Életmód

Mennyire stresszes a kismama?

A nyál alkalmas lehet arra, hogy ellenőrizzük a várandós nők stressz-szintjét – állítják amerikai kutatók.

A John Hopkins Egyetem kutatói kiderítették, hogy a nyál alkalmas lehet egy sor orvosi vizsgálat elvégzéséhez, például arra, hogy ellenőrizzék a várandós nők stressz-szintjét. Megmutatja a keringési betegségek kialakulásának kockázatát és a DNS-vizsgálatra is a legolcsóbb módszer.
A terhes nők esetében a nyál AA markerét kutatják, amely a vegetatív idegrendszer funkcióját jelzi, mondta el Douglas Granger, a Johns Hopkins Interdiszciplináris Biotudományos Kutatóközpont munkatársa, aki a Calgary Egyetemmel együttműködve végezte munkáját.
„A marker szintje megemelkedik, ha a vegetatív idegrendszer működésbe lép. Itt most a harcolj vagy menekülj helyzetre kell gondolni.” 83 állapotos nőn alkalmazták a nyáltesztet, és kiderült, hogy a nyál AA-szintje (sAA) egységesen megváltozott a másállapot során, sőt egy napon belül is ingadozást mutatott. Akinél eltérő eredményt láttak, ott olyan tényezők is szerepet kaptak, mint például egy korábbi vetélés, ami még több stresszt okozott. Az eredményeket a Developmental Psychobiology tette közzé. A marker szintje összefüggött az átélt érzelmi stresszel. Az izgalom pozitív vagy negatív voltától függetlenül emelkedett az sAA.
A Miami Orvosi Egyetem kutatói szerint nemcsak az sAA jelezheti a stresszt a nyálból, hanem például a kortizol is. „Kimutattuk, hogy a kortizol szintje erőteljesen előrevetíti a koraszülést és a méhen belüli fejlődési elmaradást a depressziós és stresszes kismamák esetében” – jegyezte meg Tiffany Field, a Touch Kutatóintézet gyermekgyógyászati kutatóprofesszora. A miami kutatók azt vizsgálják, hogy a kortizol és az amiláz miként befolyásolja a magzati keringést, melyik zavarhatja az oxigén és a tápanyagok útját. Granger szerint a nyálvizsgálat előnye, hogy könnyű hozzáférni, a mintavétel fájdalmatlan. A beteg beleköp egy csészébe, és egy kevéske mennyiségből óriási adathalmaz nyerhető. Sokan biztos szívesebben választanák a vérvétel helyett. További előnye, hogy akár postán is be lehetne küldeni a laborba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top