Életmód

Ennyi melóba kerül egy torta eltüntetése

Amikor felesleges kilók jelennek meg rajtunk, tudjuk, mi a megoldás: többet kell mozognunk, és kevesebbet kell ennünk. Ha tényleg ennyire egyszerű, miért nem vékony mindenki?

A nők többsége átesett már valamilyen diétán vagy fogyókúrán, ezért nagyon jól tudják, hogy a többlet-ételfogyasztással lerakódott kilókat sajnos nem olyan könnyű leadni, mint felszedni. Ilyenkor a fokozott testmozgás a legjobb megoldás, de mielőtt nekilátnánk, legyünk tisztában azzal, hogyan tudjuk a leghatékonyabban elégetni a felesleges kalóriákat.

Ennyi melóba kerül egy torta eltüntetéseA kis álnok

A kalória egyegységnyi energia, amely az élelmiszerekben és italokban található. A nőknek naponta átlagosan 2000 kcal-át kell magukhoz venni, míg a férfiaknak 2500-at. 5-10 éves gyermekeknél a napi mennyiség kb. 1800 kalória, sportolóknál viszont a napi kalóriaszükséglet háromszorosa is lehet az átlagosnak.
A sporthoz hasonlóan a házimunkával is el tudunk néhány kalóriát égetni. Számoljon velünk!
Ezek a számok segítenek nekünk irányt mutatni, de ha szeretné megtudni a pontos kalóriabevitelt, számos eszköz áll rendelkezésre ennek kiszámítására.

Az, hogy a szervezet valójában mennyi energiát használ fel naponta, több kulcsfontosságú tényezőtől is függ, így például az életkortól, a testmagasságtól, az izomtömegtől, hisz a sovány izom még nyugalmi állapotban is gyorsabban égeti a kalóriát, vagy akár a sportolástól, mert nem mindegy, mennyire aktív a sportolás, hiszen minél többet izzadunk, annál több kalóriát égetünk el.

Ennyi melóba kerül egy torta eltüntetéseKalóriára szükség van

Sok hölgy annyira kényesen ügyel az alakjára, hogy édességet szinte egyáltalán nem is fogyaszt. Pedig ezzel nem feltétlenül segíti szervezete megfelelő működését, hiszen nem arról van szó, hogy az édességeket száműzni kellene étkezésünkből. A teljes megvonás helyett inkább a tudatos táplálkozásra kellene a hangsúlyt fektetni, és egészséges alapanyagokból készült, alacsony kalóriájú és zsírtartalmú édességeket fogyasztani, és persze mindezt mértékkel. A hetente 2 alkalommal elfogyasztott 1-1 szelet sütemény még semmilyen komolyabb problémát nem okoz.
De nemcsak az édességgel van probléma. Sokan, főként a fiatal lányok, egyáltalán nem esznek, csak miniadagokat, így viszont még a napi működéshez szükséges energiamennyiséget sem adják meg szervezetüknek.

Mozogjunk többet, együnk többet!

A túl sok és a túl kevés étel elfogyasztása sem vezet hosszú távon jó eredményre. Igyekezzünk annyi energiát elfogyasztani, amennyit szervezetünk igényel. Ha hosszú távon meg tudjuk őrizni a testsúlyunkat, akkor tudhatjuk, hogy jó úton haladunk.

De ha mégis sikerült sokkal több kalóriát – zsír formájában – felhalmozni a szervezetben, mint amennyit az el tudott volna égetni, akkor valóban vegyünk vissza az adagokból, és kezdjünk el – ha eddig nem tettük volna – sportolni. Mivel a mozgás építi az izomzatot, és az izom a test leghatékonyabb kalóriaégetője, így az aktív életmód a legjobb megoldás arra, hogy elégessük a felesleges kalóriákat. No persze nem kell rögtön lefutnunk a maratont, elég, ha naponta 10 percet sétálunk a kutyával, vagy lift helyett lépcsőn megyünk fel az emeletre.

Ennyi melóba kerül egy torta eltüntetéseNézzük meg konkrétan, hogy egy szelet torta elfogyasztása után mit és mennyit dolgozzunk, ha szeretnénk a bevitt kalóriát elégetni:

    Egy óra aerobik: 533 kalória

    Egy óra evezés: 438 kalória

    Futás 30 percen át: 420 kalória

    Egy óra síelés: 314 kalória

    Egy óra úszás: 423 kalória

    Lassú séta egy órán át: 204 kalória

    Egyórás kényelmes kerékpározás: 292 kalória

Így, ha úgy érezzük, hogy bűnöztünk, és ez a saját mércénkbe már nem fér bele, fektessünk némi energiát a mozgásba is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top