Életmód

Ma este… újra Olaszország

Graziano Cattaneo az olasz Ristorante Krizia étterem tulajdonosa, 25 éve él Magyarországon magyar családjával.

Mi a tapasztalatod, a magyarok vagy az olaszok a romantikusabbak? 

Szerintem ez nem nemzetiségtől, hanem sokkal inkább egyéntől függ. Az olasz történelmet alapul véve – csak gondolj Casanovára – azt hihetnénk, hogy az olaszok a romantikusabbak, de azért én nem általánosítanék.

Megváltozott az, hogy hogyan töltöd el a közös estéket a pároddal, mióta Magyarországra költöztél?

Azt gondolom, hogy a romantikus vacsorák az egész világon egyformák. Klisének tűnhet, de nélkülözhetetlen hozzá a zene, a virágok, valamint a kiváló ételek és italok.

Mi varázsolt el téged Magyarországban?

Budapest nagyon vonzó és szép város. Vidéken még nem jártam olyan sokszor, de az is nagyon tetszik – szeretem, hogy változatos és sokszínű a természet. Bár azt is el kell, hogy mondjam, hogy végső soron a magyar hölgyek tartottak itt… tényleg rengeteg az országban a gyönyörű nő.

Olaszországban milyen gyakran és milyen helyzetekben esznek az emberek jégkrémet?

Az olaszok nyáron minden nap – vagy ha lehet, még többször – esznek jégkrémet. Talán télen egy kicsit kevesebbszer, de az biztos, hogy a hűtőben mindig ott van a kedvencük.

Ma este... Olaszország 2.

Ezúttal Olaszországban

Amikor Olaszországban vagyunk, akkor nehéz nem észrevenni, hogy az olaszok háromféle dolgot szeretnek a legjobban: kávét inni, energikusan beszélni és csábítani. Hányszor hallható az utcákon, ahogyan kiabálnak a lányok, de a nők után is „Ciao bella”. A férfiak nem szégyellik ezt, a nők pedig nem látnak okot arra, hogy ezért felháborodjanak. Semmi különös tehát abban, hogy a legnépszerűbb olasz desszert, vagyis a Tiramisu, szabad fordításban azt jelenti, hogy „csábíts el engem”. Ami igaz, ezt kétféleképpen lehet érteni – egyrészről jelentheti ez a flörtölésre való felkérést, de másrészről vonatkozhat ez a Tiramisu élénkítő hatására is. Ennek a desszertnek az egyik fő összetevője az erős presszókávéval átitatott piskóta, továbbá mindig erősen lehűtött állapotában tálalják, ami további élénkítő hatást eredményez.

Olaszország a házadban

Hogyan készítsük elő az olasz estét otthon? Először is szükséges a megfelelő zene. Mit szólna az operához? Meg lesz lepődve, hogy lakása mennyire megtelik olasz klímával akkor, amikor a hangszóróból ez az emelkedett zene kezd áradni. Másodszor – gyertyák, amelyeknek mindenhol kell lenniük, nem csak az asztalon. A polcokon, ablakpárkányokon és a padlón is. A lámpákat természetesen le kell kapcsolni. Harmadszor olasz étel. Pasta, pizza, tenger gyümölcsei? Mindezeket el lehet készíteni önállóan, vagy meg lehet őket rendelni is. Italnak chiantit, ha forró italt kíván, akkor frissítő presszót.

Ne feledkezzünk meg a desszertről sem! A Carte d’Or Tiramisu fagylalt kitűnő kiegészítése lesz házunk olasz estéjének. A Carte d’Or fagylalt néhány adalékai azok, amelyek megtalálhatóak alábbi receptünkben.

 

Javaslat a mai estére

Tiramisu fagylalt

 

Összetevők:Ma este... Olaszország 2.

Carte d’Or Tiramisu fagylalt,

1 kanál barna cukor,

150 ml frissen készített presszókávé,

40 ml brandy,

fél tábla fehér csokoládé,

amaretti olasz sütemények

friss eprek és mentalevelek,

kakaó.

Elkészítés módja:

Egy lábasban oldjuk fel a cukrot, majd ezt követően öntsük bele a kávét, és várjunk addig, amíg minden összetevő eggyé nem válik. Adjunk hozzá brandyt és várjunk, amíg ki nem hűl. A jól lehűlt szószt öntsük egy kehely aljára, adjunk hozzá fagylaltot és egy süteményt. A tábla csokoládét olvasszuk fel pára felett, majd pergamenpapírra kanál segítségével készítsünk díszítéseket és a széleiket kenjük széjjel. A díszeket néhány percre tegyük a hűtőszekrénybe. A desszertet szórjuk be kakaóporral és aprított süteménnyel. Díszíthetjük még eprekkel és mentalevelekkel.

 

További információ:

WWW.JEGKREMDESSZERT.HU

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top