Életmód

Zenére jobban megy a munka is

Ha elakadtál egy feladattal, hallgass lágy zenét, ha teheted, ülj be egy közepesen forgalmas kávézóba! A kutatók szerint ugyanis kreativitásra, munkára sarkall a halk zene vagy a háttérben folyó monoton beszélgetés.

Ravi Mehta, az Illinoisi Egyetem munkatársa azt vizsgálta, hogyan dolgozza fel az agy az információkat a különböző szintű háttérzajok közepette, és azt állítja, itt is az arany középút a legjobb. Ha nincs elég zaj, az elménk nem, vagy csak kevés stimulációt kap. Ha viszont túl nagy a zaj, elvonja a figyelmünket. Egyetlen elhaladó autó körülbelül 70 decibel erősségű zajt csap, viszont a folyamatos forgalom már 85 decibeles zajt okoz. Egy teherautó dudája 110 decibeles, a közeli asztalnál folyó beszélgetés pedig legfeljebb 60 decibel erősségű. Mehta professzor szerint a közepes zajszint nemcsak a kreatív problémamegoldást serkenti, hanem bizonyos környezetekben az újszerű ötletek befogadását is elősegíti. Az ideális zajszint 70 decibel, ezen felül már negatív módon kezdi befolyásolni a kreativitást. Ez az arany középút.
„A közepes szintű figyelemelterelésnek köszönhetően rendhagyó módon kezdünk gondolkodni. Ez az úgynevezett absztrakt gondolkodás a fokozott kreativitás egyik fő jellemzője. Amikor azonban a zaj meghaladja ezt a szintet, a figyelemelterelés olyan nagy lesz, hogy hatást kezd gyakorolni a gondolkodás folyamatára” – magyarázza a szakértő. Ez azt jelenti, hogy azok, akik egyedül dolgoznak, jobban teljesítenek egy közepesen forgalmas kávézóban, mint az otthoni csendben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top