Életmód

A dolgozó nők jobban híznak?

Nagyobb valószínűséggel híznak el azok a középkorú nők, akik sok időt töltenek munkával – erre jutott egy ausztrál kutatócsoport.

Dr. Nicole Au, az ausztrál Monash Egyetem kutatásának vezetője szerint a tanulmány rávilágít az egyre többet dolgozó ausztrál nők aggasztó elhízási tendenciájára. „A hosszabb munkaidő miatt kevesebb idő juthat az ételek otthoni elkészítésére, sportra és alvásra, ami mind az elhízás kockázati tényezője.” A kutatók 9276 negyvenöt-ötven év közötti nő adatait elemezték, amelyet az ausztrál Longitudinal Study of Women’s Health 1996 és 1998 között elvégzett felméréseiből vettek. Az eredményekből kiderült, hogy a nők 55 százalékának gyarapodott a súlya a vizsgált két év alatt. Átlagosan kezdeti súlyuk 1,5 százalékával híztak meg, de volt példa szélsőséges esetekre is. A kutatók azt is megállapították, hogy a súlygyarapodás többnyire akkor jelentkezett, ha a nők több mint heti 35 órát dolgoztak. Ráadásul azok, akik több mint 49 órát dolgoznak, hajlamosabbak a túlzott alkoholfogyasztásra, dohányzásra és a fizikai aktivitás kerülésére is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top