Életmód

Egészségére! – avagy a jó alvás titkai

Az alvás minősége befolyásolja életünk tevékenységeit, boldogságunkat, külsőnket, agyi kapacitásunkat, a feszült helyzetek kezelését, még a testsúlyunkat is.

Ha egy kialvatlan éjszaka után beérkezünk munkahelyünkre, valaki mindig szóvá teszi: „Mi történt veled? Rémesen nézel ki!” Mindannyian átéltünk már hasonló helyzeteket. Néhány alvás nélkül vagy rossz minőségű alvással töltött éjszakának nem csak mi érezzük hatását. Azon kívül, hogy mások is észreveszik ezt rajtunk, az anyagcsere-folyamataink is károsodnak. Ezek a károsodások hasonlítanak azokhoz a változásokhoz, melyeket az öregség okoz az anyagcserében. Ezért nézünk ki rémesen, amikor rosszul alszunk.

A nyomás és a feszültség

Amikor feszült helyzetbe kerülünk, szervezetünk feszültséghormonokat termel, ami elalvásunkat is negatívan befolyásolja. Akadályozza, hogy az elalvás előtti nyugodtság beálljon, ami még több feszültséget okoz. Amikor keveset alszunk, hajlamosabbak vagyunk a depresszióra, ami szintén alvászavarokat hoz magával. A fenti állításnak a fordítottja is érvényes. Minél többet alszunk, annál több az esélyünk a kiegyensúlyozott, boldog életre.

Az agyi teljesítményre gyakorolt hatások

Az alvásnak az agy teljesítményére, a koncentrációs képességre és a memóriára is hatása van. Amennyiben huzamosabb ideig hanyagoljuk az alvást, hosszú távú hatásai lehetnek testünkre és lelkünkre. Kognitív szinten a kialvatlanság ugyanolyan hatásokat gyakorol, mint az alkoholfogyasztás. Ha valaki 20 óránál több ideje van ébren, ugyanazokkal a képességekkel rendelkezik, mint egy olyan társa, akinek véralkoholszintje meghaladja a 0,05%-ot, azaz nem vezethet autót. Ennek az állításnak a fordítottja is érvényes: aki jól alszik, annak döntési képessége és problémamegoldó képességei is javulnak.

Az ágybetét kiválasztásának aranyszabályai

Az alvási környezetünkben fontos szerepet kap természetesen az ágyunk és ágybetétünk is, melyek arra szolgálnak, hogy kipihenhessük magunkat rajtuk, de nem ez az egyetlen jellemző tulajdonság, ami egy ágybetét kiválasztásakor fontos. Az ágynak kényelmesnek és vonzónak is kell lennie. A saját magunk szükségletén kívül figyelembe kell még vennünk néhány aranyszabályt.

1. A gerincoszlop megfelelő alátámasztása:

A jó minőségű ágybetét elsődleges tulajdonsága, hogy megfelelően alátámasztja a gerincoszlopot, tökéletesen tartja a medence- és a deréktájékot – mivel ezek testünk legsúlyosabb részei – oly módon, hogy a vállunk és környéke lejjebb süllyed, ezáltal oldalt fekvésnél egyenesen tartja gerincünket. A Cardo Egészség Center erre tökéletes megoldást nyújt a Cardo matracokban, hiszen mindegyik Cardo matrac optimális gerinc-alátámasztást nyújt a test középső harmadán, természetes helyzetben tartva a gerincünket alvás közben, így minden nap kipihenten ébredünk, hátfájás nélkül.

Egészségére! – avagy a jó alvás titkai

2. Kényelem:

Manapság már az ágybetétek kényelmi foka is mérhető. A kényelem ez esetben a fekvő testre gyakorolt nyomás mértékét jelenti. Az ilyen típusú ágybetétek általában rugósak, és több rétegből állnak. A kényelmi rétegek latexből vagy viscojelből (memoryhabból) készülnek, ezek az anyagok az optimális súlyeloszlást segítik elő.

3. Élettartam:

A matrac összetevői azok, amik az élettartamot meghatározzák. Még a legjobb minőségű ágybetét is tönkremegy egyszer. Ez általában 8–12 év közti időszakban történik meg. Vannak olyan matracok, amelyek jó állapotban maradnak akár 25 évig is, viszont a megfelelő alátámasztást általában nem biztosítják ilyen hosszú ideig.

4. Megfelelő klíma:

Az átlagos emberi test körülbelül fél liter folyadékot bocsát ki egy éjszaka alatt. Ha meg akarjuk gátolni a pára felhalmozódását a matracban, győződjünk meg róla, hogy a matrac jó légáteresztő anyagból készült, és megfelelő szellőzőrendszerrel rendelkezik.

Az alvás és a testsúlycsökkenés: valóság vagy mese?

A testsúly is, mint már említettük az előzőkben, fontos előfeltétele a jó alvásnak. Kutatások bizonyítják, hogy a súlyfelesleg és a kevés alvás együtt jár. A keveset alvók hajlamosabbak az elhízásra. A kevés alvás lelassítja az anyagcsere-folyamatokat és az éhségérzetet növeli. A kutatások arra is rávilágítanak, hogy a kevés alvás étrendünk milyenségét is befolyásolja. Aki keveset alszik, hajlamos cukorban és kalóriában gazdag ételeket választani, szervezete nagyon nehezen egyensúlyozza ki a cukorbevitelt, ezért ezek az emberek hajlamosak a 2-es típusú cukorbetegségre. Az alvásnak közvetlen hatása is van a testsúlyra. Egy jól megtervezett diéta, testmozgás és jó alvás nagyon megkönnyíti a fogyást.

Egészség és életminőség

Az alvástól függ minden. Az alvás és az egészség kapcsolata soha nem volt egyértelműbb. Minél kevesebbet alszunk, annál több az esélyünk arra, hogy magas vérnyomásban, cukorbetegségben, túlsúlyban szenvedjünk és szívbetegségünk alakuljon ki. A betegségek ellen vívott harcban az alvás jöhet segítségünkre, megerősíti az immunrendszerünket és gyorsabb gyógyulást hoz. A következtetés tehát: azok, akik jól alszanak, többet és jobban élnek.

További információk!

Egészségére! – avagy a jó alvás titkai

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top