúra nem jár, többet árt az egészségnek, mint amennyit használ. Voltaképpen nem valódi zsírégetés történik, csupán víz és salakanyagok távoznak el a szervezetből, az izomszövet pedig elkezd leépülni. Ráadásul mivel a folyékony táplálék nem tartalmaz rostokat, normál tisztulás nem történik, a fehérjebevitel pedig szorulást okozhat, így a bélrendszer sem tud rendesen ürülni.

A kúrát követően aztán a delikvens ugyanennyi idő – vagyis napok – alatt valószínűleg vissza is hízza a gyorsan ledobott súlyt, sőt jó eséllyel további pluszkilókat is felszed.

A dietetikus elárulta, hogy – egyéntől függően – másfél-három hét alatt egy átlagos, jól felépített, egészséges léböjtkúrával is elérhető 6-8 kiló súlyveszteség, melyet aztán meg is lehet tartani. A súlyuk miatt begőzölt menyasszonyok tehát feleslegesen futkároznak drága pénzért csővel, tasakkal 10 napon át.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top