Életmód

Meghalt a Vidal Sassoon, a bubifrizura atyja

84 éves korában halt meg a fodrászszakma egyik legmeghatározóbb alakja: Vidal Sassoon.
Vidal Sassoon
Vidal Sassoon

A fodrászforradalmár Los Angeles-i házában hunyt el – írja a Los Angeles Times. Halálának körülményei még ismeretlenek.

Vidal Sassoon 1928. január 17-én született Londonban ukrán édesanya és görög édesapa gyermekeként. Szegény körülmények között nőtt fel, már gyermekként dolgoznia kellett, 14 évesen sem önszántából lett hajmosófiú, anyja küldte el dolgozni, később samponok bekeverését is rábízták. Nem telt bele sok idő, hamar felfedezte a fodrászszakma szépségét, örömöt lelt abban, hogy nők frizuráját átváltoztassa. 1954-ben nyitotta első londoni szalonját. 

Sassoon-hajformák: a bubi és a Twiggy

Hajvágási technikájával forradalmasította az egész fodrászszakmát, rendszeresen új hajtrendekkel állt elő. Egyik legismertebb a klasszikus „Sassoon Bob” volt, ami a 60-as évek egyik legkedveltebb fazonja lett. A félhosszú, szögletesre vágott bubifrizura azóta is közkedvelt forma, mert bár feminin, mégis könnyen kezelhető – erre utal a jól ismert szállóige: „Vidal Sassoon Wash and Go”. Sassoon nevéhez több jól ismert vágástechnika is tapad, ilyen például a Twiggy. Geometriai és építészeti formákat vitt a frizurákba, de a csontszerkezettel is kísérletezett. Elvei szerint a vágásnak precíznek és tökéletesnek kell lennie, hogy a haj jól álljon; ha viselője megrázza, az ugyanabba a formába essen vissza.

Vidal Sassoon neve márka lett az évek során, a sztárok imádták a munkáit, a különleges formákért csillagászati összegeket fizettek. 1968-ban ötezer dollárt kapott azért, hogy Mia Farrow színésznő hosszú haját egészen rövidre vágta a Rosemary gyermeke című mozifilm kedvéért. Sassoon karrierje során egy üzletláncot és egy fodrászakadémiát alapított, de a hajápolási termékek piacát is gyümölcsöző iparággá fejlesztette. 1974-ben saját kozmetikai termékcsaládot indított. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top