Életmód

“Csak gyorskaját hajlandó enni a gyerekem!”

Tudjuk, hogy baj, ha a gyerek túlsúlyos, tudjuk, miket kellene ennie és miket nem, de mit tegyünk, ha inkább éhezik, de csak a pizza kell neki? Ezúttal egy apuka kérdezi Gyarmati Andreát.

„13 éves kisfiammal kapcsolatban szeretnék segítséget kérni Öntől. Az édesanyja és én három éve váltunk el, azóta is jóban vagyunk, a fiam nálam is és anyukájánál is jól érzi magát. Egyetlen problémánk az evéssel van. A gyerek túlsúlyos, 60-62 kiló körüli. Szeret mozogni, focizni és karatézni jár (egyre többet csúfolják itt – félek, hogy ezeket is abba akarja majd hagyni), de nem hajlandó egészséges ételeket enni, csak sült krumplit, pizzát, édességet… Próbáltam szigorú lenni, és például nem adtam neki mást vacsorára, „csak” mondjuk húst salátával vagy főzeléket, de akkor inkább nem evett semmit, és éhesen, rossz hangulatban feküdt le aludni. Az iskolában is sok csokoládét esznek, nem »divat« az egészséges étel. Okozhat ez hosszú távon egészségügyi problémákat a fiam életében az esztétikain túl?”
Egy aggódó apuka

Gyarmati AndreaA válaszom az, hogy IGEN! A vitaminmentes táplálkozás és a túlsúly nemcsak egy fejlődésben lévő gyereknek, hanem mindenkinek súlyos egészségügyi problémákat okozhat. A jóltápláltság és az elhízott állapot között nem éles a határ. Vannak nagydarab, erős csontozatú, fejlett izomzatú gyerekek, akik nagyobbak az átlagnál, fejlettebbek, mint kortársaik, mégsem mondjuk rájuk, hogy kövérek lennének.

Olyan családban, ahol nagy étvágyúak a felmenők, nagyobb az esély arra, hogy a gyerek is dundi lesz. De a hízás-fogyás mindenképpen egyensúlyi kérdés. Ha többet eszünk, több kalóriát fogyasztunk, mint amennyit elégetünk, hízni fogunk. Ha többet égetünk el (mozgással, sporttal, fokozott fizikai aktivitással), mint amennyit eszünk, akkor fogyunk, és ha ez arányban van, akkor áll a súlyunk. Gyerekkorban azonban számolnunk kell azzal a plusz kalóriamennyiséggel, ami ahhoz szükséges, hogy a gyerek fejlődjön.

Vannak olyan gyerekek, akik születésüktől kezdve nagyevők, ami valamilyen oknál fogva mindvégig megmarad. Még betegség esetén sem veszítik el jó étvágyukat. Náluk nagyon hamar el kell kezdeni a táplálék minőségi (és csökkentett mennyiségű) megválogatását, mert különben ezek a gyerekek óhatatlanul elhíznak.

Vannak kiemelt életkorok, amikor egy kisgyerek elbizonytalanodik, magányosnak, boldogtalannak érzi magát. Evéssel, édességekkel kárpótolja magát, ami természetesen pluszkalóriát jelent. Iskolai, családi feszültség, valamilyen érzelmi vagy tanulási, felelési kudarc kapcsán is jelentkezhet fokozott étvágy. Ilyenkor az is meglehet, hogy a gyerek nehezen illeszkedik be társai közé. Ha elkezd hízni, gúny tárgyává is válhat, ez még inkább kirekeszti, és ördögi kör alakul ki.

Kedves Apuka! Abban biztos vagyok, szigorral nem sokra juthat. Pláne nem egy 13 évesnél, aki épp a helyét keresi a világban. Már nem gyerek, még nem felnőtt. Beszélgessenek sokat! Kezdjenek valami közös sportolásba, mondjuk legyen az együtt futás, olyan mozgásforma, ami sok kalóriát éget. A közös élmény közelebb hozhatja önöket egymáshoz, ez pedig lehetőséget teremthet egy olyan meghitt beszélgetésre, amiből kiderülhetnek az „egészségtelen táplálkozás” okai. Sok év tapasztalata alapján úgy vélem, együtt minden könnyebb. Nem tudom, ön milyen súlyú, de ha segítséget kér a gyerektől, hogy ön is szeretne egészségesen étkezni, csinálják együtt, szövetségesre találhat, ami mindkettőjüknek jót tehet. Dicsérjék meg, ha fogyna, biztassák, ha elakadna. Magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség és ezek összes következményei kerülhetők el, ha idejében gátat vetnek az elhízásnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top