Életmód

A férfi, ha szorong

Azok a fiatal férfiak, akik attól félnek, hogy negatívan értékelik őket, hajlamosak agresszíven viselkedni – derült ki egy kutatásból.

A Maine Egyetem kutatói 361 főiskolás, 18–23 év közötti férfit vizsgáltak meg. A fiatalokat megkérték, hogy meséljenek arról, milyen kapcsolataik vagy kapcsolatuk volt az elmúlt egy évben, valamint általános pszichológiai kérdéseket tettek fel nekik. Az eredményekből kiderült, hogy a fiatalok negatív önértékelése és félelmeik összekapcsolódtak az agresszív viselkedéssel. A kutatók szerint ráadásul azok a férfiak, akik szorongóak, félnek a nők elutasításától is, ami generálja ezt a viselkedést. A férfiaknak ez a viselkedése különösen a romantikus kapcsolatokban jellemző, vagyis ha attól félnek, hogy párjuk elutasítóan ítéli meg őket. Ilyenkor kétféleképpen nyilvánulhat meg agresszív hajlamuk: jelentkezhet fizikai agresszió, vagyis fizikai és akár szexuális bántalmazás, illetve pszichés erőszak formájában, amikor a férfi lelkileg zsarolja a nőt, például nem hajlandó vele beszélni. Az eredményekből egyébként az is kiderült, hogy a nők esetében az ilyen szorongás kevésbé kapcsolódik össze az agresszív viselkedéssel. Ők ugyanis a kutatók szerint a negatív megítélés során érzelmi gátlással és konfliktuskerüléssel reagálnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top