Életmód

A fiatalokat jobban érdekli a külsejük, mint az egészségük

Egy friss kutatásból kiderül, hogy a fiatalok inkább törődnek az általuk elfogyasztott ételek kalóriaértékével, mint azzal, hogy az adott táplálék elég egészséges-e a számukra.

Maria Len-Ríos, stratégiai kommunikációs tanársegéd és Suzanne Burgoyne színháztudományi professzor egyetemista korú nők énképét és a média énképre gyakorolt hatásait vizsgálták. A fókuszcsoport kutatási eredményei alapján a Missouri Egyetem egyetem tudósai kidolgoztak egy interaktív színházi előadást, ami segített őszintén megvitatni a súllyal, különböző értékrendekkel és az egészséges életmóddal kapcsolatos sokszor ellentétes véleményeket. A fókuszcsoport egyetemista korú férfiakból és nőkből, valamint az egyetemista nők anyukáiból állt, akiknek azt kellett megvitatniuk, hogyan kapcsolódik a testkép a különböző étrendekhez, a rendszertelen alvásritmushoz és a túlzott edzésekhez. A kutatók mélyinterjúkat is készítettek étkezési tanácsadókkal, akik szerint az egészségtelen táplálkozás és az időhiány miatt az egyetemisták gyakran nem jutnak hozzá a szükséges tápanyagokhoz. „Az egészséges táplálkozáshoz idő kell, az egyetemisták pedig állandóan rohannak és nincs idejük főzni” – vélekedett. A fókuszcsoport beszélgetései és az interjúk alapján Carlia Francis, az egyetem színháztudományi doktori karának hallgatója elkészítette az Étkezés 101 elnevezésű interaktív színházi előadást. Az előadások alatt a szereplők nyíltan és érthetően beszélnek a nők önképének problémáiról és az étkezés fontosságáról. A rövid, előre megírt monológokat egy interaktív rész követi, ahol a nézők kérdéseket tehetnek fel a karakternek, aki egy, a való életből vett problémát képvisel. „Az interjúk és beszélgetések remek forgatókönyvet jelentettek a darab számára, hiszen a való életből származnak, így igazi problémákat mutathatunk be az érdeklődőknek – magyarázta Len-Ríos. – A fókuszcsoport vitaülései alatt hamar rájöttünk, hogy a fiatalok legtöbbször nem törődnek a tápértékkel evés közben – nyilatkozta Len-Ríos. – Csak a kalóriamennyiség érdekli őket, ami jelentősen megnehezíti a kiegyensúlyozott táplálkozást.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top