Életmód

Vedd fel a harcot kánikulával!

Izzadsz az árnyékban, lihegsz a napon, de túl kell élni a hőséget. Barlangba nem bújhatsz, úgyhogy jobb, ha praktikákhoz folyamodsz! 11 ötlet arra, hogyan vedd fel a harcot a <a href="https://nlc.hu/ezvan/20120618/idojaras-uv-figyelmeztetes/" target="_blank">kánikulával</a> és dobd fel a hangulatod.

1. A termosz nemcsak télen praktikus, hogy melegen tartsa a kedvenc teádat, de nyáron sem hagyja, hogy a hűsítő üdítőd megmelegedjen. Vihetsz benne magaddal behűtött idénygyümölcsöket is szépen feldarabolva, és ha a munkatársaidat is megkínálod vele, biztosan hálásak lesznek érte. Régen sokan termoszban hordták haza a fagyit, úgyhogy pár gombóc is beleférhet a sárgadinnye, barack, eper vagy cseresznye mellé. 

Így hűtsd le magad a hőségben!

2. Tudjuk, hogy ilyenkor nem lehet eleget inni, de ha igazán kényeztetni akarjuk magunkat a hőségben, akkor némi extra hűsítőt is adunk a vizünkhöz. Elég, ha néhány karika citromot és egy nagy marék szétmorzsolt mentalevelet vagy citromfűlevelet dobunk egy kancsó hideg vízbe, de ha úri kedvünk úgy tartja, akkor komolyabb limonádéknak is nekiállhatunk.

3. A menta hűsítő hatását nemcsak így használhatod ki. Ropogtass el pár erős, mentolos cukorkát, esetleg moss fogat többször napközben, vagy öblögess mentás szájvízzel, hiszen az is felfrissít. Bevethetsz egy mentás krémet is, az se baj, ha eredetileg leégésre szánták, a lényege annak is az, hogy lehűtse a bőröd.

Így hűtsd le magad a hőségben!4. Az arcmosás is feldob ilyen időben, de ha nincs a közelünkben egy mosdó, vagy csak nem győzünk már kijárkálni, akkor használjunk arcpermetet. Bármikor fújhatsz egyet magadra, és úgy érezheted, mintha Angliában szitálna rád a finom eső. Bolti arcpermet híján az is megteszi, ha bármilyen fújós flakonba hideg vizet töltünk.

5. Sokan esküsznek arra, hogy a forró vagy langyos tea is hűsítő hatású a melegben, és az biztos, hogy például a törökök is egész nyáron teát hörpölgetnek. Ha neked bevált, akkor irány a vízforraló, és ne feledd, a mentából is lehet teát főzni!

6. Ha nincs a közelben a Balaton vagy egy tengerpart, akkor egy hűs lábfürdő is isteni lehet. Tanárnőknek és buszsofőröknek inkább a hagyományos csuklóhűtést ajánljuk, amihez elég tíz másodpercre a csap alá dugni a kezünket.

7. Azt mondják, hogy az indiaiak nem véletlenül szórják meg az ételeiket bőven csípőssel, ettől jobban párologtatsz, ami lehűti a szervezeted.

8. Nézd meg a képeket a legutóbbi nyaralásról, amikor a vízparton ejtőztetek, vagy vedd elő a gyerekkori pancsolós képeidet. Ha a testhőmérsékleted nem is csökken le tőle, fejben egy sokkal jobb helyre repülhetsz kicsit, és szenvedni is elfelejtesz, miközben felidézed az emlékeket.

9. Ha estére felhevült a lakás, akkor miért is nyűglődnél otthon? Sétálj el a barátoddal vagy barátnőiddel egy közeli parkba vagy vízpartra, de akár egy szökőkút is megteszi, a lényeg, hogy használd ki az esti lehűlést!

Így hűtsd le magad a hőségben!10. Már nem is emlékszel, mikor jártál utoljára moziban? Itt az alkalom, hogy bepótold a lemaradásod, és végre felhívd valamelyik elhanyagolt barátnődet. Talán még kardigánt is húzhatsz a kánikulában, ha szokás szerint rendesen izzik a légkondi, és nincsen tömve a terem.

11. Ilyen melegben még az alvás is kihívás, sokan vizes lepedővel könnyítenek a helyzeten, de az is megoldás, ha beteszed a párnád pár órára a fagyasztóba egy zacskóban, és azt ölelgeted éjjel. Az is segít, ha az esti hajmosás után vizes fejjel fekszel az ágyba.

És ti hogyan hűtitek magatokat? 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top