Életmód

A 10 legidegesítőbb kézjel

Azt gondolod, te nem csinálod? Nagyon tévedsz: átlagosan négy ismert kézjelet használunk naponta. Ilyen a "Hívlak!"-ot jelző, ujjakkal mutatott telefonkagyló, a levegőbe rajzolt szív és társaik. A többséget ez inkább bosszantja, mint segíti a beszélgetés során.

A testbeszéd nélkülözhetetlen árnyalatokkal, többlettartalommal egészíti ki szavainkat. Ám a túl sokat használt, ezáltal „elkoptatott” kézjelek az emberek többségét inkább irritálják – legalábbis ez derül ki egy kétezer ember megkérdezésével végzett angol felmérésből. Állítólag az emberek több mint felét zavarja, ha olyan emberrel kell beszélnie, aki túl sokat gesztikulál.

A kommunikációs szakembereknek egyetértenek abban, hogy aki túl sok efféle kézjelet használ, az – akárcsak a közlendője – könnyen érdektelenné, hiteltelenné válik.

Akadt ugyanakkor olyan gesztus is, amit a kutatásban résztvevők kimondottan hasznosnak találtak. Ilyen, amikor a vendég a zsúfolt sörözőben – hogy ne kelljen üvöltenie – képzeletbeli korsót emelget, amikor elkapja a csapos tekintetét, jelezvén: kér egy kriglivel, de ilyen a „fizetnék” jelzés is, amikor a „levegőbe jegyzetelünk”. A kedvelt, hasznos kategóriába tartoznak a közlekedésben bevett kézjelek is, például a felfelé mutatott tenyérrel való intés, amely az elsőbbség megadására utal, de az emberek többsége hasznosnak találja azt is, ha az ajkunkra fektetett mutatóujjunkkal – magyarul: „pszt!” – anélkül kérhetünk csöndet, hogy magunk is megzavarnánk azt.

Noha az emberek pontosan tudták, mi idegesíti őket, arról általában fogalmuk sem volt, hogy ők maguk mennyit alkalmazzák e látványos kommunikációt.

Íme, az irritációs toplista.

A 10 legidegesítőbb kézjel10. Szeretlek

Levegőbe rajzolt cuki szívecske: hacsak nem a szerelmünk első hónapjában járunk, kimondottan vérlázító. Minősített esete a felrajzolás után nyíllal kilőtt szív, de méltó társa a tenyérbe lehelt, majd elfújt csók is.  

 

 

 

A 10 legidegesítőbb kézjel9. Kinyírlak

Kellemetlen, bántó a meglehetősen fenyegető „átvágom a torkodat” jel. Amennyiben nem maffiatagok mutogatják egymásnak, úgy persze nem konkrét gyilkossági fenyegetést, hanem szimpla munkahelyi gáncsoskodást, tönkretételt, kirúgatást jelent. Hát, az sem kellemes.

 

 

 

A 10 legidegesítőbb kézjel8. Hívlak

„Hívj!” vagy „hívlak!”. Az egyik leggyakrabban használt kézjel, mégis befért a legidegesítőbb top 10-be. Különösebb indoka senkinek sincs, mi a baj vele, lehet, hogy egyszerűen „elkopott”, és hát a betelefonálós tévés szavazások sem tettek jót neki.

 

 

 

A 10 legidegesítőbb kézjel7. Rajtad a szemem

Aki a szemére mutat, azt üzeni: „Figyellek!” De Nirótól vicces volt az Apádra ütök című filmben, de ha a munkahelyen a főnök „küldi” ezt a beosztottnak, avagy egy rossz fej szülő a gyerekének, kétségkívül nyugtalanító. Csoda, hogy csak a hetedik legbosszantóbb gesztus.

 

 

 

A 10 legidegesítőbb kézjel6. Időt kérek

Tenyerekből formázott T betű: „időt kérek”. Amikor épp fejmosásban részesítjük beszélgetőpartnerünket, egyáltalán nem kellemes, ha azt üzeni: „le se tojom, amit mondasz, én akarok beszélni”.

 

 

 

A 10 legidegesítőbb kézjel5. Neked annyi

Kézből formázott pisztolyból „lövöldözni” ritka ellenszenves jelzés, különösen, hogy jelentése elsősorban: „kicsinállak, elkaplak”. Ezen a listán az ötödik lett.

 

 

 

A 10 legidegesítőbb kézjel4. Dumálj csak

A jól ismert „bla-bla-bla”, amikor is a kéz képzeletbeli szájat formálva „tátog”, a negyedik legbosszantóbb egy normális beszélgetés során. Mi részünkről simán elsőnek tennénk…

 

 

 

A 10 legidegesítőbb kézjel3. Kit érdekel?

Úgy látszik, a „hallgass már el végre” jelzések viszik a prímet, harmadik például a befogott füllel történő éneklés. Hároméves kor fölött kimondottan ciki.

 

 

 

A 10 legidegesítőbb kézjel2. Teccő!

Bal tenyérből formázott körbe dugdosott mutatóujj: no comment. Senkitől nem esik jól, nem csak az útépítő munkásoktól.

 

 

 

 

A 10 legidegesítőbb kézjel1. Idézőjelben mondva

A nagy klasszikus. Alig akad, akinek ne borsózna a háta az ujjakkal levegőbe rajzolt idézőjel láttán. A bántón szájbarágós mozdulat – mely finom szóbeli eszközök híján a mondandó ironikusságát igyekszik fontoskodva hangsúlyozni – minden idők legbosszantóbb kézjele lett.

Tönkreteszi a párkapcsolatot a kommunikációs zavar

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top