Életmód

6 tipp, hogy rengeteg időd legyen!

Úgy érzed, maguk alá temetnek a feladatok? Szeretnéd, ha több időd lenne a munkahelyeden, jutna elég figyelem a családodra? Akkor olvass tovább!

A jó időbeosztás titka: Ősi módszerek és modern eszközök

„Az idő az a kincsünk, ami nem pótolható. Pénzt, energiát, tudást visszaszerezhetünk, de az elfecsérelt időt sohasem kaphatjuk vissza – mondja Rácz Eszter HR-tanácsadó. – Emiatt terjed egyre inkább az a nézet, hogy ha valakit szeretsz, azt ajándékozd meg a legnagyobb kincseddel, az időddel.” Rácz Eszter szerint a hatékony időmenedzsment titka az, hogy ősi gondolkodásmódot egyeztessünk a modern technikával. “Mindegy, milyen programot választunk, de egy intelligens e-mail-kliens, amely csoportosítja a leveleinket, és egy intelligens emlékeztetőlista elengedhetetlen! Ezek mellett két, a jógában és a keleti filozófiában használt gondolkodásmód volt a segítségemre. Az első a „rápillantok-elengedem” hozzáállás. Azaz ha olyan gondolatok bukkannak fel bennem, amelyek nem ahhoz kapcsolódnak, amivel foglalkozom, egyszerűen elengedem őket, és nem figyelek rájuk. A másik, keleti filozófiákból elcsent, időmenedzsmentet támogató trükköm a „víztükörszerű tudatállapot”, azaz mindig igyekszem egy-egy feladat végén, illetve a munkaidő lejártával teljesen kiüríteni a fejemet, hogy a gondolataim simák maradjanak, mint a víz tükre.

1. A százszázalékos szabály

6 tipp, hogy rengeteg időd legyen!A legegyszerűbb tanács a hatékony időbeosztáshoz: Azt csináld, amit csinálsz! Ne hagyd, hogy a figyelmed elkalandozzon, vagy a munkafolyamatodat megszakítsák! Száz százalékban figyelj oda mindig arra, amit csinálsz: ha dolgozol, koncentrálj százszázalékosan, és zárd ki az agyadból az egyéb gondolatokat. Ha észreveszed, hogy elkalandozott a figyelmed, hívd vissza a jelenbe!

Nők Lapja Café-tipp: A százszázalékos szabály igaz a pihenésre is! Pihenj teljes erőbedobással, és ne hagyd, hogy a munkán járjon az eszed. Ezzel nem időt spórolsz magadnak, hanem csökkented a hatékonyságodat!

2. A gyűjtögető elv

6 tipp, hogy rengeteg időd legyen!Ha jó akarsz lenni az időmenedzsmentben, akkor csoportosítanod kell a feladataidat. Gyűjts össze egy helyre mindent, aminek azonos feladataidhoz van köze. Ez a hely lehet valóságos, de képletes is. A feladatodhoz kapcsolódó dokumentumokat tedd egy tárolóba, de a jegyzetfüzetedben is külön oldalakat nyithatsz az azonos témaköröknek.

Nők Lapja Café-tipp: A legtöbben ezt a módszert – tudtunkon kívül – jól használjuk a háztartásvezetésben: a szennyest is egy helyre gyűjtjük, és a kamrapolcot is tematizáljuk. Ugyanígy tematizálj a munkahelyeden is! Ráadásul a hasonló feladatokat is összeszervezheted, hogy egymás után végezd őket!

3. A fordított listázás törvénye

Gondoltad volna, hogy eddig rosszul írtál listát? Pedig majdnem biztos, hogy így tettél, ha csak reggelente szedted csokorba a teendőidet. Ez a módszer sem rossz, de sokkal jobb, ha a nap végén írod meg a teendőlistádat. Ez azon a napon már valóban nem segíti az időbeosztásodat, de a másnapival csodát tehet, és sokkal jobban fogod magadat érezni otthon.

Nők Lapja Café-tipp: Ha a munkahelyeden az az utolsó dolgod, hogy összeállítod a másnapi teendőid listáját, azzal kiüríted az agyadat: minden nem tudatosan tárolt információ, észben tartandó feladat eltűnik belőle. Megnyugszol, jobban tudsz figyelni a családodra, és másnap kipihenten, hatékonyan állsz neki az előre megírt listáid megvalósításának!

4. Tízből hármat metódus

6 tipp, hogy rengeteg időd legyen!Ha már a listáknál tartunk, rengeteg időnket és energiánkat fecséreljük el a betarthatatlan listák görcsös betartásával. És mivel betarthatatlanok, a vége az lesz, hogy elúszunk a teendőkkel, begyűjtünk egy csomó kudarcélményt és bűntudatot. Erre is van megoldás, az, hogy a listáinkat a tízből hármat metódus alapján készítsük el. A napi teendő listákból a statisztikák szerint mindössze hetven százalékot tudunk megvalósítani. Hiszen sohasem kalkuláljuk bele a váratlan munkákat, az e-maileket, a telefonokat…

Nők Lapja Café-tipp: Ha nem akarunk belefulladni a túlóratengerbe, tervezzük harminc százalékkal kevesebb feladatot egy napra, mint amennyi abba beleférne. Azaz tíz teendőből hármat eleve másik napra írjunk fel!

5. A hétnapos terv

6 tipp, hogy rengeteg időd legyen!A feladataink idő előtti másnapra nyilazása pedig átvezet bennünket a következő trükkhöz: a hetes tervhez. Ez nagyon egyszerű, soha ne egy napban gondolkodjunk, hanem egy hétben előre! Ennek megfelelően bátran nyilazgassuk a teendőket és a kötelezettségeket! Tartsuk észben, hogy nem kell mindent tegnapra megcsinálni!

Nők Lapja Café-tipp: Igen, lehet, hogy ezt elkezdeni nehéz, és az első héten talán megcsúszunk emiatt a határidőkkel, de ha az új feladatokat már eleve e szerint az elv szerint osztjuk be, hamar ráállunk a határidők betartására, és mi leszünk a legpontosabb munkatársak!

6. A következő lépés módszer

A tízből hármat metódust jól kiegészíti a következő lépés módszer, amivel kordában tarthatjuk a napközben ránk ömlő e-mail- és telefonrengeteget. Ha beérkezik egy új feladat, azonnal határozzuk meg a következő lépést – ezzel semmiképp se várjunk, ha nem akarunk elúszni. Ehhez két kérdésben kell azonnal döntést hoznunk: Mi vagyunk-e az illetékesek? Mennyi idő alatt végezhető el a feladat? Ha nem mi vagyunk az illetékesek, könnyű dolgunk van, azonnal továbbítsuk az ügyet, és ne várjunk arra, hogy majd a kávészünetben megemlítjük a főnökünknek. Ha a mi dolgunk, és két perc alatt elvégezhető, csináljuk meg rögtön! A halogatással több időt fecsérelünk, mint azzal, ha cselekszünk, ráadásul az agyunk is elkezdi túlbonyolítani ezt a feladatot. Végül ha nem végezhető el két perc alatt, akkor (még mindig a kétperces határidőben) jelöljük ki azt a napot és órát, amikor foglalkozni fogunk vele.

Nők Lapja Café-tipp: Állítsunk be a telefonunkban egy emlékeztetőt, és addig is felejtsük el az egészet, ne rágódjunk rajta, ne gondolkozzunk előre! Ha elég időt tervezünk a feladat elvégzésére, nincs szükségünk arra, hogy már előre azon töprengjünk, hogyan is oldjuk meg!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top