Életmód

Ma este… USA

Bombera Krisztina műsorvezető, tudósító, riporter. Nemrég költözött haza családjával az Amerikai Egyesült Államokból.

Mi a tapasztalatod, a magyarok vagy az amerikaiak a romantikusabbak?

Az én benyomásom az, hogy a magyarok mélyebben, az amerikaiak pedig felszabadultabban romantikusak. Például Magyarországon a „szeretlek” szónak sokkal nagyobb súlya van, mikor kimondjuk. Viszont Amerikában a házaspárok hétköznapi szókészletében mindennapos a „szeretlek, drágám!” kifejezés.

Mi történne, ha az amerikai és a magyar kultúrát egyesítenénk?

Régi álmom, hogy az ötödik sugárúton a gyrososokkal felvegye a versenyt egy lángossütő vagy egy palacsintázó, vagy akár egy pálinkabár Brooklynban. Remélem, valaki egyszer végre meg is fogja csinálni!

Mit szeretsz Magyarországban?

Magyarország az otthonom. Sok-sok helyen jártam már a világban, de ez sosem kérdőjeleződött meg bennem. Akkor sem, amikor bármilyen okból nem érzem épp itt jól magam. Akkor sem, amikor máshol istenien érzem magam.

Ma este... USA

 

Ezúttal az USA-ban

Az amerikaiak egész évben eszik a fagylaltot, reggelitől vacsoráig, nyáron és télen egyaránt. Az átlagos amerikai rekordmennyiségű fagylaltot fogyaszt évente, 23 litert! Amerikában a fagylalt nagy szerelmese volt az Amerikai Egyesült Államok első elnöke, George Washington. Az ő birtokán, Mount Veronban igazi fagylaltgyártás folyt, egészen nagy mennyiségben – a fagylaltot az 1759-ben készített fagylaltgépen gyártotta az elnök házvezetőnője (!) Nancy Johnson, és fogyasztói voltak többek között a környék lakosai, az odalátogató környékbeli gazdálkodók és a számos vendég. Mégis az ipari jellegű fagylaltgyártás atyjának az USA-ban Jacoba Fussela urat tartják, aki 1851-ben megalapította az első fagylaltgyárat Baltimore-ban. A fagylalthoz tartozó nápolyi véletlenszerű feltalálója egy amerikai származású fagylaltgyártó, Charlesa E. Mentesa, aki először használta az 1904. évi St. Louisban tartott Nemzetközi Világkiállításon, mert tányérjai elfogytak, és nem tudta min szervírozni termékét. Ma Amerikában a fagylalt egyszerűen nem hiányozhat egyetlen találkozóról sem – legyen az családi, baráti, vagy egyszerre mindkettő. A kakaószószos és darabkás Muffin fagylalt, amely kedvelt az egész világon, az amerikai és angol muffinok konyhájából származik, és kifinomult íz tulajdonságokkal rendelkezik.

Amerika az Ön házában

Mindannyian láttunk annyi amerikai filmet, hogy úgy tűnik nekünk, néhányszor már meglátogattunk minden államot. Itt az ideje, hogy azzal foglalkozzunk, amit Hollywood mutatott nekünk, és hogy megvalósítsuk saját otthonunkban az amerikai álmot. Legjobb, ha a romantikus 50-es évekbe képzeljük magunkat, amikor a férfiak még varázslatosak voltak, a nők ártatlanok, az autók pedig krómozottak. Változtassák otthonukat „diner” stílusúra, piros kockás abrosszal és nagy zenegéppel. Vegyenek fel fehér zoknit a fekete mokaszinhoz és táncolják át az egész estét a rock’n’roll öreg ritmusára. A táncok közötti szünetekben üljenek le a kitöltött kávéhoz és az adag amerikai Muffin ízű Cart d’Or fagylalthoz. Amennyiben a szünet hosszabb, akkor megkóstolhatják a Muffin fagylaltot morzsolt habcsókkal és vörös áfonyával. Próbálják ki az alábbi receptünket!

 

Ajánlat a mai estére

Muffin morzsolt habcsókkal és vörös áfonyával

Összetevők:

Ma este... USACarte d’Or Muffin fagylalt,

habcsók,

fél tábla keserű csokoládé,

1 pohár narancsszörp,

1 kanál cukor,

100 g szárított vörös áfonya

friss málna.

Elkészítés módja:

Lábasban oldja fel a kanál cukrot, öntse bele a narancsszörpöt és adja hozzá a vörös áfonyát. Főzze addig, amíg sűrű szósszá nem válik. A kehely aljára öntse a kihűlt vörösáfonya-szószt. Ezt követően helyezze rá az összemorzsolt habcsókot és egy fagylaltgombócot. A tábla csokoládét olvassza fel vízgőzön, és a pergamenpapírra kanál segítségével rakjon ki megfelelő mennyiségű díszítéseket, a széleiket pedig kenje szét. A díszeket néhány percre rakja hűtőszekrénybe. Az egészet díszítse málnával és csokoládélapocskákkal.

További információ:

WWW.JEGKREMDESSZERT.HU

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top