Életmód

Ma este… Olaszország

Graziano Cattaneo, az olasz Ristorante Krizia étterem tulajdonosa, 25 éve él Magyarországon magyar családjával.

Mi a tapasztalatod, a magyarok vagy az olaszok a romantikusabbak? 

Szerintem ez nem nemzetiségtől, hanem sokkal inkább egyéntől függ. Az olasz történelmet alapul véve – csak gondolj Casanovára – azt hihetnénk, hogy az olaszok a romantikusabbak, de azért én nem általánosítanék.

Megváltozott az, hogy hogyan töltöd el a közös estéket a pároddal, mióta Magyarországra költöztél?

Azt gondolom, hogy a romantikus vacsorák az egész világon egyformák. Klisének tűnhet, de nélkülözhetetlen hozzá a zene, a virágok, valamint a kiváló ételek és italok.

Mi varázsolt el téged Magyarországban?

Budapest nagyon vonzó és szép város. Vidéken még nem jártam olyan sokszor, de az is nagyon tetszik – szeretem, hogy változatos és sokszínű a természet. Bár azt is el kell, hogy mondjam, hogy végső soron a magyar hölgyek tartottak itt… tényleg rengeteg az országban a gyönyörű nő.

Olaszországban milyen gyakran és milyen helyzetekben esznek az emberek jégkrémet?

Az olaszok nyáron minden nap – vagy ha lehet, még többször – esznek jégkrémet. Talán télen egy kicsit kevesebbszer, de az biztos, hogy a hűtőben mindig ott van a kedvencük.

Ma este... Olaszország

Ezúttal Olaszországban

Hol lehetnek jobb fagylaltok, mint Olaszországban? Az olaszok egyszerűen imádják a gelatót (fagylaltot) és mesterei annak elkészítésének, aminek bizonyítékait már az ókori Rómában is meg lehetett találni! A római császár, Néró pompás fogadásain a fagylalt készítéséhez az Appenninekből hozott havat használták fel. Az uralkodó parancsára a rabszolgák élő láncot alkottak a hegy csúcsától a cézár Rómában lévő konyhájáig. Valószínűleg ilyen módon a rabszolgák több száz kilométeren keresztül kézről kézre adták egymásnak a hóval megtöltött edényeket, amelyet azonnal összekevertek mézzel és gyümölcsökkel, majd tálalták a cézárnak.

Ma az olaszok a világ fagylaltfogyasztási listáján előkelő helyet foglalnak el – az átlagos olasz évente 9 liter fagylaltot fogyaszt! Ezért nem különös, hogy nagyon sok fagylaltkülönlegesség található Olaszországban. Első helyen találhatóak a hagyományos édes fagylaltok, mély színekkel és különböző ízekkel, valamint a különböző gyümölcsfagylaltok, vanília, csokoládé, de mindenekelőtt a kávé, aminek fogyasztása nélkül egyetlen olasz sem tekinti sikeresnek napját. Az aromás Cafè Latte kitűnő adalék a fagylaltédességekhez még kettesben töltött estéken is – ugyanis az olaszok számára a gelato nem csak desszert, hanem kiváló délutáni vagy esti ínyencség is.

Olaszország a házadban

Édes, gondok nélküli élet, teljes elégedettség nem csak Európa napos déli részein lehetséges. Otthon is megvalósítható az ellazulás, és érezhetjük úgy magunkat, mint egy kis olasz kávézóban. Ehhez természetesen szükséges egy olyan kellék, amely nélkül egyetlen olasz sem tudja egyetlen napját sem elképzelni. A kávé. Csakhogy hogyan igyunk kávét este? Jobb az olasz hangulatot biztosítani magunknak Cafè Latte ízű Carte d’Or fagylalttal. Sőt lehet még Cafè Latte forró csokoládéval is. Feltétlenül próbálja ki az alábbi receptet. Az asztalt állítsa az ablak mellé, vagy ha elég meleg van, akkor az erkélyre. Figyelve a járókelőket és az elhaladó gépjárműveket ellazulunk és beszélgetünk, beszélgetünk, beszélgetünk.

Javaslat a mai estére

Cafè Latte forró csokoládéval

Összetevők:

Ma este... Olaszország1 csésze frissen készített presszókávé,

Carte d’Or Cafè Latte fagylalt,

egy tábla keserű csokoládé,

50 g vaj,

100 ml zsíros lehűtött tej,

4 db babapiskóta,

egy kiskanál fahéj,

pecan mogyoró,

mazsola,

friss eper és mentalevelek.

Elkészítés módja:

A tálba szórjuk bele az összetört csokoládét, adjuk hozzá a vajat és az egészet olvasszuk meg pára felett. A felolvasztott összetevőkre rakjunk fahéjat és frissen lefőzött kávét. Az egészet jól keverjük össze. A tejet öntsük egy lábasba és nagyon lassan melegítsük (szobahőmérsékletre), erőteljesen verjük habverővel, addig, amíg sűrű habot nem kapunk. Vigyázzunk, hogy nehogy túlzottan felmelegítsük a tejet – ennek következtében a hab merev lesz. Üvegtál vagy pohár aljára öntsük a forró kávés csokoládészószt, majd ezt követően kanál segítségével helyezzük rá a tejhabot. Ennek tetejére rakjunk fagylaltgombócokat és piskótákat. Az egészet díszítsük fel pecan mogyoróval és szórjunk rá egy csipetnyi fahéjat. Adhatunk még hozzá mazsolát, epret és mentaleveleket.

További információ:

WWW.JEGKREMDESSZERT.HU

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top